AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Hayvan isirmalarinda ne yapilmali?

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
119.241
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

Hayvan ısırmalarında ne yapılmalı?​

Hayvan Isırmalarında İlk Yardım
- Hasta/yaralı yaşamsal bulgular yönünden değerlendirilir (ABC),
- Hafif yaralanmalarda yara 5 dakika süreyle sabun ve soğuk suyla yıkanır,
- Yaranın üstü temiz bir bezle kapatılır,
- Ciddi yaralanma ve kanama varsa yaraya temiz bir bezle basınç uygulanarak kanama durdurulmalıdır,

Hayvan ısırmaları neden önemlidir?​

Hayvan ısırmaları neden önemlidir?
Hayvan ısırmaları neden önemlidir? Kedi köpek vb. hayvanların dişleri sivri ve keskindir. Ağızlarında ise daima mikrop vardır. Isırmaları halinde derindeki dokulara kadar mikropların ulaşmasını sağlarlar.

Kene ısırmasında ilk yardım uygulamaları nelerdir?​

Kene Isırmalarında İlk Yardım:
- Şüpheli durumlarda kesinlikle sağlık kuruluşuna başvurulmalıdır,
- Kene ısırdığı yerde kalmışsa kesinlikle öldürülmemeli veya ezilmemelidir,
- Bir cımbız veya pens yardımıyla baş kısmından dikkatlice çekilmeli, parçalamamaya dikkat edilmelidir,
- Yara yeri sabunlu su ile yıkanmalıdır,

Akrep sokmalarında ilk yardım nasıl yapılır?​

Akrep sokmalarında ilk yardım nasıl yapılır?
Akrep sokması ilk müdahale olarak, yaranın yumuşak bir sabun ve su ile temizlenmesi gerekir. Akrebin soktuğu bölgeye buz yardımıyla kompres uygulanarak o bölgenin serin tutulması sağlanmalıdır. Bu işlem, şişliğin hafifletilmesinin yanı sıra ağrıların azaltılmasına da yardımcı olabilir.
Hangi hayvan sokmasında bölgeye sıcak uygulama yapılır?​
Deniz canlıları sokmasında ilk yardım Kişi hareket ettirilmez. Temas eden ya da etkilenen vücut bölgesi ovulmaz. Batan diken varsa ve görünüyorsa çıkarılır. Bu hayvanların enzimleri sıcağa karşı dayanıksız olduğundan, temas edilen ya da etkilenen bölgeye sıcak uygulama yapılır.

Köpek ısırdığında hangi aşılar yapılır?​

Köpek ısırdığında hangi aşılar yapılır?
Her olasılığa karşı kuduz serumu ve aşısı yapılmalıdır. Ayrıca kişinin yaranın üzerine temiz bir mendil kapatmanız gerekmektedir. Köpeğin ağzında kuduzdan başka diğer hastalık yapan mikroplarında bulunabileceği düşünülerek yaraya hastanede pansuman yapılmalıdır.

Yılan sokmalarında ilk yardım nasıl yapılır?​

Isırılan yer temiz ve ıslak bir bezle öncelikle silinmeli ve ısırılan yer kalp hizasına gelecek şekilde hareket ettirilmeden sabit tutulmalıdır. Isırığın olduğu yerde yüzük, küpe, bileklik gibi takılar varsa hemen çıkarılmalıdır.

Kene ısırması durumunda yapılması gerekenler nelerdir?​

Kene ısırması durumunda yapılması gerekenler nelerdir?
Dr. Gezer,” Kene ısırması durumunda mümkünse en yakın sağlık kuruluşuna başvurup eğitimli bir sağlık personelinin keneyi usulüne uygun olarak çıkarması önerilir. Hastalık bulaşma riski kenenin vücutta kaldığı süre ile doğru orantılı olduğundan kene en kısa zamanda çıkarılmalıdır.

Kene ısırığı ne zaman geçer?​

Enfekte kişilerin % 70′ inde görülür ve kene ısırığının olduğu yerde 3-30 gün içinde (ortalama 7 günde) başlar. Bazı kişilerde kene ısırığının olduğu yerde 1-2 gün içerisinde kaybolan küçük yumru veya kızarıklık olabilir.

Deniz canlıları ısırmasında sıcak uygulama yapılır mı?​

Deniz canlıları ısırmasında sıcak uygulama yapılır mı?
Güllüçayır, “Karada meydana gelen ısırma ve sokmalarda soğuk uygulama tavsiye edilirken, tersine denizde sıcak uygulamak önemlidir. Deniz canlılarının zehirleri proteindir.
Zehirli böcek sokmasında ne yapılmalı?​
Su ve sabunla yıkanmalı, iğnesi kalmış ise çıkartılarak buz uygulanmalı, başa yakın olan sokmalarda çok daha hızlı bir şekilde hastaneye ulaşılmaya çalışılmalı veya acil yardım sistemi yani 112 aranmalıdır.
 
Hayvan ısırmalarında ilk yardım önemlidir. Hafif yaralanmalarda yara, sabun ve soğuk suyla yıkanmalı, temiz bir bezle kapatılmalıdır. Ciddi yaralanmalarda ise kanama durdurulmalıdır. Hayvan ısırmaları enfeksiyon riski taşır çünkü hayvanların dişleri sivri ve ağızlarında mikroplar bulunabilir.

Kene ısırmasında ise öncelikle sağlık kuruluşuna başvurulmalıdır. Kene, baş kısmından dikkatlice çekilmeli ve yara yeri sabunlu su ile yıkanmalıdır. Akrep sokmalarında ise yara sabun ve su ile temizlenmeli, bölge buz ile soğutulmalıdır.

Deniz canlıları sokmasında sıcak uygulama yapılması gereken bir durumdur çünkü bu canlıların enzimleri sıcağa karşı dayanıksızdır. Köpek ısırdığında ise kuduz serumu ve aşısı yapılmalıdır, yaraya hemen müdahale edilmelidir.

Yılan sokmalarında ısırılan yer temizlenmeli ve hareket ettirilmeden sabit tutulmalıdır. Kene ısırması durumunda mümkünse sağlık kuruluşuna başvurulmalı ve keneyi doğru şekilde çıkarmaları için eğitimli bir sağlık personeline danışılmalıdır.

Zehirli böcek sokmalarında ise yara su ve sabunla yıkanmalı, iğne varsa çıkartılmalı ve buz uygulanmalıdır. Bu tür durumlarda başa yakın sokmalar hemen bir sağlık kuruluşuna ulaşmaya çalışılmalıdır. Sağlık her şeyden önemlidir, bu yüzden olası risk durumlarında profesyonel yardım almak büyük önem taşır.
 
Geri
Üst