Hekimler hakkindaki adli olaylarda bilirkisilik gorevi kime aittir?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
219.358
Çözümler
3
Tepkime puanı
1
Puan
38
Web sitesi
forumsitesi.com.tr

Hekimler hakkındaki adli olaylarda bilirkişilik görevi kime aittir?​

Bilirkişinin tayini ve üç kişiden fazla olmamak üzere adedinin tesbiti hakime, gecikmesinde zarar olabilecek durumlarda Cumhuriyet Savcısına aittir. Hekimlerin sağlıkla ilgili konularda bilirkişilik görevi vardır.
Hekimini özgürce seçme hakkı hangi bildirge?
Hekim seçme hakkı; ulusal ve uluslar arası metinlerde şu şekilde yer almaktadır: ‘Hasta, hekimini özgürce seçme hakkına sahiptir.'(Lizbon Bildirgesi 1981), ‘Hastalar, sağlık sisteminin işleyişi ile uyumlu olarak, hekimlerini veya diğer sağlık personelini ve sağlık kurumlarını seçme ve değiştirme hakkına sahiptir.
Hekimin yerine getirmekle yükümlü olduğu edim hastanın neyi korumaktır?
Hekimin yerine getirmekle yükümlü olduğu ilk edim, sözleşmenin karşı tarafının yani hastanın yaşamını korumaktır.

Doktorların hak ve sorumlulukları nelerdir?​

HEKİM HAKLARI ve YASAL SORUMLULUKLARI
Doktor hastaya bakmak zorunda mı?
Hastanın bakımını sağlayacak koşulları da hekimin yaratması lazım. EĞER sağlık çalışanı bir kamu görevlisiyse, acil bir durumsa hiçbir şekilde hekimin reddetme hakkı ve yetkisi yoktur. Mutlaka bakmak zorundadır. Hastanın veya yakının kendisine bir şiddet kullanması halinde mevzuatımız doktora çekilme hakkı veriyor.
Hangi olaylar adli vakadır?
Adli olgu olarak bildirimi gereken durumlar 1-Bir başkası tarafından yapılan aktif yada pasif bir eylem sonucu sağlığı bozulanlar; Kasti saldırılar, Kazara yaralamalar, Her türden zehirlenmeler, asfiksiler, Kötü muamele-işkence, Hekimin veya hastanenin tıbbi hata yönünden suçlandığı durumlar.

Lizbon Hasta Hakları Bildirgesi gözden geçirilerek hazırlanan bildirge nedir?​

1995 yılında ise yine Dünya Tabipler Birliği tarafından Lizbon Hasta Bildirgesi gözden geçirilerek Bali bildirgesi yayımlanmıştır. Bu bildirge ile hekimler ve hastalar arasındaki ilişkinin niteliği ayrıntılı olarak netleştirilmiştir. Tıbbi deontoloji ile hasta-hekim ilişkisinin etik kuralları belirlenmiştir.
Lizbon Hasta Hakları Bildirgesi nedir?
1981 yılında Dünya Tabipler Birliği tarafından yayınlamıştır. Hasta, bir dış baskı altında kalmadan özgürce çalışabilen bir hekim tarafından bakılma hakkına sahiptir. 3. Hasta, yeterli ölçüde bilgilendirildikten sonra tedaviyi kabul ya da ret etme hakkına sahiptir.
Hekimin sır saklama yükümlülüğü ile çelişen diğer bir yükümlülüğü nedir?
Sır saklama yükümlülüğü hekim dışında diğer sağlık personellerine de yüklenmiştir. Hukuki açıdan hekim, hasta ile arasındaki sözleşme gereği sır saklama yükümlülüğüne aykırı davranırsa, hastanın uğramış olduğu zararı tazminle yükümlüdür.

Hekimin özen yükümlülüğü nedir?​

Hekim ile hasta ilişkisinde hekim, borcunu yerine getirirken özenli davranmakla yükümlüdür. Hekimin özen yükümlülüğünde ölçü olarak aynı alanda basiretli bir hekimin göstermesi gereken davranış esas alınır. Özen yükümlülüğüne aykırı davranan hekim görevini gereği gibi yerine getirmemiş sayılır.
Hekimin sorumlulukları nelerdir?
Hekimin Yükümlülükleri
Hekimin hastayı reddetme hakkı var mıdır?
“Tabip ve diş tabibi, âcil yardım, resmî veya insani vazifenin ifası halleri hariç olmak üzere, meslekî veya şahsi sebeplerle hastaya bakmayı reddedebilir.” Tüzüğün 19. Maddesi uyarınca da; “Tabip ve diş tabibi meslekî veya şahsi sebeplerle, tedaviyi bitirmeden hastasını bırakabilir.
 
Geri
Üst