AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Hoş Geldin!

Bize kaydolarak topluluğumuzun diğer üyeleriyle tartışabilir, paylaşabilir ve özel mesaj gönderebilirsiniz.

Şimdi Kaydolun!

Hava kutlesi isitilirsa ne olur?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
265.242
Çözümler
4
Tepkime puanı
1
Puan
38

Hava kütlesi ısıtılırsa ne olur?​

Orta enlemlerde hava fazla hareketlidir ve nemlilik ile sıcaklık değişkendir. Sıcak hava ısındığında hafifler ve yükselir üst kısımlarda ısınmış olur. Soğuk hava kütleleri soğudukça ağırlaşır ve çökerler, üst kısımları daha geç soğur. Bu nedenle daha geç oluşurlar.

Sıcak hava kütlesi frontal yüzey soğuk hava kütlesi hangi yağış türü?​

Oluşan Kümülonimbus bulutlarından kuvvetli yağış meydana gelir. Sıcak hava kütlesinin, durağan soğuk hava kütlesine doğru ilerlediği durumlarda sıcak cephe oluşur. Hafif ve nemli sıcak hava kütlesi cephe boyunda soğuk havanın üzerinde yükselir. Oluşan sirrüs ve Nimbostratüs bulutları yağışa neden olur.
1m3 hava içindeki su buharının ağırlığına ne denir?
Herhangi bir sıcaklıktaki havanın taşıdığı su buharının, aynı sıcaklıkta taşıyabileceği azami su buharına oranına nisbi nem denir. Mutlak Nem ( Su buharı yoğunluğu ) Su buharı basıncı 1 m3 havanın ihtiva ettiği su buharının ağırlığına bağlıdır. 1m3 havanın içindeki su buharının ağırlığına mutlak nem denir.
Kütle sıcaklığa bağlı mı?
Sıcaklığın Kütleye Etkisi. Kütle enerjinin farklı bir formudur ve dışarısı ile enerji (ve dolayısıyla madde) alışverişi içerisinde olmayan kapalı bir sistemde sıcaklığı arttırırsak kütleyi de arttırmış oluruz. Tipik bir sistemde bu artış çok düşüktür.

Sıcaklık arttıkça kütle artar mı?​

Bir maddenin özkütlesi sıcaklığına bağlı olarak değişir. Sıcaklık artışı genellikle özkütleyi azaltır, ancak sıcaklığı arttıkça hacmi azalan ve özkütlesi artan maddeler de vardır.

Yağış Türleri Nelerdir?​

Oluşumuna göre yağış türleri üçe ayrılı. Bunlar yükselim (konveksiyonel) yağışları, yamaç yağışları ve cephe yağışlarıdır.
Frontal Yağışlar nerede görülür?
Cephe yağışları diğer adı ile frontal yağışlar yoğunluk ve sıcaklığı farklı olan iki hava kütlesinin karşılaşması ile oluşan bir yağış tipidir. Kutupsal soğuk hava kütleleri ile tropik sıcak hava kütleleri orta enlemde karşılaşırlar. Batı rüzgarları kuşağı cephenin oluşum alanları olmaktadır.
Neme doyma oranına ne denir?
Bağıl Nem: Havadaki nemin, aynı sıcaklıkta havanın taşıyabileceği maksimum neme oranıdır ve % olarak ifade edilir.
kuru termometre ve yaş termometre sıcaklık farkına göre havanın bağıl nemini ölçmenizi sağlayan en doğru nem ölçüm cihazıdır.
Basınç alanında,soğuk veya sıcak hava birbirinin yerini alamıyorsa (yatay doğrultuda hareket yok ya da çok yavaş)meydana gelen cepheye durağan cephe denir.
Cephe sistemleri nedir coğrafya?
CEPHE (FRONT) Farklı sıcaklık ve farklı yoğunluğa sahip iki farklı hava kütlesi arasındaki sınır veya geçiş bölgesi. Sıcak ve nemli hava ile soğuk ve kuru hava kütleleri arasındaki konverjans bölgesi cepheye iyi bir örnektir.
 
Geri
Üst