AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Hem Hem baglaci arasina virgul konur mu?

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
126.414
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

Hem Hem bağlacı arasına virgül konur mu?​

UYARI: Tekrarlı bağlaçlardan önce ve sonra virgül konmaz: Hem gider hem ağlar. Gerek nesirde gerek nazımda yeni bir söyleyişe ulaşılmıştır.

Ya dan sonra virgül konur mu?​

TDK’ya göre de ve, gibi, veya, yahut gibi sözcükler bağlaç olarak kullanıldıklarında önce ve sonra virgül kullanılmıyor. Yine TDK kılavuzuna göre metin içinde tekrarlı bağlaçlardan (Hem gider hem ağlar.) sonra virgül konmaz.

Için Edatından sonra virgül gelir mi?​

Için Edatından sonra virgül gelir mi?
Edat grupları arasına virgül konmaz. Edatlar, zaten tek başına anlamı olmayan isim soylu sözcüklerdir, edat ile edattan önce kullanılan ismin arasına virgül koyduğunuzda, edatı tek başına bırakmış olursunuz. Bu bakımda edat grupları virgül ya da başka bir noktalama işareti yerine kullanılmaz.

Bağlaçlardan sonra noktalama işareti kullanılır mı?​

Bir şey, her şey, çok şey… 3. Bağlaçlardan önce veya sonra noktalama işareti kullanılmaz… “Hem ağlarım , hem giderim.” diyen gelin, virgül koymamalıydı.. 4. İki noktadan sonra cümle varsa “büyük” harfle, örnek varsa “küçük” harfle başlar.

Hem Hem bağlacı nasıl yazılır?​

TDK’ya göre Hem de sözcüğü ayrı olarak yazılmaktadır. Kelimenin diğer yazım şekilleri yanlıştır. Lütfen Türkçemizi düzgün kullanmaya özen gösterelim. Doğru kullanımı “Hem de”şeklinde olmalıdır.

Zarflardan sonra virgül kullanılır mı?​

Zarflardan sonra virgül kullanılır mı?
Zarf-fiillerde virgülün kullanımı Birinci ve ikinci örnekte görüldüğü üzere zarf-fiil eki (-ıp, -madan, -arak, -ınca vs…) almış sözcükten sonra virgül konmaz çünkü bu ekler aynı zamanda bağlaç niteliğindedir ve bazı istisnalar haricinde bağlaçlardan önce veya sonra noktalama işareti kullanılmaz.
Bağlaçlardan önce noktalama işareti getirilir mi?​
– İki cümleyi birbirine bağlayan bağlaçlardan önce noktalı virgül konulur. – Virgüllerle ayrılmış tür ya da takımları; farklı bölümleri ve örnekleri birbirinden ayırmada noktalı virgül kullanılır. – Öğeleri arasında virgül bulunan sıralı cümleleri birbirinden ayırmak için sıralı cümleler arasında kullanılır.
Hem Hem bağlacı cümleye hangi anlamı katar?​
”Hem….Hem” Bağlacı: Karşılaştırılan iki unsurun hepsi anlamını verir. Eş görevli sözcükleri birbirine bağlar. Hem ucuz hem kaliteli çanta arıyor.

Hem Hem edat mı?​

Hem Hem edat mı?
Bağlaçlar veya rabıt (bağlama) edatları; kelimeleri, kelime gruplarını veya cümleleri biçim veya anlam yönüyle birbirine bağlayan kelimeler: ve, veya, ile, ama, de (da), ancak, çünkü, eğer, hâlbuki, hem … hem …, hiç değilse, ise, ki, lâkin, meğer, nasıl ki, ne … Bağlaçların kendi başlarına anlamları yoktur.
 
Bağlaçlar hakkında merak ettiğiniz konularda detaylı bilgiler vermekten mutluluk duyarım.

1. **Hem Hem bağlacı arasına virgül konur mu?**
- TDK'ya göre, tekrarlı bağlaçlardan önce ve sonra virgül konmaz. Örnek olarak, "Hem gider hem ağlar" cümlesinde virgül kullanılmaz.

2. **Ya dan sonra virgül konur mu?**
- TDK'ya göre, de ve, gibi, veya, yahut gibi bağlaçlar kullanıldığında önce ve sonra virgül kullanılmıyor. Aynı şekilde tekrarlı bağlaçlardan sonra da virgül konmaz.

3. **Için Edatından sonra virgül gelir mi?**
- Edat grupları arasına virgül konmaz. Edatlar, tek başına anlam taşımayan isim soylu sözcüklerdir ve aralarına virgül konulduğunda anlam karmaşası oluşabilir.

4. **Bağlaçlardan sonra noktalama işareti kullanılır mı?**
- Bağlaçlardan önce veya sonra noktalama işareti genellikle kullanılmaz. Ancak, sıralı cümleleri birbirinden ayırmak için iki cümleyi bağlayan bağlaçlardan önce noktalı virgül konulabilir.

5. **Hem Hem bağlacı nasıl yazılır?**
- TDK'ya göre, "Hem de" sözcüğü ayrı olarak yazılmalıdır. Diğer yazım şekilleri yanlıştır.

6. **Zarflardan sonra virgül kullanılır mı?**
- Zarflardan sonra genellikle virgül kullanılmaz. Zarf-fiil ekleri (-ıp, -madan, -arak, -ınca gibi) almış kelimelerde virgül kullanılmaz çünkü bu ekler bağlaç niteliğindedir.

7. **Hem Hem bağlacı cümleye hangi anlamı katar?**
- "Hem...Hem" bağlacı, karşılaştırılan iki unsurun hepsi anlamını verir. Eş görevli sözcükleri birbirine bağlar ve cümleye aynı anda gerçekleşen durumları ifade eder.

8. **Hem Hem edat mı?**
- "Hem Hem" bağlacı bir bağlaçtır. Bağlaçlar veya bağlama edatları, kelimeleri, kelime gruplarını veya cümleleri biçim veya anlam yönüyle birbirine bağlayan kelimelerdir.

Herhangi başka bir konuda merak ettiğiniz veya açıklığa kavuşturmak istediğiniz bir şey varsa, sormaktan çekinmeyin. Size yardımcı olmaktan mutluluk duyarım.
 
Geri
Üst