AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Haydi kizlar okula kampanyasi ne zaman basladi?

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
126.656
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

Haydi kızlar okula kampanyası ne zaman başladı?​

Milli Eğitim Bakanlığı’nın yönetiminde, UNICEF’in desteğiyle gerçekleştirilen “Haydi Kızlar Okula!” kampanyası, Haziran 2003’te imzalanan “Kız Çocuklarının Okullulaşmasına Destek Kampanyası İşbirliği Protokolü” ile resmi olarak başladı.

Eğitim Hakları Nelerdir?​

Hiç kimse eğitim hakkından yoksun bırakılamaz. Anayasamızın 42. maddesinde, “Kimse, eğitim ve öğrenim hakkından yoksun bırakılamaz.”ifadesi yer almaktadır. Eğitim ve öğretim ülkemizde Atatürk İlke ve İnkılaplarına göre düzenlenir. Bu esaslara aykırı eğitim ve öğretim yerleri açılamaz.
Eğitimin atasözü nedir?​
Kalem kılıçtan üstündür; İnsanlar kalem ile kılıçların yapacağından çok daha önemli işler yaparlar. Kılıç şiddeti ve kavgayı kalem ise eğitimli olmayı sağlar. Bu nedenle kalem kılıçtan daha değerlidir. Ağaç yaşken eğilir; bir insana herhangi bir şey öğretmek için küçük yaşlarda bu işe başlamak gerekir.

Kimin söylediği belli olan sözler?​

Kimin söylediği belli olan sözler?
Sözlük anlamıyla özdeyişler yani vecizeler bir duyguyu, bir düşünceyi, bir ilkeyi kısa ve özgün bir şekilde anlatmaktır. Genel olarak kim tarafından söylediği belli olan özlü sözler vecize, kelamıkibar, ülger, motto, aforizm ve aforizma olarak adlandırılmaktadır.

Haydi Kızlar Okula kampanyası devam ediyor mu?​

Haydi Kızlar Okula kampanyası devam ediyor mu?
Türkiye 4.5 yıl önce “Haydi Kızlar Okula” dedi; 223 bin kız çocuğu okullu oldu. Son bir yılda ivme kaybeden kampanya yakında sona erdirilecek. Kampanyayla hayatları değişen kızların öyküleri, hafta boyunca CNN TÜRK ekranlarında olacak.

Bir ülkenin kalkınmasında eğitimin rolü nedir?​

Eğitim, Ekonomik kalkınmanın temelini oluşturur. Eğitimin amacı, hem ülkenin, hem de insanlarımızın her çeşit istek ve ihtiyaçlarını karşılamaktadır. Üretim tekniklerinin hızlı değişmesi, eğitime daha fazla önem verilmesi sonucunu doğurmuştur.

Eğitimin yararları nedir?​

Toplumsal uyum kapsamında eğitimin sosyal faydaları; bireyin daha fazla gelir etmesi, daha az suç oranı, demokratikleşme ve yönetime katılma, bireysel sağlığını koruma olarak özetlenebilir. Eğitim bu özelliği ile sadece bireye değil, topluma da yararlar sağlamakta ve kamu refah maliyetlerini düşürmektedir.
Eğitim hakkı hangi haklara girer?​
Sosyal ve ekonomik kamu hakları Anayasa’nın 41. ve 65. maddeleri arasında yer almaktadır. Ailenin korunması, sosyal güvenlik hakkı, sözleşme özgürlüğü, çalışma hakkı, sağlık hakkı ve eğitim ve öğretim hakkı gibi haklar ekonomik ve sosyal haklar kapsamındadır. Bu haklar içinde eğitim ve öğrenim hakkı da yer alır.
 
"Haydi Kızlar Okula" kampanyası, 2003 yılında Milli Eğitim Bakanlığı'nın yönetiminde, UNICEF'in desteğiyle başlamıştır. Bu kampanya, kız çocuklarının okullaşmasını desteklemek amacıyla gerçekleştirilmiştir. 2019 verilerine göre 4.5 yıl önce başlatılan kampanya sayesinde 223 bin kız çocuğu okula başlamıştır. Ancak son bir yılda kampanyanın ivmesinin düştüğü ve yakında sonlandırılacağı bildirilmiştir.

Eğitim hakkı, herkesin Anayasa tarafından güvence altına alınmış bir haktır. Anayasamızın 42. maddesinde "Kimse, eğitim ve öğrenim hakkından yoksun bırakılamaz." belirtilerek eğitim hakkının önemi vurgulanmaktadır. Eğitim, bireylerin ve toplumun gelişimi için hayati öneme sahip bir unsurdur. Eğitim, ekonomik kalkınmanın temelini oluştururken, sosyal faydaları da toplumsal uyumu arttırarak bireylere ve topluma önemli katkılar sağlar.

Eğitimin atasözleri olan "Kalem kılıçtan üstündür" ve "Ağaç yaşken eğilir" gibi sözler ise eğitimin önemini vurgulayan veciz ifadelerdir. Aynı şekilde eğitim, sosyal ve ekonomik haklar arasında yer alarak insanların sosyal, ekonomik ve kültürel gelişimine katkıda bulunur.

Eğitim ve öğrenim hakkı, Anayasa'nın belirlediği sosyal ve ekonomik kamu hakları arasında yer alır. Bu haklar içinde yer alan eğitim hakkı, bireylerin gelişimine ve toplumun refahına katkı sağlayarak sosyal uyumu destekler. Eğitimin yaygınlaştırılması ve kalitesinin artırılması, bir ülkenin kalkınmasında önemli bir rol oynar.
 
Geri
Üst