AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Hazirlikli ve hazirliksiz konusma nedir?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
265.247
Çözümler
4
Tepkime puanı
1
Puan
38

Hazırlıklı ve hazırlıksız konuşma nedir?​

Hazırlıksız konuşmalar; yeri ve zamanı önceden bilinmediğinden herhangi bir ön hazırlık yapmadan, bir metin oluşturmadan yapılan konuşmalardır. Hazırlıklı konuşmalar ise; konusu, amacı, yeri ve zamanı daha önceden belli olan bir plan dâhilinde hazırlanarak yapılan konuşmalardır.
Bildirili konuşmalar nelerdir?
Tebliğ-Bildiri, bilimsel ve akademik yönü ağır basan, tek kişinin konuşmacı olarak katıldığı bir sözlü anlatım türüdür. Bilimsel bir çalışmayı, konuyu ilgililerine sözlü olarak anlatma işidir. Bildiri sunan konuşmacı için esas olan, bahsettiği konunun yeni ve bilimsel temellere dayanıyor olmasıdır.

Hazirlikli konuşma türleri nelerdir?​

Edebiyat, bilim ve sanat gibi alanlarda katılımcıları bilgilendirmek için yapılan konuşmalara, hazırlıklı konuşma denir. Sağlık, medya, felsefe ve teknoloji gibi alanlarda da yapılan bu konuşmalar ikiye ayrılır. Konferans ve duyuru tek kişilik konuşmalara örnek olarak gösterilebilir.
Hazırlıksız konuşmaların özellikleri nelerdir?
Herhangi bir hazırlık gerektirmeden yapılan karşılıklı konuşmalarda da içtenlik, inandırıcılık, tatlı dillilik, doğruluk, dürüstlük, açıklık ve saygı ön plandadır. Herhangi bir yerde birbirleriyle karşılaşan uygar insanlar, sözle veya davranışla birbirlerini selamlayarak iyi dilekte bulunurlar.

Hazırlıklı konuşmanın özellikleri nedir?​

Hazırlıklı Konuşma
- Hazırlık. • Konuyu, amacı ve hedef kitleyi belirleme. • Konuşma konusuyla ilgili gözlem, inceleme veya araştırma yapma.
- Planlama. • Konuşmanın temel bölümlerini belirleme. • Her bölümde vurgulanacak hususları belirleme.
- Sunum. • Mekânı, hedef kitleyi, konuyu ve amacı dikkate alarak konuşma. •
Akademik Tebliğ ne demek?
Araştırmacıların kendi alanlarıyla ilgili bir konuda, yenilik getirmek, özgün bir buluşu ortaya koymak ve akademik amaçlı bir toplantıda sunmak üzere, bilimsel bir dille hazırladıkları sunum bildiri ya da tebliğ olarak adlandırılır. Bu şekilde bildiriler, diğer akademisyenlerin yararlanacağı şekilde sunulmuş olurlar.
 
Geri
Üst