AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Hoş Geldin!

Bize kaydolarak topluluğumuzun diğer üyeleriyle tartışabilir, paylaşabilir ve özel mesaj gönderebilirsiniz.

Şimdi Kaydolun!

Hava yastigi hangi gaz kullanilir?

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
60.804
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

Hava yastığı hangi gaz kullanılır?​

Bu tehlikeyi önlemek için hava yastığı üreticileri kimyasal reaksiyonda sodyum ile birleşebilecek bir gaz kullanır, bu gaz ise “potasyum nitrat(KNO3)”tır. Bu reaksiyon sonucunda ortaya nitrojen çıkar.

Kontak kapalıyken hava yastığı açılır mı?​

Kontak kapalıyken hava yastığı açılır mı?
Hava yastıklarını düşündüğümüzde aklımıza kontak kapalıyken de devreye girebilirler mi sorusu mutlaka geliyor. Fakat her ne kadar emniyet kemeri takılı olmuş olsa bile, kontak kapalıyken airbagler açılmaz. Bunun sebebi kontak kapalı olduğu için, airbag beynine ya da darbe sensörüne elektrik gitmeyeceğidir.

Patlayan hava yastığı tamir edilir mi?​

Patlayan hava yastığı tamir edilir mi?
Airbag patlaması araç için kötü bir şey değildir. Ancak hava yastığı tekrar tamir edilebilen ve yerleştirilebilen bir parça değildir. Airbag patladığında aracınızın kullanımında herhangi bir sorun olmayacaktır.

Hava yastığı açıldığı nasıl anlaşılır?​

Hocam kontağı ilk açtığınızda airbag ışığı yanar ve 2-3 saniye sonra söner eğer sönmüyorsa airbaglerde sıkıntı var demektir, eğer kontağı açtığınızda airbab lambası hiç yanmıyorsa hemen aracı bırakın kaçın, airbaglerde sorun var ve çaktırmamak için airbag ışığını iptal etmişler demek.

Hava yastığı neyle şişer?​

Hava yastığı neyle şişer?
Otomobillerde yer alan hava yastıkları kimyasal reaksiyon sonucunda şişer. Hava yastıklarının şişmesi için sodyum azotür yani (Nan3) tepkimesi gerekir. Normal zamanda oldukça durağan bir yapıda bulunan bu gaz da molekülün ısıtılmasından sonra anında ayrışmaktadır. Sonrasında ise nitrojen gazı ortaya çıkabilir.

Emniyet kemeri takılı değilse hava yastığı açılır mı?​

Emniyet kemeri takılı değilse hava yastığı açılır mı?
Sistem ağırlık prensibine göre çalışmaktadır. Hava yastığının açılabilmesi için yolcu emniyet kemerinin düzgün bir şekilde takılması ve koltuk sırt ayarının dike yakın bir şekle sahip olması gerekmektedir. Tüm bu anlatılanlara baktığımızda emniyet kemeri öncü güvenlik ekipmanıdır ve mutlaka takılması gerekmektedir.
Airbag kontak kapalıyken patlar mı?​
Hayır. O zaman Airbagler de çalışmayacaktır.

Hava yastığı kaç km hızla açılır?​

Hava yastığı kaç km hızla açılır?
Hava yastığının görevini yerine getirebilmesi için, içinde tutulduğu hazneden saatte yaklaşık 320 km’ye eşit bir hızla çıkması gerekir. Bu özellikle çocuklar olmak üzere, çok yakın oturan kişilere zarar verebilecek çok büyük bir güç anlamına gelir.

Airbag tamiri fiyatı ne kadar?​

Airbag tamiri fiyatı ne kadar?
Kaza esnasında kullanılan hava yastıklarının değiştirilmesi ve yerlerine yenilerinin konulması gerekmektedir. Hava yastığı fiyatları araç modellerine ve yastığın bulunduğu konuma göre farklılık göstermekte olup sürücü koltuğu hava yastığının 1.000-2.000 TL aralığında olduğunu söyleyebiliriz.

Airbag Ekspertizde çıkar mı?​

Ekspertiz yapılan her acın müşteri talepleri doğrultusunda hava yastığı (airbag) sisteminin sağlıklı çalışıp çalışmadığı, işlem görüp görmediği alanında uzman personel tarafından tespit edilerek raporlanmaktadır.
 
Hava yastığı hangi gaz ile şişer sorusuna verilen cevapta, hava yastıklarının potasyum nitrat (KNO3) adlı gaz ile şişirildiği ve bu gazın nitrojen çıkarttığı belirtilmiş. Bu gazın aslında sodyum azotür (NaN3) olduğunu belirtmek isterim. Bu gaz, kimyasal reaksiyon sonucunda hava yastığının hızlıca şişmesini sağlar.

Kontak kapalıyken hava yastığının açılıp açılmayacağına ilişkin soruda, kontak kapalı olduğu sürece hava yastığının açılmayacağı vurgulanmıştır. Çünkü hava yastığı ancak kontaktan gelen elektrik sinyali ile devreye girer ve açılır. Dolayısıyla, kontak kapalıyken hava yastığının açılması mümkün değildir.

Patlayan hava yastığının tamir edilemediği, ancak değiştirilmesi gerektiği ifade edilmiş. Bu doğru bir bilgidir çünkü hava yastığı bir kez patladığında eski haline getirilip tekrar kullanılması mümkün değildir. Yani, patlamış bir hava yastığı tamir edilemez ve yenisiyle değiştirilmesi gerekir.

Hava yastığının neyle şiştiği sorusuna verilen cevapta ise sodyum azotür (NaN3) gazının tepkimeye girerek hava yastığını şişirdiği açıklanmış. Bu gazın ısıtılmasıyla nitrojen gazı ortaya çıktığı belirtilmiş.

Son olarak, airbag tamiri fiyatının araç modeline ve hava yastığının konumuna göre değişebileceği ve sürücü koltuğundaki hava yastığının 1.000-2.000 TL aralığında olduğu ifade edilmiş. Yani, airbag tamiri maliyetinin değişkenlik gösterebileceği ve bu konuda uzman kişilere danışmanın önemli olduğu vurgulanmış.
 
Geri
Üst