AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Hoş Geldin!

Bize kaydolarak topluluğumuzun diğer üyeleriyle tartışabilir, paylaşabilir ve özel mesaj gönderebilirsiniz.

Şimdi Kaydolun!

Hazineyi koruyan kimdir?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
265.242
Çözümler
4
Tepkime puanı
1
Puan
38

Hazineyi koruyan kimdir?​

Bugün de defterdar kelimesi bu manada kullanılmaktadır.

Osmanlı’da hazineyi kim korur?​

Sağ Ulufeciler , Osmanlı Devleti askeriyesinin Hassa Ordusu’nun Süvariler kısmında yer alırdı. Bu bölüğe Yeşil Bayrak da denilirdi. Sağ ulufeciler 120 bölükten oluşurdu. Savaşta ordunun ağırlıklarını ve hazineyi korurlardı.
Hazine. Osmanlı maliyesi, “Miri hazine” (veya dış hazine) ile Enderûn (veya iç hazine) hazinesi olmak üzere iki kısımdı. Dış hazinenin görev ve yetkisi, devletin genel gelirlerini toplamak ve gerekli masrafları yerli yerinde kullanmak şeklinde belirlenmişti. İç hazine ise padişaha aitti.
Enderun hazinesi ne demek?
Hazîne-i Âmire ya da kısaca Hazine (Osmanlıca: خزينة), Osmanlı İmparatorluğu’nun devlet hazinesinin ve bunlarla alakalı evrakların muhafaza edildiği yerdir. Enderûn (Hazîne-i Hâssa, iç hazine) ve Bîrun (maliye hazinesi, devlet hazinesi, dış hazine) olmak üzere iki hazine mevcuttu.
Çoklu hazine sistemi nedir?
Çoklu hazine sistemi, iaşe işlerini yönetmek ve finanse etmek için Zahire (1795), donanma için Tersane (1804-05) ve askerî harcamalar için Mukataat (1827), Mansure (1834) ve Redif (1834) hazinelerinin kurulmasıyla giderek yaygınlaştı. Bunlar arasında en önemlileri askerî harcamaları finanse eden hazinelerdi.

Cebeci ne iş yapar?​

Cebeci Ocağı, Osmanlı ordusunda, silahların temin edilmesi, korunması ve sefer zamanında cepheye götürülmesiyle görevli kapıkulu ocağı idi. Ocağın adamlarına, Cebeciler denilmekteydi. Cebeci Ocağı, Fatih Sultan Mehmet zamanında kurulmuştur. Banisi Hünkar Hacı Bektaş-ı Veli’dir.

Silahtarlar ne işe yarar?​

Saraydaki tüm silahlardan ve padişahın silahlarından sorumlu olurlardı altı bölük halkıda denen kapıkulu süvarilerinden silahtar bölüğünün başında bulunur ve savaşta merkezde padişahın yanında yer alırlardı.
Bunların dışında vilâyetlerde toplanan vergilere de hazine denirdi. Vilâyette vergi toplamakla görevli birim vilâyet hazinesi idi. Hazine kelimesi bu şekliyle “maliye” veya “defterdarlık” anlamına gelmektedir.
Enderun ı hümayun ne demek?
II. Murad tarafından kurulan ve zamanla farklı değişikliklere uğrayan Enderûn-ı Hümâyûn, 1908 yılına kadar varlığını sürdüren saray okuludur. Hristiyan ailelerden devşirilen çocuklar, Enderûn-ı Hümâyûn’da özel bir şekilde yetiştirilir ve Osmanlı’nın önemli kadrolarında görev yaparlardı.
Enderun Mektebi kimleri yetiştirdi?
Osmanlı’da Enderun’a genel olarak sadrazamlar, kaptan paşalar, pek çok sayıda sancak beyleri, yeniçeri ağaları, şairler, eyalet valileri, çeşitli hizmetler adına ünlü kişiler, edipler, ressamlar, tarihçiler, mimarlar, müzikçiler, fen ve de matematik bilginleri Enderun mektebinde büyük bir özen ile yetiştirilmiştir.

Hazine i Amire ne demek?​

Hazîne-i Âmire ya da kısaca Hazine (Osmanlıca: خزينة), Osmanlı İmparatorluğu’nun devlet hazinesinin ve bunlarla alakalı evrakların muhafaza edildiği yerdir.
 
Geri
Üst