AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Hoş Geldin!

Bize kaydolarak topluluğumuzun diğer üyeleriyle tartışabilir, paylaşabilir ve özel mesaj gönderebilirsiniz.

Şimdi Kaydolun!

Hemostaz ne ile baslar?

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
58.197
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

Hemostaz ne ile başlar?​

Biyolojik hemostaz yara (damar) iyileşmesinin de ilk fazıdır. Damar kesildiğinde ilk olan şey vazokonstrikyondur (damarın büzüşmesi, saniyeler içinde). Sonra delik bir trombosit kümesi ile tıkanır (platelet plug, tıkaç, saniyeler içinde). Buna primer hemostaz da denir.

Hemostaz aşamaları nelerdir?​

HEMOSTAZ AŞAMALARI
- Damar endoteli aktivasyonu.
- Trombosit aktivasyonu.
- Trombosit salgısı ve agregasyonu.
- Trombosit tıkacı
- Pıhtılaşma(intrensek ve ekstrensek yol)
- Fibrinolizis.

Hemostaz ne demek tıp?​

Hemostaz ne demek tıp?
Hemostaz, kanamayı durdurmak için lizisinin ve pıhtı oluşumunun patolojik pıhtılaşma (tromboz) ortaya çıkartmadan kontrollü bir şekilde aktivasyonudur. Diğer bir tanımla, kan damarlarında bulunan tüm sıvıların korunmasını sağlayan dolaşım sisteminin de bir özelliğidir.

Hemostaz bozukluğu nedir?​

Hemostaz bozukluğu nedir?
Vücudun herhangi bir yerinde gelişen kanamalarda kanın damar dışına akmasını engelleyen mekanizmaya pıhtılaşma yani hemostaz denir.

Hemostaz nedir fizyoloji?​

Hemostaz; vücudun kan kaybını önleyen fizyolojik bir savunma mekanizmasıdır. Enflamatuar ve vücut onarım süreçleri ile kanamanın durmasını, kanın da- mar içinde tutulmasını sağlar. Hemostaz ayrıca aşırı pıhtı oluşumunu engelleyen ve kanın akışkanlığını yeniden kazandıran sistemleri de içermektedir (1,2).

Trombosit aktivasyonu nasıl yapılır?​

Damar duvarın zedelenmesini takip eden milisaniyeler içinde trombositler, açığa çıkan subendotenyal kollajene adhere olurlar. Adezyon ve birçok fizyolojik agonist hücreyi aktive ederek bir seri reaksiyonu tetikler. Trombosit agonistleıi, membran üzerinde spe- sifik reseptörlerine bağlanarak trombositleri uyarırlar.

Hemorajiler ne demek?​

Hemorajiler ne demek?
Hemoraji, sağlık konusunda yüksek bir öneme sahip olan bir durumdur. Hemoraji kanama şeklinde ifade edilir. Canlı olan herhangi bir organizmada kanın damar ve kalp boşluğunun dışına çıkması durumunu ifade eder.

Glanzman hastalığı tedavisi nedir?​

Glanzman hastalığı tedavisi nedir?
Glanzmann trombastenisinde kanamalar trombosit transfüzyonu ile durdurulur. Tekrarlayan trombosit transfüzyonlarında trombosite karşı madde ve duyarsızlık gelişir. Bu durumda NovoSeven (NovoNordisk) ile kanamalar kontrol edilebilmektedir.

Hemofili kadın yaşar mı?​

Hemofili genetik bir hastalıktır. Taşıyıcı genler annede bulunur ancak bu hastalıkla genel olarak erkekler karşılaşır. Ancak genetik mutasyon sonucu nadirde olsa kadınlarda da görülebilir.

INR PT aPTT nedir?​

Protrombin Time testinin kısa yazılış şekli PT’dir. Aynı zamanda INR testi olarak da tanımlanabilmektedir. Bu test özellikle de hemofili, ameliyat öncesinde tarama ve kanama durumlarında gerek görülen bir Koagülasyon testidir.

Platelet aktivasyonu nedir?​

Platelet aktivasyonu nedir?
Trombosit reseptörlerinin ilgili ligandlarına bağlanması trombositin aktiflenmesine yol açar. Bu aktivasyon, hücre içi kalsiyumuna bağlı olarak hücre iskelet sisteminde olu- şan değişikliğin sonucunda meydana gelir. Hücre dışından gelen uyarının içeriye aktarılmasıyla, trombosit α-granülleri içeriklerini salgılarlar.

Trombosit kümeleri nedir?​

Trombosit kümeleri nedir?
Trombosit Agregasyonu Nedir? Trombositlerin kanamayı durdurmak ve pıhtılaşmayı sağlamak için birbirleri üzerine kümelenmesi durumudur.

Hemorajik ne demek tıp?​

Kanama (hemoraji; hemorrhagia), canlı bir organizmada kanın kalp ve damar boşluğu (lümeni) dışına çıkmasıdır.

Epistaksis ne anlama gelir?​

Epistaksis (Burun Kanaması)

Glanzman Trombastenisi ne demek?​

Glanzman Trombastenisi ne demek?
Glanzman trombastenisi, trombosit membranındaki glikoprotein (GP) IIb-IIIa kompleksinin eksikliği veya azalmış fonksiyonu nedeniyle oluşan, otozomal resesif kalıtsal bir trombosit hastalığıdır. Belirlenen GPIIb-IIIa düzeylerine göre tip I, II ve III olmak üzere üç alt tipe ayrılır.
 
Hemostaz, vücudun kan kaybını önleyen bir fizyolojik savunma mekanizmasıdır. Kanamanın durmasını sağlayarak kanın damar içinde tutulmasını ve aşırı pıhtılaşmayı engelleyen bir sistemdir.

Hemostaz, genel olarak aşağıdaki aşamalardan oluşur:

1. Damar endoteli aktivasyonu: Damar duvarında bir yara meydana geldiğinde, damar endotel hücreleri aktivasyon sürecine girer.

2. Trombosit aktivasyonu: Aktive olan damar endoteli, trombositleri çekmek ve aktivasyonlarını başlatmak için sinyaller gönderir.

3. Trombosit salgısı ve agregasyonu: Trombositler aktivasyon sonucunda salgılanan maddelerle daha da aktivize olurlar ve bir araya gelerek tıkaç oluştururlar.

4. Trombosit tıkacı: Oluşan trombosit tıkacı yaranın kapatılmasını sağlar.

5. Pıhtılaşma: Pıhtılaşma yoluyla fibrin ağı oluşturularak yara daha kalıcı bir şekilde kapatılır.

6. Fibrinolizis: Yara iyileştikten sonra fazla pıhtının temizlenmesi için fibrinolitik sistem devreye girer.

Hemostazın sağlıklı bir şekilde gerçekleşmesi kanamanın durmasını ve kan dolaşımının korunmasını sağlar. Ancak hemostaz bozuklukları durumunda kanamanın kontrol altına alınamayacağı ve ciddi komplikasyonlara yol açabileceği unutulmamalıdır. Bu nedenle, hemostaz mekanizmasının işleyişi ve aşamaları hakkında bilgi sahibi olmak önemlidir.
 
Geri
Üst