AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Havalandirma hangi isler icin gereklidir?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
265.247
Çözümler
4
Tepkime puanı
1
Puan
38

Havalandırma hangi işler için gereklidir?​

İş yeri havalandırması, havadaki kirletici maddeleri kontrol için yapılır. Genel olarak, sağlıklı ve güvenli bir çalışma ortamı sağlamak amacıyla duman, toz ve buhar gibi kirleri ortamdan dışarı atmak için kullanılır.
Havalandırma neden önemlidir?
Endüstriyel alanlarda havalandırma, sağladığı hava sirkülasyonu ile dışarıdan gelen kirli havayı temizler dışarı çıkması gereken iç mekân kirliliğini ortadan kaldırır. Bu sayede küf oluşumuna neden olabilecek miktarda nem oluşumu da engellenir. Havalandırma sistemindeki bakteri ve mikroorganizmalar.
Havalandırma, çalışma ortamının ısısını düşürerek, çalışma ortam havasında bulunan kirletici etkenlerin ortamdaki seviyesini azaltarak, çalışanları sıcaktan ve ortam havasını kirleten etkenlerden kaynaklanan olumsuz etkilerden koruma yöntemidir. Havalandırma doğal, genel ve lokal olarak yapılabilir.
Doğru havalandırma nasıl olur?
Düzgün Havalandırma Koşulları Bu şartları şöyle sıralayabiliriz; Havalandırma yapılacak ortama gerekli taze hava girişi tam olarak sağlanmalarıdır. Ortamda rahatsızlık verecek boyutlarda bir hava akımı (cereyan) olmamalıdır. Havalandırma sistemi ortam havasını üniform bir şekilde dağıtıp aynı şekilde toplayabilmelidir.

Bir iş yerinde havalandırma nasıl olmalıdır?​

İşyerinin tavan yüksekliği en az 2,5 metre, normal şartlarda ise 3 metre olmalıdır. Zararlı toz ve gazların bulunduğu ortamlarda tavan yüksekliği en az 3,5 metre olmalıdır. Normal şartlarda tabii havalandırma ile ortamın havasının saatte 2-3 defa değiştiği kabul edilmektedir.
Doğal havalandırma nasıl sağlanır?
Doğal havalandırma, dış ortamdaki havanın binaya kapı ve pencere gibi açıklıklardan girmesi ile bina kabuğundaki infiltrasyon ve eksfiltrasyon hareketleri olarak tanımlanabilir. Doğal havalandırma, sıcaklık farklarından kaynaklanan yoğunluk farkları ile rüzgar basıncı sonucu gerçekleşen bir olaydır (Örneğin Şekil 1).
Kapalı işyerlerinde havalandırma sisteminin çalışmaması durumunda ne olur?
Havalandırma sisteminin çalışmaması, iş sağlığı ve güvenliği yönünden tehlikeli ise arızayı bildiren kontrol sistemi tesis edilir. Mekanik ve genel havalandırma sistemlerinin bakım ve onarımları ile uygun filtre kullanım ve değişimleri yıllık olarak yetkili kişilere yaptırılır. [11]

Havalandırma sistemleri nerelerde kullanılır?​

Konutlar, otoparklar, okullar, laboratuvarlar, büyük ve ticari mutfaklar, ana okullar ve yuvalar, hastaneler ,üniversite anfileri, toplantı salonları ,gösteri ve spor salonları, olimpik havuzlar, konser ve tiyatro salonları, sergi ve fuar alanları, alışveriş merkezleri mağazalar, süpermarketler, ofis ve oteller.
Bir ev ne kadar havalandırılmalı?
“Ev günde 2 saat havalandırılmalı” Enfeksiyon Hastalıkları Mikrobiyoloji Uzmanı Doç. Dr. Duran Tok, hem oksijen ihtiyacı için hem de odayı belirli bir ısıda, nemde tutmak ve mikroplardan uzak durabilmek için evlerin ya da bulunulan ortamların havalandırılması gerektiğini söyledi.
Kapalı işyerlerinde havalandırma sisteminin çalışmaması durumunda ne yapılır?
Havalandırma sisteminin çalışmaması, iş sağlığı ve güvenliği yönünden tehlikeli ise arızayı bildiren kontrol sistemi tesis edilir. Mekanik ve genel havalandırma sistemlerinin bakım ve onarımları ile uygun filtre kullanım ve değişimleri yıllık olarak yetkili kişilere yaptırılır.

Doğal mekanik havalandırma nedir?​

Mekanik havalandırma yönteminde iç ortamdaki kötü havanın ve dış ortamdan içeriye alınacak taze havanın mekanik yollarda yapılması sağlanır ve bu sistem bize aynı zamanda iç ortamın sıcaklık ve nem koşullarını da kontrol etmemizi sağlar. Bu yöntemde her iki hareket de fanlar yardımı ile yapılır.
 
Geri
Üst