AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Hoş Geldin!

Bize kaydolarak topluluğumuzun diğer üyeleriyle tartışabilir, paylaşabilir ve özel mesaj gönderebilirsiniz.

Şimdi Kaydolun!

Hemodiyalizde vaskuler giris yollari nelerdir?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
265.242
Çözümler
4
Tepkime puanı
1
Puan
38

Hemodiyalizde vasküler giriş yolları nelerdir?​

Etkin bir diyaliz için yeterli miktarda kan diyalizöre gelebilmeli ve temizlendikten sonra vücuda geri döndürülebilmelidir. Vasküler giriş yolu olarak tünelli ya da tünelsiz kateterler, arteriyo-venöz fistül (AVF) ve sentetik veya biyolojik greft (AVG) kullanilmaktadir.

Fistül açmak için en sık kullanılan vasküler yapı nedir?​

AV fistüller hastaların genellikle kollarındaki sıklıkla bilek seviyesinde atar damar ve toplardamarlar arasında cerrahi olarak oluşturulur. Her iki damara da küçük kesiler yapılarak bu damarlar birbirine dikilir ve diyaliz için gerekli olan yüksek akımlı bir fistül elde edilmeye çalışılır.
Akut hemodiyaliz nedir?
Akut böbrek yetmezliği (ABY) süzme başta olmak üzere böbrek fonksiyonlarında saatler veya birkaç gün içinde bozulmanın yol açtığı üre ve kreatinin gibi artık ürünlerin birikmesi olarak tanımlanabilir.

Akut vasküler yollar ne için oluşturulur?​

Vasküler yollar, akut veya kronik böbrek yetmezliğindeki bir hastanın yaşamının devamı için hemodiyaliz imkanı sağlayan otolog yada sentetik yapıdaki damarsal girişimlerdir (24).

Antibiyotik bazlı solüsyonlar nelerdir?​

ANTİBİYOTİK BAZLI sOLÜsYONLAR En sık kullanılan solüsyonlar gentamisinin sitrat veya heparin ile birlikte kullanılan formlarıdır.
Vasküler fistül nedir?
Arteriovenöz fistül (AVF), atardamarlar ile toplardamar arasında çeşitli nedenlerle oluşan anormal bir bağlantıdır. AV fistül’de, yüksek basınçlı atardamarlar ile düşük basınçlı olması gereken toplardamar arasında anormal bir bağlantı söz konusudur.
Akut böbrek hasarlı çoğu hasta tam olarak iyileşir, ancak bazı kişilerde bunun sonucunda kronik böbrek yetmezliği gelişebilir. Ağır vakalarda, vücuttaki atık maddeleri uzaklaştırmak için diyalize girmek gerekebilir.
Dolayısıyla hemodiyaliz, böbrek nakli ile tedavi olmayı bekleyen kronik böbrek hastalarının ihtiyaçlarının karşılanması için yaygın olarak uygulanan bir yöntemdir. Ayrıca böbreklerin geçici olarak görevini yerine getiremediği akut böbrek yetmezliği vakalarında da hemodiyaliz uygulanabilir.
 
Geri
Üst