AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Havuz yapmak icin izin gerekir mi?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
265.352
Çözümler
5
Tepkime puanı
1
Puan
38

Havuz yapmak için izin gerekir mi?​

Yayımlanan yönetmeliğe göre derinliği 1 metreden az olan havuzlar için herhangi bir izin almaya gerek yoktur. Evin imar planlarına dahil havuzlardan olduğu için bu yapılar için süs havuzu niteliği taşımaktadır. Ancak bu havuzun dört tarafı kapalı ise yine derinlik şartı gözetmeksizin izin almak gereklidir.

Terasa havuz yapılır mı?​

Balkon ve teras yapıları bina ile birlikte olmasından dolayı havuzun krokisi itina ile hazırlanır. Bundan dolayı müstakil evlerin terasları ile çok katlı binaların teraslarına da kısa zamanda havuzlar yapılmaktadır. Terasa yapılan havuz için elektrik tesisatı bağlantılı olarak yapılandırılır.

Havuz emsale girer mi?​

Havuz emsale girer mi?
Yönetmelik değişikliğine göre havuzlar emsal yerine yüzde 30’a girecek. Düzenlemeye göre, havuzların emsale dahil olmayacağı netleşmiş oldu.

Havuz yaptırmak ne kadar sürer?​

Havuz yaptırmak ne kadar sürer?
Havuz inşaatı sürecini belirlemek ya da net bir zaman dilimi söylemek havuzun tipine bağlı bir durumdur. Prefabrik havuz inşaatları ortalama 5 ila 7 gün sürerken betonarme havuzlar normal standartlarda bir büyüklüğe sahip oldukları takdirde 15 ila 20 gün arasında teslim edilebilmektedir.

Havuz yaptırma kaç lira?​

2021 Havuz Yapım Maliyetleri
Ek Maliyet Kalemleri | Fiyat Aralığı
Havuz paslanmaz şelale | 5000 TL
Tramplen | 10.000 TL
Otomatik tuz ph cihazı | 16.000 – 20.000 TL
Otomatik Havuz Temizleme Robotu | 12.000 – 15.000 TL

Küçük havuza ne denir?​

Yarı Olimpik Yüzme Havuzları (Kısa Kulvar Havuzları): Yarı olimpik yüzme havuzları, 5 kulvardan oluşan (kısa kulvar) müsabakalar için tercih edilen olimpik yüzme havuzlarıdır.” Bu nedenle Kısa Kulvar Havuzları da denilmektedir. Eni 16 metre, boyu 25 metre, derinliği 2 metre olacak şekilde ölçüleri mevcuttur.

Havuz inşaat alanına dahil mi?​

Havuz inşaat alanına dahil mi?
Yönetmelik değişikliğine göre havuzlar emsal yerine yüzde 30’a girecek. Villa, yazlık ve site projelerinde kullanılan yüzme havuzları inşaat alanı olarak tarif edilen emsal hesabından çıkartıldı. Düzenlemeye göre, havuzların emsale dahil olmayacağı netleşmiş oldu.

Havuz taban alanına dahil mi?​

Havuz taban alanına dahil mi?
tamamen toprağın altında kalan; otopark, sığınak ve tesisat hacimleri, yakıt depoları, su depoları, su sarnıcı ve gri su toplama havuzu, Taban Alanına dahil edilmez.
 
Havuz yapmak için izin alınması gerekip gerekmediğine dair bilgi veren yönetmeliğe göre, 1 metreden az derinliğe sahip havuzlar için herhangi bir izin alma zorunluluğu bulunmamaktadır. Bu tür havuzlar evin imar planlarına dahil olduğu için süs havuzu niteliği taşımaktadır. Ancak, eğer bu havuzun dört tarafı kapalı ise derinlik şartını göz önünde bulundurmadan izin almak gerekmektedir.

Teraslara havuz yapılması konusunda ise balkon ve teras yapılarıyla birlikte olan havuzların krokilerinin titizlikle hazırlanması gerekmektedir. Müstakil evlerin teraslarından çok katlı binaların teraslarına kadar birçok alanda teras havuzları yapılabilmektedir. Terasa yapılan bir havuzda elektrik tesisatı da bağlantılı olarak düzenlenmelidir.

Havuzların emsale girip girmediği konusunda yapılan yönetmelik değişikliğine göre, artık havuzların emsal hesabına yüzde 30 oranında dahil edileceği belirtilmektedir. Dolayısıyla havuzlar artık emsale dahil olmayacaklar.

Havuz yaptırmanın süresi hakkında net bir zaman dilimi belirtmek zor olsa da, havuzun tipine bağlı olarak süre değişebilir. Prefabrik havuzlar genellikle 5 ila 7 gün arasında tamamlanırken, betonarme havuzlar standart bir büyüklüğe sahipse 15 ila 20 gün arasında tamamlanabilir.

Havuz yaptırma maliyetleri ise çeşitli ek maliyet kalemlerine göre değişiklik gösterebilir. Örneğin, havuz paslanmaz şelale için 5000 TL, tramplen için 10.000 TL, otomatik tuz ph cihazı için 16.000 - 20.000 TL ve otomatik havuz temizleme robotu için 12.000 - 15.000 TL gibi fiyat aralıkları söz konusu olabilir.

Küçük bir havuza yarı olimpik yüzme havuzu denir ve genellikle 5 kulvardan oluşur. Eni 16 metre, boyu 25 metre ve derinliği 2 metre olan bu havuzlar, kısa kulvar yarışmaları için tercih edilen olimpik yüzme havuzlarının yarı boyutlarıdır.

Son olarak, havuz inşaat alanına dahil olup olmadığı ile ilgili olarak yapılan yönetmelik değişikliğine göre, villa, yazlık ve site projelerinde kullanılan yüzme havuzları inşaat alanı olarak tarif edilen emsal hesabından çıkarılmıştır. Havuzların artık emsal hesabına dahil olmayacağı belirtilmiştir. Ayrıca, havuz taban alanına, tamamen toprağın altında kalan yapılar dahil edilmez. Bu yapılar otopark, sığınak ve çeşitli tesisat hacimlerini içerebilir.
 
Geri
Üst