AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Hegel diyalektigi nedir?

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
134.667
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

Hegel diyalektiği nedir?​

Hegel, düşüncenin hareketinden sezinlediği diyalektiği, evrenin hareketine yöneltmiştir; çünkü Hegel evreni “maddeleşmiş bir fikir” olarak görürdü. Başka bir açıdan Hegel’e göre düşünce ve varlık özdeştirler aslında. Burada diyalektik, bütün düşüncenin ve varlığın gelişim sürecidir.

Hegel tez antitez sentez nedir?​

genel kabul gören fikre tez, ona karşı çıkan,olumsuzlayanına ise antitez denir. ikisinin de harmanlanıp ortaya çıkan yeni fikir bu iki fikri bağdaştıran daha sağlıklı olan yeni fikire sentez denilir. “zitlar birbirinden dogar ve ustun bir birlik icinde birlesirler.”

Antitez diyalektik yöntem midir?​

Antitez diyalektik yöntem midir?
Diyalektik düşüncenin diğer temel özelliği, bilgilerimizdeki sü rekli gelişmeyi temsil ettiğinin kabul edilmesidir. Çünkü, ulaşılan her sentez, bir tez olarak kabul edilir ve yeni bir antitez ile tekrar bir senteze ulaşılır. Alt-karşıt önermeler diyalektiğin bu yönüyle de uygunluk içindedir.

Diyalektik yöntem ne demek?​

Diyalektik yöntem ne demek?
Diyalektik, Yunanca tartışma sanatı anlamına gelen dialektike tekhne’den türeyen bir terim olarak, genelde akılyürütme yoluyla araştırma ve doğrulara ulaşma yöntemi. Diyalektik kavramı, başlangıçta tartışma sanatı, ya da çelişkili yollardan muhataplarını ikna etme sanatı anlamına gelmektedir.

Sokrates’in diyalektik yöntemi nedir?​

İlk olarak Menon diyaloğunda Sokrates’in bir köleye bir geometri teoremini çözdürmesi ile Sokratik yöntem ortaya çıkmıştır. Sokrates aslında karşısındakine yeni bir şey öğretmemektedir. O sadece bilineni anımsatmakta ve hakikati tekrar buldurmaktadır. Bu bir anlamda ebelik tir.

Her şey tez antitez ve sentez ilkesi nedir?​

Tez, anti-tez, ve sentez süreçlerinden geçerek doğruluğun aranmasıdır. Karşıtlıklar içinde ilerleyerek ve bu karşıtlıkları geçersizleştirerek sonuca varmaya çalışan mantıksal düşünme yoludur.

Marx diyalektik anlayışının Hegel den ayrıldığı nokta nedir?​

Marx diyalektik anlayışının Hegel den ayrıldığı nokta nedir?
Kısaca iki felsefenin Marx’ın tabiriyle birbirinden farkı şudur: Hegel, her şeyin fikirlerden oluştuğunu Marx ise her şeyin maddeden oluştuğunu söyler. Yani Karl Marx’ın diyalektik materyalizm’i Hegel’in idealizminin baş aşağı çevrilmiş şeklidir.

Diyalektik yöntemler nelerdir?​

Diyalektik yöntemler nelerdir?
Diyalektik kavramı, başlangıçta tartışma sanatı, ya da çelişkili yollardan muhataplarını ikna etme sanatı anlamına gelmektedir. Karşıtlıkları kullanarak gerçekleştirilen akıl yürütme biçimidir, diyalaktik ve Sokratik yöntem, tartışma ve düşünme sanatı olarak diyalektiğin Antik Çağ’daki en yetkin halidir.

Marx’ın diyalektik anlayışını Hegel den ayrıldığı nokta nedir?​

Marx, diyalektik yöntemin üstünlüğünü ve Hegel’de “idealist bir kabuk” içinde saklı ve “baş aşağı çevrilmiş” olarak bulunan diyalektiğin rasyonel özünü ortaya çıkarabilmek için onu tamamen materyalist temelde yeniden ele almak gerektiğini savunmuştur.

