Hoş Geldin!

Bize kaydolarak topluluğumuzun diğer üyeleriyle tartışabilir, paylaşabilir ve özel mesaj gönderebilirsiniz.

Şimdi Kaydolun!

Hemolitik anemi ne demek?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
265.233
Çözümler
4
Tepkime puanı
1
Puan
38

Hemolitik anemi ne demek?​

Hemolitik anemi, alyuvarların (kırmızı kan hücrelerinin) normal ömürlerini tamamlamadan yıkıma uğrayarak kan dolaşımından uzaklaşması durumudur. Alyuvarlar disk şeklinde, ortası delik olmayan açma poğaçalara benzer. Bu hücreler vücudunuza oksijen taşır, karbondioksiti (atık bir ürün) atılmak üzere akciğerlere götürür.

Hemolitik anemi ne eksikliğinde görülür?​

Hemolitik anemi, kanda bulunan alyuvar sayısındaki azlıktan kaynaklanmaktadır. Alyuvarlarda yeterince hemoglobin olmaması da Hemolitik Anemi’nin kaynaklarından birisini oluşturmaktadır. Alyuvarlardaki bu eksiklik vücuttaki oksijen taşınımını azalttığı için bazı sıkıntılara neden olabilmektedir.
Kalıtsal sferositik olmayan hemolitik anemiler, kronik, eritrosit kaynaklı hemolitik anemiler olup bu grupta en sık görülen üç hastalık; glukoz 6 fosfat dehidrogenaz, pirüvat kinaz ve primidin 5′ nükleotidaz eksiklikleridir.
Hemolitik ne demek tıp?
Hemoliz Eritrositlerin (alyuvarların) büyük boyutlarda yıkımı. Hemoliz sonucu bir tür Anemi olan hemolitik anemi oluşur. Hemoliz daha detaylı bir tanımla, Eritrositlerin hücre zarının parçalanması sonucu hemoglobin molekülünün dışarı çıkmasına verilen isimdir. Çeşitli nedenleri olabilir.
Hemolitik hastalık ne demek?
Yenidoğan döneminde eritrosit kaynaklı hem’in katabolizmasında artış sonucu oluşan bilirubin ve onun yol açtığı sarılığın neden olduğu tabloya “Yenidoğanın Hemolitik Hastalığı” denir.

D64 anemi ne demektir?​

ICD-10, D60-D64: Aplastik ve diğer anemiler, ICD-10’un güncel (2007) sürümünde D60’dan D64’e kadar kodlanmış beş hastalık bloğu ile ilgili hastalıkları içeren bir hastalık grubudur ve aplastik anemilerle birlikte; kan kaybına bağlı akut Anemi, kronik hastalıklara bağlı anemi ve sideroblastik anemi gibi çeşitli …

Makrositik anemi nedir tıp?​

Eritrositler normalden büyük, hemoglobin ise düşüktür. Bu duruma makrositik anemi denir. Makrositik anemiler genellikle megaloblastik veya megaloblastik olmayan anemi olarak sınıflandırılır.
İzoantijenlere karşı antikorlara sahip olma durumu.
Hemolizden etkilenmiş olabilir ne demek?
Hemoliz, kan alımı sırasında kan hücrelerinin çeşitli nedenlerle parçalanması demektir. Bu durumda AST,LDH,K+ ve demir gibi test sonuçları “yalancı pozitif” yani olduğundan yüksek veya total ve direkt bilirubin gibi bazı testler “yalancı negatif” yani olduğundan düşük çıkabilir.
Aşırı kansızlık ölüme yol açar mı?
Özellikle ileri yaşlardaki kansızlık sindirim sitemi hastalıklarından kaynaklı olduğu düşünülse de kansızlık diğer hastalıklardan kaynaklı ölüm riskini arttırmaktadır. Anemiye ikinci bir bulgunun eklenmesi durumunda ölüm oranı artabiliyor.

Hemolitik testi nedir?​

Hemoliz testi: Testin anlamı bakterinin hemolitik aktivitesinin varlığının tespitidir. Bu test, aksi belirtilmemişse koyun kanını esas alır. Anaeroplar için at veya tavşan kanı kullanılması istenebilir.

Yenidoğanın hemolitik hastalığı nedir?​

Yenidoğanın hemolitik hastalığı, annede oluşan ve plasentadan geçen antikorlar nedeniyle fetal eritrositlerin hemolize olması ve yaşam sürelerinin kısalması ile oluşan bir hastalıktır.
Pernisyöz anemi veya kötücül anemi, bir otoimmün Anemi tipidir. Pernisyöz anemide antikorlar intrinsik faktör veya paryetal hücrelere karşı döner. İntrinsik faktör B12 vitamini emilimi için gereklidir, bu nedenle B12 vitamininin emilimi zarar görür.
 
Geri
Üst