AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

HDL testi neden yapilir?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Editör
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
136.704
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

HDL testi neden yapılır?​

HDL testi, total kolesterol testiyle birlikte kalp damar hastalıkları riskinin olup olmadığının tespit edilmesi için uygulanmaktadır.

HDL kolesterol yüksekliği ne anlama gelir?​

HDL kolesterol yüksekliği ne anlama gelir?
HDL yüksekliği ise kişilerin endişelenmelerini gerektirecek bir durum değildir. Bu durum insan sağlığı için iyi bir durumdur. HDL seviyesinin yüksek olması kişilerde kalp sağlığının çok iyi olduğu anlamına gelir. HDL seviyesinin çok yüksek çıkması ise damar içi duvarların daralması söz konusudur.

HDL kolesterol 20 normal mi?​

HDL kolesterol 20 normal mi?
HDL-kolesterolün düşük olması bir risk iken, yüksek olması olumlu bir durumdur. 20 yaşın üzerinde kan kolesterol düzeyi 200 mg/dl’nin altında ise ideal olan, 200-239 mg/dl arası sınırda olan, 240 mg/dl’nin üstü ise yüksek olarak nitelendirilir.

HDL yi ne yükseltir?​

HDL kolesterol seviyesinin yükselmesi için;
- Sigara alışkanlığı bırakılmalıdır.
- Alkol tüketilmemelidir.
- Çok yağlı yiyecekler tüketilmemelidir.
- Yağlı balıklar, yumurta sarısı gibi yiyecekler tüketilmemelidir.
- Egzersiz programı aksatılmamalıdır.
- Şeker tüketimini minimum seviyeye indirilmelidir.
- İdeal kilo korunmalıdır.

HDL kolesterol yükseltmek için ne yapmalı?​

HDL kolesterol yükseltmek için ne yapmalı?
HDL Kolesterolü Nasıl Yükseltilir
- Sigara alışkanlığı bırakılmalıdır.
- Alkol tüketilmemelidir.
- Çok yağlı yiyecekler tüketilmemelidir.
- Yağlı balıklar, yumurta sarısı gibi yiyecekler tüketilmemelidir.
- Egzersiz programı aksatılmamalıdır.
- Şeker tüketimini minimum seviyeye indirilmelidir.
- İdeal kilo korunmalıdır.

HDL kolesterol iyi kolesterol mü?​

HDL kolesterol iyi kolesterol mü?
HDL-K (yüksek yoğunluklu lipoprotein) kolesterolü doku ve damarlardan karaciğere taşıyarak kanda yüksek miktarda kolesterol bulunmasını engeller, kolesterolün kanda yüksek miktarda bulunması kan damarlarına zarar verir. HDL-K fazla kolesterolü kandan uzaklaştırdığı için halk arasında iyi kolesterol olarak adlandırılır.

HDL kolesterol yüksekliği nasıl düşürülür?​

Bol bol balık tüketilmelidir. Tahıl, taze sebze ve meyve tüketimi artırılmalıdır. Tam yağlı süt ve süt ürünleri yerine daha az yağlı ürünler tercih edilmelidir. Pasta, krema, margarin, fırın ürünleri, kızartma yiyecekler ve fast food türü gıdalardan uzak durulmalıdır.

HDL kolesterol 80 normal mi?​

HDL kolesterol 80 normal mi?
Erkeklerde 40 mg/dL – 60 mg/dL arası, kadınlarda 50 mg/dL – 60 mg/dL arası normal değer aralığıdır. HDL kolesterol seviyeleri desilitre başına 60 miligramdan (mg / dL) fazla olduğunda çok iyi kabul edilir.

HDL kolesterol düşüklüğü belirtileri nelerdir?​

HDL kolesterol düşüklüğü belirtileri nelerdir?
Kolesterol belirtileri nelerdir?
- Yüzde ve özellikle göz çevresinde oluşan sarı renkli yağ bezeleri.
- Göğüs ağrısı
- Halsizlik ve yorgunluk.
- Ayak ve bacaklarda ağrı, uyuşma.
- Baş dönmesi.
- Yaraların geç iyileşmesi.
- Solgun görünümlü cilt.
- Nefes darlığı

HDL yi yükseltmek için ne yemeli?​

Peki o besinler nelerdir, gelin birlikte bakalım:
- Baklagiller. Birçok vitamin ve mineral açısından zengin, yoğun lif kaynağı olan baklagiller iyi kolesterolün yükselmesini sağlayan en önemli besinler arasında yer alır.
- Portakal.
- Somon.
- Zeytinyağı
- Brüksel Lahanası
- Avokado.
- Kuru Yemişler.

LDL yükseltmek için ne yapmalı?​

LDL yükseltmek için ne yapmalı?
Herhangi bir egzersize başlamadan önce doktorunuza danışmayı unutmayın. Kalp için sağlıklı bir diyette doymuş yağlardan az tüketmek gerekir. Zeytinyağı gibi tekli doymamış yağları seçin. Balık ve omega-3 yağ asitleri içeren besinler, LDL kolesterolü düşürüp HDL kolesterolü artırır.
 
HDL testi, kişinin kalp damar hastalıkları riskini belirlemek için yapılır. HDL kolesterol, yüksek yoğunluklu lipoprotein olarak bilinir ve "iyi kolesterol" olarak adlandırılır. HDL kolesterol seviyesinin yüksek olması kalp sağlığı açısından olumlu bir durumdur çünkü kolesterolü doku ve damarlardan karaciğere taşıyarak kanda yüksek miktarda kolesterol birikmesini engeller.

HDL kolesterol yüksekliği, endişelenilmesi gereken bir durum değildir; aksine, kalp sağlığı için olumlu kabul edilir. Genellikle 40-60 mg/dL aralığında olan HDL kolesterol seviyeleri normal kabul edilirken, 60 mg/dL'nin üzeri çok iyi olarak değerlendirilir. Bununla birlikte, HDL kolesterol düşüklüğü belirtileri arasında yüzde ve göz çevresinde sarı renkli yağ bezeleri, göğüs ağrısı, halsizlik, yorgunluk, ayak ve bacaklarda ağrı, solgun görünümlü cilt gibi belirtiler yer alabilir.

HDL seviyesini yükseltmek için sigara içilmemeli, alkol tüketilmemeli, yağlı yiyeceklerden ve şekerden kaçınılmalı, egzersiz yapılmalı ve ideal kilo korunmalıdır. HDL seviyesini yükseltmek için beslenmede baklagiller, portakal, somon, zeytinyağı, brüksel lahanası, avokado ve kuru yemişler gibi besinler tercih edilebilir. LDL kolesterolü düşürmek için ise doymuş yağlardan kaçınıp, tekli doymamış yağları tercih etmek ve omega-3 yağ asitlerini içeren besinlere yönelmek önemlidir.

Sonuç olarak, HDL kolesterol seviyeleri sağlıklı bir yaşam için önemli bir gösterge olduğundan düzenli olarak takip edilmelidir ve sağlıklı yaşam alışkanlıklarıyla desteklenmelidir. Eğer HDL veya LDL kolesterol seviyelerinizle ilgili endişeleriniz varsa bir sağlık uzmanına danışmanız önemli olacaktır.
 
Geri
Üst