Hoş Geldin!

Bize kaydolarak topluluğumuzun diğer üyeleriyle tartışabilir, paylaşabilir ve özel mesaj gönderebilirsiniz.

Şimdi Kaydolun!

Hemolitik uremik sendrom neden olur?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
265.229
Çözümler
4
Tepkime puanı
1
Puan
38

Hemolitik üremik sendrom neden olur?​

Akut hemoliz (yani alyuvarların eriyerek yok olması) ve böbrek yetmezliği ile seyreden bir tablodur. Bunun en sık nedeni, E.coli denen bir bakterinin O157:H7 tipiyle olan ishaldir. (E.coli, bakterinin adı, O157:H7 ise soyadı olarak kabul edin).
HÜS virüsü nasıl bulaşır?
Hemolitik Üremik Sendrom (HÜS) akut böbrek yetmezliğinin çocuklarda en sık görülen nedenlerinden biri. HÜS hastalığı, iyi pişmemiş etlerden, meyve ve sebzelerden, hayvan dışkısıyla temas gibi yollarla bulaşabiliyor.
Hemolitik üremik sendrom nasıl oluşur?
Hemolitik üremik sendrom (HÜS) temel olarak mik- roanjiopatik hemolitik anemi, trombositopeni ve akut böbrek hasarı üçlüsü ile tanımlanan bir klinik tablodur. Çocuklardaki akut böbrek hasarının en sık nedenlerin- den biridir. Hemolitik üremik sendromda klinik bul- gular trombotik mikroanjiopati (TMA) sonucu oluşur.

Atipik Hemolitik Üremik Sendrom Nedir?​

aHÜS (atipik hemolitik üremik sendrom), kan damarlarınızda çok fazla kan pıhtısının oluşmasına neden olan nadir bir hastalıktır. Bu kan pıhtıları böbreklerinize düzenli kan akışını engellediği için böbrekleriniz vücudunuzdaki atıkları gerektiği gibi atamaz.
HÜS tanısı nedir?
Hemolitik üremik sendrom (HÜS), kılcal damar kanaması sonucu Anemi, akut böbrek yetmezliği ve düşük trombosit seviyesi ile tanımlanır. En sık görülen şekli, kanamalı ishal yapan E. coli (başlıca O157:H7 serotipi) enfeksiyonlarının bazılarında görülen bir komplikasyondur.
HÜS hastalığı insandan insana bulaşır mı?
İnsanlara, hayvan ya da enfekte insan dışkısı ile kontamine yiyeceklerin ağızdan alınması ile bulaşır.
Üremik sendrom ne demek?
Hemolitik üremik sendrom nedir tıp?

Atipik HÜS tekrarlar mı?​

Genetik mutasyona bağlı olarak aHÜS hastalarının %90’a varan kısmında böbrek nakli sonrası yeniden hastalık gelişir. Böbrek nakli sonrasında aHÜS’le ilişkili kontrolsüz kompleman aktivasyonunun devam etmesi çoğu hastada PD/Pİ ile kurtarılamayan greft kaybına neden olur.
 
Geri
Üst