AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Hekimin acil mudahalede riza almasi gerekli midir?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
265.352
Çözümler
5
Tepkime puanı
1
Puan
38

Hekimin acil müdahalede rıza alması gerekli midir?​

Tıbbi zorunluluklar ve kanunda yazılı haller dışında, kişinin vücut bütünlüğüne dokunulamaz; rızası olmadan bilimsel ve tıbbi deneylere tabi tutulamaz.” der. Tıbbi müdahale konusunda aydınlatılmış olan kişinin rıza verme yeteneğinin bulunması ve bu rızasını açıklamış olması gerekmektedir.

Doktorun hak ve sorumlulukları nelerdir?​

HEKİM HAKLARI ve YASAL SORUMLULUKLARI
Tıbbi müdahalenin hukuka uygun olması için aranan şartlar nelerdir?
Bu şartlar; hastanın aydınlatılması ve rızasının alınması, tıbbi müdahalede bulunma yetkisinin bulunması, müdahalenin hukuken öngörülmüş amaçlara yönelmiş olması ve müdahalenin tıp biliminin kurallarına uygun olması şeklinde dört şarttır.
Hastanın iradesini beyan etmesinin mümkün olmadığı ve acilen tıbbi girişim yapılması gereken durumlarda onay için ne yapılır?
Hastanın iradesini beyan etmesinin mümkün olmadığı ve acilen tıbbi girişim yapılması gereken durumlarda, daha önceden bu girişimi reddettiğini gösteren bir açıklaması yoksa hastanın onayı varsayılarak girişim yapılabilir.

Aydınlatılmış rıza tutanağı nedir?​

Aydınlatılmış onam formu- Aydınlatılmış rıza, bahsttiğimiz gibi 1219 sayılı Kanunumuzda da düzenlenmiş olmakla birlikte Hasta Hakları Yönetmeliğinde aydınlatılmış rıza ; “yapılması planlanan her türlü tıbbi müdahale öncesinde müdahaleyi gerçekleştirecek sağlık meslek mensubu tarafından kişiye gerekli bilginin verilmesi …

Aydınlatılmış rıza ne demek?​

Aydınlatılmış onam, hastanın kendisine uygulanacak herhangi bir tıbbi işleme onay verebilmesi ya da reddedebilmesi için yeterince bilgilendirilmesi, aldığı bilgi üzerine düşünmesi, özgür seçimine dayalı kararını vermesi sürecidir.
Doktorun sorumluluğu nedir?
Hekime başvuran kimse, zorunlu olarak, sağlığına kavuşmak için kendisi veya yakınları ile ilgili bazı özel bilgileri aktarmak durumundadır. Hekim bu bilgilerin yanı sıra bireyin kendisine özgü, başkaları tarafından bilinmesi istenmeyen özellikleri hakkında da bilgi sahibi olur.
Hekimin tıbbi müdahalesinin hukuka uygun olması için aranan tıbbi sorumluluk nedir?
Tıbbi müdahalenin bir diğer hukuka uygunluk şartı, hastanın bu müdahaleye razı olmasıdır. Hasta neye rıza verdiğini bilirse, başka bir deyişle aydınlatılırsa, hekimin el atması da o denli hukuka uygun kabul edilir. Aydınlatma; teşhis, tedavi, süreç ve riskler olarak adlandırılan başlıklar üzerinden yapılmalıdır.
Bu husus, Yargıtay tarafından “(…) yalnız bu rızanın hukuken geçerli olabilmesi için kişinin, sağlık durumunu, yapılacak müdahaleyi ve etkileri ile sonuçlarını bilmesi, bu konuda yeteri kadar aydınlatılması ve serbest olması gerekir.
 
Geri
Üst