- Katılım
- 17 Ocak 2024
- Mesajlar
- 130.875
- Çözümler
- 15
- Tepkime puanı
- 1
- Puan
- 38
- Web sitesi
- forumsitesi.com.tr
Hayvan öldükten sonra kesilir mi?
“Allah, size yalnızca ölüyü /leşi, kanı, domuz etini ve Allah’tan başkası adına kesileni haram kıldı/yasakladı. Ama kim onları yemeye mecbur kalırsa -bir arzu ve iştah duymamak ve zaruri ihtiyacının üstüne çıkmamak şartıyla- günaha girmiş olmaz; çünkü, unutmayın, Allah çok bağışlayıcıdır, rahmet kaynağıdır.”Besmelesiz kesilen hayvan haram mıdır?
Bu hanefi mezhebine göre “Bismillahi Allah’ü Ekber” denilerek hayvanın nefes ve yemek boruları ile şah damarının veya iki şah damarından birinin kesilmesi şeklinde yapılır. Besmelenin kasten terk edilmesi hâlinde kesilen hayvanın eti Hanefilere göre haram olur. Ama unutarak terk edilirse helâldir.Hayvan derisi ne işe yarar?
Giyimden dekora, ilaç sanayisinden aksesuara, ısınmadan döşemeye kadar çok geniş bir alanda kullanılan deri için bazı hayvanlar tercih edilmektedir. Her hayvanın derisi kullanılmaz, kullanılabilen hayvan derileri de kendi içlerinde farklı özellikleri barındırdığı için de farklı alanlarda ve amaçlarda kullanılmaktadır.
Cünüp olarak hayvan kesilir mi?
İşte Diyanetin “abdestsiz olarak kurban kesilebilir mi?” sorusuna verdiği cevap: “Kurban ibadetini yerine getirmek, gerekli şartları taşıyan bir hayvanı, kurban niyetiyle kesmekle gerçekleşir. Hayvanın kesim ameliyesi ibadet değildir. Böyle olduğu için kurban kesenin, hadesten taharet şartını yerine getirmesi gerekmez.Hayvan kesilirken besmele çekilir mi?
İster kurban niyetiyle olsun ister başka bir amaçla olsun hayvan kesilirken besmele çekilmesi gerekir. Hayvanın kesimi esnasında besmele kasten terk edilirse o hayvanın eti Hanefîlere göre yenilmez. Ancak kasıtsız ve unutularak besmele çekilmezse bu hayvanın eti yenilir.Hayvan derilerini işlemeye ne denir?
Dericilik, hayvanların yüzülmüş derisini işleyerek çeşitli eşyaların yapılmasında kullanılabilecek hale getirebilme işidir. Dericilikte çeşitli hayvanların derilerinden faydalanılır. Hayvanlardan yüzülen ve tabakhanelerde işlenmeye hazır olan deriye ham deri, işlendikten sonra ortaya çıkan deriye ise mamul deri denir.