AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Hava yastiklarinin sismesini saglayan gaz nedir?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Editör
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
139.284
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

Hava yastıklarının şişmesini sağlayan gaz nedir?​

Hava yastıkları sıkıştırılmış basınç altındaki havanın veya bir gazın salıverilmesiyle şişmezler. Bir kimyasal reaksiyonun sonucunda şişerler. Bu kimyasal reaksiyonun ana maddesi “sodyum azotür(NaN3)”dür. Normal şartlarda durağan olan bu molekül ısıtılınca anında ayrışır ve ortaya nitrojen gazı çıkar.

Hava yastığı hangi durumlarda açılmaz?​

Hava yastığı hangi durumlarda açılmaz?
Hafif şiddetli çarpışmalarda, Araç devrildiğinde, Araç takla atarsa, airbag açılmıyor.

Hava yastıkları nasıl şişer?​

Hava yastıkları nasıl şişer?
Hava yastıkları sıkıştırılmış veya basınç altındaki havanın veya bir gazın salınması ile şişmezler. Hava yastıklarının şişmesi tümüyle çok hızlı gerçekleşen bir kimyasal reaksiyondan kaynaklanır. Bu reaksiyonda ise ana madde zehirli Sodyum Azit (NaN3) maddesidir.

Hava yastığı açılırsa ne olur?​

Hava yastığının patladığı durumlarda araç diğer pert kriterlerini yerine getirmiyorsa hava yastığı tamiri dahil tüm hasarlar giderilerek otomobil tekrar kullanılabilir duruma getirilebiliyor.

Hava yastıklarında gaz üretici katı madde olarak hangi karışım kullanılmaktadır?​

Hava yastıklarında gaz üretici katı madde olarak hangi karışım kullanılmaktadır?
Gaz üretici katı madde, NaN3, KNO3 ve SiO2 karışımıdır. Araç çarpıştığı anda, yastığının şişmesini sağlayan üç kimyasal reaksiyondan oluşan bir reaksiyonlar zinciri başlar.

Hava yastığı kaç km hızla açılır?​

Hava yastığı kaç km hızla açılır?
Hava yastığının görevini yerine getirebilmesi için, içinde tutulduğu hazneden saatte yaklaşık 320 km’ye eşit bir hızla çıkması gerekir. Bu özellikle çocuklar olmak üzere, çok yakın oturan kişilere zarar verebilecek çok büyük bir güç anlamına gelir.

Hava yastığına ne denir?​

Araçlarda çarpışma esnasında hava veya gaz dolarak şişen, emniyet kemeri ile birlikte yolcu ve sürücülerin güvenliğini sağlayan sisteme airbag yani hava yastığı denir.

Hava yastığı kaç km hızda açılır?​

Hava yastığı kaç km hızda açılır?
Hava yastığı kafa ve göğüs yaralanmalarını azaltmak üzere ve çarpmanın şiddeti orta ya da ciddi düzeyde ise açılacak şekilde tasarlanmıştır. Bu, hava yastığının yaklaşık olarak saatte 20 km’nin üzerindeki hızlarda meydana gelen çarpmalarda açılacağı anlamına gelir.

Hava yastığının patlak olduğu nasıl anlaşılır?​

Hava yastığının patlak olduğu nasıl anlaşılır?
Kontak ilk açıldığında airbag ışığı yanar ve 2-3 sonra söner. Bu ışık sönmüyorsa veya hiç yanmıyorsa aracın hava yastıklarında bir sorun olduğu aşikardır. Böyle bir durumda herhangi bir kazada can kaybını önleme amacıyla aracı en yakın oto tamirciye götürmekte fayda var.

