AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Helicobacter pylori virusu hangi kanser turune sebep olur?

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
138.552
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

Helicobacter pylori virüsü hangi kanser türüne sebep olur?​

Helicobacter pylori (Helikobakter pilori- Hp) mide ve duodenum’um çeşitli alanlarında yerleşen, gram (-), mikroaerofilik bir bakteridir. Yerleştiği yerlerde kronik enflamasyona neden olur. Bu kronik enflamasyon sonucunda duodenum ülseri, mide ülseri ve mide kanseri gelişebilir.

Kansere neden olan bakteriler?​

Kansere neden olduğu bilinen başlıca mikroorganizmaların Ebstein Barr Virus (EBV), Human Papilloma Virüs (HPV), Hepatit virüsleri ve mide ülserine neden olan Helicobacter pylori bakterisi olduğunu söyleyen Dr.

Bakteriler kansere neden olur mu?​

Bakteriler kansere neden olur mu?
Sigara, kanserojen maddeler içeren besinler, ultraviyole güneş ışınları gibi faktörlerin yanı sıra, bazı bakteri ve virüsler de kansere neden olabiliyor. Ancak uzmanlar her bakteri ve virüsün kanser nedeni olmayabileceği gibi, hastalıkların seyrinin kişiden kişiye değişebileceğine dikkat çekiyor.

Kansere neden olan parazitler?​

Kansere neden olan parazitler?
Kansere Neden Olabilen Parazitler İnsan vücudunda yaşayan bazı parazitik kurtlar, kanser geliştirme riskini arttırabilir. Opisthorchis viverrini and Clonorchis sinensis, safra kanalları kanser riskini arttıran karaciğer parazitleridir (bir tür yassı kurt).

Bakteriler kanser olur mu?​

Bakteriler hücre içi sinyal mekanizmalarını bozarak veya doğrudan DNA’ya zarar vererek kansere neden olabilirler. Bunların yanında bazı lokal etkiler ve kanın yapısında yaptıkları değişimler de var.

Karaciğer kanserine neden olan mikroorganizma?​

Hepatit B Virüsü (HBV): En yaygın görülen 5. kanser çeşidi olan karaciğer kanseri gelişiminde temel role sahiptir. Yapılan araştırmalarda virüsün kalıcı enfeksiyonlar ile kronik karaciğer iltihaplanmaları ve kanserleşmeye neden olduğu bulunmuştur.

Helikobakter tehlikeli mi?​

Helikobakter tehlikeli mi?
3- Mide kanseri: Helikobakter pilori mide mukozasında enflamasyon yaratarak önce atrofik gastrit ve sonrasında mide kanseri gelişme riskini artırmaktadır (1),(2). Mide kanserinin bir diğer nedeni de ince ve kalın bağırsak hücrelerine benzeyen hücrelerin midede yerleşmesi sonucunda ortaya çıkan kanserlerdir.
 
Helicobacter pylori bakterisi özellikle mide kanserine sebep olabilen bir bakteridir. Mide ve duodenum çeşitli alanlarında yerleşen bu bakteri kronik enflamasyona neden olarak duodenum ülseri, mide ülseri ve mide kanseri gelişimine zemin hazırlayabilir.

Bakterilerin kansere neden olabilme potansiyeli bulunmaktadır. Ebstein Barr Virus (EBV), Human Papilloma Virüs (HPV), Hepatit virüsleri gibi mikroorganizmalar da kanser oluşumunda rol oynayabilirler. Helicobacter pylori ise mide ülserine neden olduğu gibi mide kanserine de zemin hazırlayabilir.

Bakteriler hücre içi sinyal mekanizmalarını bozarak, DNA'ya zarar vererek veya lokal etkilerle kansere neden olabilirler. Örneğin, Hepatit B Virüsü (HBV) kronik karaciğer iltihaplarının ve karaciğer kanserinin gelişiminde temel bir rol oynayabilir.

Helicobacter pylori tehlikeli olabilir çünkü mide mukozasında enflamasyon yaratarak atrofik gastrit ve sonrasında mide kanseri riskini artırabilir. Bu nedenle bu bakterinin, mide kanserine yol açma potansiyeli ciddi bir sağlık endişesi olarak karşımıza çıkabilir.
 
Geri
Üst