Diyalektik yöntem kime aittir?​

Diyalektik düşüncenin gerçek anlamda kurucusu olan Hegel ise Platon ve Heraklitos’un diyalektik anlayışını geliştirip, Ortaçağ’da mistik(gizemci) biçimiyle ortaya çıkan üç aşamalı gelişme yasasıyla birlikte kendi idealist felsefesinin temelini atar.

Sokrates yönteminin aşamaları nelerdir?​

Sokrates yönteminin aşamaları nelerdir?
Sokratik yöntem 3 aşamalı olarak gerçekleşmektedir. İlk aşamada karşıdaki kişiye sorular sorularak onun neyi bilip neyi bilmediği araştırılır. İkinci aşama ironi (ironie) yani alaydır. Son olarak ise fikir doğurtulmaya (maieutique) başlanır.
 
Hegel diyalektiği, Hegel'in düşüncenin hareketinden sezdığı diyalektiği evrenin hareketine yönelttiği felsefi bir yaklaşımdır. Ona göre evren, "maddeleşmiş bir fikir" olarak görülür ve düşünce ile varlık arasında özdeşlik vardır. Hegel'e göre diyalektik, bütün düşüncenin ve varlığın gelişim sürecidir. Tezin karşıtı olan antitezin sentezlenmesiyle yeni bir fikir ortaya çıkar, bu süreç Hegel'in diyalektiğinde önemli bir yer tutar.

Tez, antitez ve sentez kavramlarına gelince, genel kabul gören bir fikir tez olarak adlandırılırken, buna karşı çıkan ya da olumsuzlayan düşünce antitez olarak adlandırılır. Bu iki fikir harmanlandığında ortaya çıkan yeni fikir ise sentez olarak isimlendirilir. Hegel'in öne sürdüğü "zıtlar birbirinden doğar ve üstün bir birlik içinde birleşir" prensibine dayanır.

Diyalektik düşüncenin bir özelliği de bilgilerimizde sürekli gelişmenin kabul edilmesidir. Her sentez, yeni bir tez olarak kabul edilir ve bu süreçte yeni bir antitez ortaya çıkar. Bu karşıtlıkların sürekli bir gelişim ve sentez süreci içinde olması diyalektik düşüncenin temelidir.

Diyalektik yöntem ise genelde akıl yürütme yoluyla araştırma ve doğrulara ulaşma yöntemini ifade eder. Karşıtlıkları kullanarak gerçekleştirilen akıl yürütme biçimidir. Sokratik yöntem de diyalektik olarak değerlendirilebilir. Sokrates'in yöntemi, karşıdaki kişiye sorular sorarak onun fikirlerini sorgulamayı, ironi (alay) ile sorguladığı fikirler üzerinde derinleşmeyi ve maieutique (ebelik yöntemi) ile karşısındakinin düşüncesinde doğumu gerçekleştirmeyi içerir.

Marx'ın diyalektik anlayışı ise Hegel'den ayrıldığı noktada, Hegel'in idealist felsefesine karşılık Marx'ın materyalist yaklaşımıdır. Marx, her şeyin maddeden oluştuğunu savunarak diyalektiği materyalist temele oturtmuştur. Bu da Marx'ın diyalektiğinin Hegel'den farklılaştığı temel noktalardan biridir.

Son olarak, diyalektik yöntemi ilk olarak Hegel tarafından geliştirilmiş olup, Platon ve Heraklitos'un diyalektik anlayışını temel alarak bu konuda yeni bir yol açmıştır. Sokrates'in felsefi yöntemi de diyalektik düşünceye katkı sağlayan önemli bir örnektir. Sokrates'in yöntemi 3 aşamalı olarak gerçekleşir ve karşısındaki kişiye sorular sorarak fikirlerini araştırır, alay ile fikirleri sorgular ve maieutique ile fikir doğurtmaya çalışır.
 
Geri
Üst