AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Hemofili hastaligi kadinlarda gorulur mu?

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
131.553
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

Hemofili hastalığı kadınlarda görülür mü?​

Faktör 8 eksikliği Hemofili A ve faktör 9 eksikliği Hemofili B olarak adlandırılır. Hemofili genetik bir hastalıktır. Taşıyıcı genler annede bulunur ancak bu hastalıkla genel olarak erkekler karşılaşır. Ancak genetik mutasyon sonucu nadirde olsa kadınlarda da görülebilir.

Hemofili neden kadınlarda görülmez?​

Hemofili neden kadınlarda görülmez?
Her kız çocuğu, babasından anormal geni alacak ve taşıyıcı olacaktır. Erkek çocuklardan hiçbiri babadan anormal gen almayacak ve bu nedenle hiçbirinde hemofili olmayacaktır. Taşıyıcı kadınlar genellikle normal bir X kromozomları olduğundan ciddi kanama sorunlarını önleyecek kadar yeterli pıhtılaşma faktörüne sahiptir.

Hemofili hastası kadın normal doğum yapabilir mi?​

1. Tüp bebek yöntemine başvurabilirsiniz: Hemofili taşıyıcısı olduğu bilinen anne adaylarının bebeklerinde hastalığın olup olmadığı, gebeliğin 10. haftasında belirlenebilmektedir. Hemofili taşıyıcısı olan kadınlar tüp bebek yöntemiyle hemofilisi olmayan bir çocuk dünyaya dünyaya getirebilmektedir.

Hemofili anne olur mu?​

Hemofili anne olur mu?
Eğer anne hemofili taşıyıcısıysa bebeğin de hemofilili doğma olasılığı vardır. Bilinen hemofili öyküsü olan ailelerde ya da prenatal genetik test ile hemofili tanısı almış olanlarda bebeğe doğum öncesi özel bir hemofili testi planlanabilir.

Hemofili Nedir Kadınlarda?​

Hemofili: kanın pıhtılaşmasında görev alan Faktör VIII veya Faktör IX eksikliği sonucu ortaya çıkan kalıtsal bir kanama bozukluğudur. Faktörlerin eksik olmasının nedeni bozuk genlerin nesilden nesile geçmesidir. İnsanlarda 46 kromozom vardır.

Hemofili olan kadınlar nasıl regl olur?​

Hemofili olan kadınlar nasıl regl olur?
Taşıyıcı kadınların yaklaşık 1/3’ünün faktör düzeyi %60’ın altındadır ve bu kişilerde anormal kanamalar görülebilir. Çoğu vakada taşıyıcılar hafif hemofilik erkek bireylerde görülen semptomlar görüldüğü gibi uzayan veya ağır geçen adet kanamaları gibi kadınlara özgü semptomlar da görülebilir.

Hemofili hastaları hangi ilaçları kullanmamalı?​

Tedavide kullanılan ilaç Faktör 8’dir. Hemofili hastaları Aspirin ve Kumadin gibi kanı sulandırıcı ilaçlardan sakınmalıdır. Yaralanmaktan kaçınmaları gerekir.

Hemofili belirtileri nelerdir?​

Hemofili belirtileri nelerdir?
Hemofili Hastalığının Belirtileri Nelerdir?
- Yaralanmalar veya ameliyattan sonra aşırı kanama veya morarma.
- Ufak bir kesikte şiddetli kanama.
- Diş eti kanaması
- Diş çekimi sonrası kanamanın durmaması
- Nedensiz ve çok zor duran burun kanamaları
- Yaradaki kanamanın durup tekrar başlaması
- Eklemlerde şişme.

Hemofili ilaçları nelerdir?​

Ancak bu hastalarda kanamaları durduran ve önleyen ilaçlar ülkemizde de ilaç piyasasında mevcuttur. Rekombinant Faktör 7a ve aPCC adlı ilaçlar bu hastalar için hayati ilaçlardır. Çünkü bu ilaçlar sayesinde inhibitörlü hastaların ciddi kanaması tedavi edilir ve gerektiğinde operasyona girmeleri sağlanabilir.
 
Hemofili hastalığı kadınlarda görülür mü sorusuna verilen cevap oldukça yerinde ve önemli bilgiler içermektedir. Hemofili genetik bir hastalık olup genellikle erkeklerde görülür. Ancak nadir durumlarda kadınlarda da görülebilir, bu genellikle genetik mutasyonlar sonucu olmaktadır.

Hemofili hastalığı neden kadınlarda görülmez sorusuna verilen cevapta da genetik geçişin işleyişi ve taşıyıcı kadınlardaki durum açıklanmıştır. Kadınlarda genellikle normal X kromozomları bulunduğundan ciddi kanama sorunlarıyla karşılaşmazlar. Ancak taşıyıcı kadınlar yine de hemofilili çocuk doğurma riski taşırlar.

Hemofili hastası kadınların normal doğum yapabilmesi için tüp bebek yöntemine başvurma seçeneği ele alınmıştır. Hemofili taşıyıcısı olan kadınlar tüp bebek yöntemiyle hemofilisi olmayan bir çocuk dünyaya getirebilirler. Bu yöntemle hastalığın genetik geçişi kontrol altına alınabilir.

Hemofili anne olur mu sorusu da önemli bir konuyu ele almaktadır. Hemofili taşıyıcısı olan bir anne eğer bebeği de hemofili olacaksa doğum öncesi genetik testlerle durumu önceden belirleyebilir ve gerekli önlemleri alabilir.

Hemofili hastalığı kadınlarda görülse de nadir bir durumdur ve genellikle taşıyıcı kadınlar için belirli riskleri beraberinde getirir. Hemofili tedavisi için kullanılan ilaçlar ve belirtileri hakkında da bilgi verilmiştir. Hemofilili kişilerin dikkat etmeleri gereken noktalar belirtilmiş ve tedavi seçenekleri açıklanmıştır. Bu bilgiler ışığında hemofilili kişiler ve taşıyıcılar için bilinçli bir şekilde hareket etmek ve tedavi süreçlerini yönetmek büyük önem taşır.
 
Geri
Üst