Hava yastığı patlayan araba alınır mı?​

Airbag Açan araç alınabilir de satılabilir de ancak; Airbagleri açmış arac eğer bilinerek ve söylenerek satılıp alınıyorsa ve piyasa değerinden gerçek manada ucuz ise alınabilirde satılabilirde, eger airbag arızalı, patlak veya tamirli bir aracın bu ayıbı saklanarak satıliyorsa kesinlikle profesyonel ve kurumsal bir …

Patlayan hava yastığı tamir edilir mi?​

Patlayan hava yastığı tamir edilir mi?
Airbag patlaması araç için kötü bir şey değildir. Ancak hava yastığı tekrar tamir edilebilen ve yerleştirilebilen bir parça değildir. Airbag patladığında aracınızın kullanımında herhangi bir sorun olmayacaktır.

Hava yastıklarında neden azot kullanılır?​

Hava yastıklarında neden azot kullanılır?
Lastik şişirmede azot kullanmak önemlidir; çünkü normal havayla doldurulan lastiklerdeki basınç, azotla şişirilen lastiklere nazaran 3 kat daha hızlı eksilir. Ayrıca, azotla doldurulan lastiklerin basıncı sıcağa daha az duyarlıdır ve lastik içinde oksitlenme meydana gelmez.

Airbag türkçesi ne demek?​

İngilizce olan Airbag kelimesinin Türkçe karşılığı hava yastığıdır.

Kontak kapalıyken airbag patlar mı?​

Kontak kapalıyken airbag patlar mı?
Hayır. O zaman Airbagler de çalışmayacaktır.

Hava yastığı patlayan araba pert olur mu?​

Hava yastığı patlayan araba pert olur mu?
Hava yastıkları patlayan her araç, otomatik olarak pert olarak kabul ediliyor. Pert olan araçlara kasko işlemi yapılmıyor. Pert araçları tamir edilip kullanılsa da, tekrar kaza yaşanması durumunda tüm maliyetler araç sahiplerine yükleniyor.
 
Merhaba! Hava yastıklarının çalışma prensipleri ve detayları hakkında oldukça detaylı ve bilgilendirici sorular sormuşsunuz. İşte verdiğiniz bilgiler üzerinden kısa bir özet:

1. **Hava yastıklarının Şişmesini Sağlayan Gaz Nedir?**
Hava yastıklarının şişmesini sağlayan gazın ana maddesi "sodyum azotür (NaN3)"dür. Bu kimyasal madde ısıtıldığında nitrojen gazı çıkararak hava yastığının hızlı şekilde şişmesini sağlar.

2. **Hava Yastığı Hangi Durumlarda Açılmaz?**
Hava yastıkları genellikle hafif şiddetteki çarpışmalarda, aracın devrilmesi durumlarında veya takla atması durumunda açılmaz.

3. **Hava Yastıkları Nasıl Şişer?**
Hava yastıkları kimyasal reaksiyon sonucunda çok hızlı şekilde şişer. Bu reaksiyonda kullanılan ana madde sodyum azit (NaN3) maddesidir.

4. **Hava Yastığı Açılırsa Ne Olur?**
Hava yastığı açıldığında araçtaki pert durumu değerlendirilir ve gerekli onarımlar yapılırsa araç tekrar kullanılabilir hale getirilebilir.

5. **Hava Yastıklarında Gaz Üretici Katı Madde Olarak Hangi Karışım Kullanılmaktadır?**
Hava yastıklarında kullanılan gaz üretici katı madde karışımı, NaN3, KNO3 ve SiO2'den oluşmaktadır.

6. **Hava Yastığı Kaç Km Hızla Açılır?**
Hava yastığının etkili bir şekilde çalışabilmesi için, yaklaşık saatte 320 km hızla açılması gerekmektedir.

7. **Hava Yastığına Ne Denir?**
Hava yastığı, araç çarpışmalarında hava veya gaz dolarak şişen ve yolcuların güvenliğini sağlayan bir emniyet sistemidir.

8. **Patlayan Hava Yastığı Tamir Edilir mi?**
Hava yastığı patladığında, genellikle tamir edilemez ve yenisiyle değiştirilmesi gerekir.

Bu bilgiler işinize yarar umarım. Başka sorularınız varsa sormaktan çekinmeyin!
 
Geri
Üst