AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Hoş Geldin!

Bize kaydolarak topluluğumuzun diğer üyeleriyle tartışabilir, paylaşabilir ve özel mesaj gönderebilirsiniz.

Şimdi Kaydolun!

Havza ozelligi nedir?

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
265.242
Çözümler
4
Tepkime puanı
1
Puan
38

Havza özelliği nedir?​

Havzanın en önemli özelliği çevresinin dağ ya da tepelerle çevrili olmasıdır. Böylece havzalar çevresinden çukurda kalarak içine yağışın dolup birikmesine imkan tanır. Havzanın yağışları içinde toplamasıyla biriken su, su damarlarını takip ederek denize ya da göllere akabilir.

Havza neye denir?​

Havza, bir nehir ya da göl havzası, nehrin kaynağı ile sonlandığı yer arasında kalan, nehre su veren tüm alanı kapsamaktadır. Akarsuyun ana kolu ve yan kolları ile birlikte sularını topladığı ve drene ettiği bu alana akaçlama havzası da denilir.

Kaç çeşit havza vardır?​

Kaç çeşit havza vardır?
Akarsu havzası çeşitlerine bakıldığında 4 farklı havza çeşidi ile karşılaşılmaktadır. Bunlar aşağı havza, yukarı havza, açık havza ve kapalı havzadır. Havza çeşitlerinin özellikleri şunlardır: – Aşağı Havza: Aşağı havzaya ülkemizden Aşağı Kızılırmak havzasını örnek verebiliriz.

Akarsuların genel özellikleri nelerdir?​

Akarsuların genel özellikleri nelerdir?
- Havzaya düşen yağış miktarı,
- Araziyi oluşturan taş ve tabakaların geçirimliliği,
- Sıcaklık : Sıcaklığın arttığı dönemlerde buharlaşma artacağından dolayı o dönemde.
- Akarsu yatağı çevresindeki bitki örtüsü
- Havzanın genişliği,
- Havzadaki dağların kar buzları,
- Yer altı suları ve kaynakları,

Havza Sınırı neye göre belirlenir?​

Havza sınırı; su ayrım çizgisi denilen tepe ve sırtlardan geçen hattın harita üzerinde işaretlenmesiyle belirlenmektedir. Doğal süreçleri anlamanın ilk koşullarından biri sürecin cereyan ettiği doğal sınırların bulunmasıdır.

Türkiyede kaç havza var?​

Türkiye, Yenilenebilir Enerji Genel Müdürlüğü (eski adıyla Elektrik İşleri Etüt İdaresi Genel Müdürlüğü) hazırlanan çalışmalar sonrasında 26 adet büyük ölçekli hidrolojik havzaya ayrılmıştır. Havzaların ortalama yıllık toplam akışları 186 milyar m³’tür.

Kapali havzalar nelerdir?​

Kapali havzalar nelerdir?
Kapalı havzalar, sularını denizlere kadar ulaştıramayıp kuruyan, yer altına sızdıran veya göle dökülüp kalan havzalardır. Kapalı havzaların oluşmasında; yer şekillerinin oluşumu ve iklim etkilidir. Kapalı havzalar genellikle iç kesimlerde, kurak iklim bölgelerinde görülür.

En büyük kapalı havza hangisi?​

En büyük kapalı havza hangisi?
Bölgenin en önemli kapalı havzası Tuz gölü ve çevresidir.

Havza parametreleri nelerdir?​

Bu parametreler; Drenaj Yoğunluğu (Dd), Akarsu Sıklığı (Fs), Havza Şekli (RF), Uzunluk Oranı (Re) ve Gravelius İndeksi (KG) dir.

Akarsuyun ağız kısmı ne demek?​

Akarsuyun doğduğu yere; akarsu kaynağı, döküldüğü yere ise; akarsu ağzı denmektedir.
 
Havza özelliği, çevresinin dağ veya tepelerle çevrili olmasıyla karakterizedir. Bu sayede havzalar, çevresinden çukurda kalarak içine yağışın dolup birikmesine imkan tanır. Havzanın yağışları içinde toplamasıyla biriken su, su damarlarını takip ederek denize ya da göllere akabilir.

Havza, bir nehir ya da göl havzası, nehrin kaynağı ile sonlandığı yer arasında kalan, nehre su veren tüm alanı kapsamaktadır. Akarsuyun ana kolu ve yan kolları ile birlikte sularını topladığı ve drene ettiği bu alana akaçlama havzası da denilir.

Akarsu havzası çeşitlerine bakıldığında 4 farklı havza çeşidi bulunmaktadır: aşağı havza, yukarı havza, açık havza ve kapalı havza. Havza çeşitlerinin özellikleri şunlardır:-Aşağı Havza: Aşağı Kızılırmak havzası gibi.

Akarsuların genel özellikleri şunlardır: havzaya düşen yağış miktarı, araziyi oluşturan taş ve tabakaların geçirimliliği, sıcaklık etkisi, bitki örtüsü, havzanın genişliği, dağların kar buzları, yer altı suları ve kaynakları gibi faktörlerdir.

Havza sınırı, su ayrım çizgisi denilen tepe ve sırtlardan geçen hattın harita üzerinde işaretlenmesiyle belirlenir. Bu doğal sınırlar, sürecin cereyan ettiği alana denk gelir.

Türkiye'de 26 büyük ölçekli hidrolojik havza bulunmaktadır ve bu havzaların ortalama yıllık toplam akışları 186 milyar m³'tür.

Kapalı havzalar, sularını denizlere kadar ulaştıramayıp ya da kuruyan, yer altına sızdıran veya göle dökülüp kalan havzalardır. Kapalı havzalar genellikle iç bölgelerde ve kurak iklim bölgelerinde görülür. Tuz Gölü ve çevresi Türkiye'nin en önemli kapalı havzasıdır.

Havza parametreleri arasında Drenaj Yoğunluğu (Dd), Akarsu Sıklığı (Fs), Havza Şekli (RF), Uzunluk Oranı (Re) ve Gravelius İndeksi (KG) gibi faktörler bulunmaktadır.

Akarsuyun doğduğu yere "akarsu kaynağı", döküldüğü yere ise "akarsu ağzı" denir.
 
Geri
Üst