AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Hoş Geldin!

Bize kaydolarak topluluğumuzun diğer üyeleriyle tartışabilir, paylaşabilir ve özel mesaj gönderebilirsiniz.

Şimdi Kaydolun!

Hava kutleleri nedir ve nerelerde olusurlar?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
265.242
Çözümler
4
Tepkime puanı
1
Puan
38

Hava kütleleri nedir ve nerelerde oluşurlar?​

Hava kütleri binlerce kilometrekarelik büyük kara ve deniz parçaları üzerinde aynı nem ve sıcaklığa sahip alanlar üzerinde oluşur. Oluştuğu kaynağa göre; Ekvatoral, Tropikal, Polar ve Arktik olarak tanımlanır. Hava kütlesi neme göre de karasal ve denizsel olarak tanımlanır.
Hava kütlelerini ayıran sınıra ne denir?
Cephe, farklı özelliklerdeki iki hava kütlesini birbirinden ayıran hat. Sıcak cephe ve soğuk cephe olmak üzere başlıca iki cephe türü vardır.
Sıcak ve soğuk hava kütleleri karşılaşırsa ne olur?
Sıcak cephe : Sıcak hava kütlesinin soğuk hava kütlesi ile karşılaşması sonucunda oluşan cephe.

Maritime polar nedir?​

Maritime POLAR : bu hava kütlesi kaynağında soğuk ve kararlıdır. Düşük mutlak nem ve yüksek nispi neme sahiptir. Kuzey atlantikten izlandadan kütlesi ingiltereye doğru gelen bir hava kütlesi deniz üzerinde güneye doğru hareket ederken alt seviyelerden ısınır ve kararsız hale gelir.
Sıcak ve soğuk hava kütlelerinin karşılaşma alanlarına ne denir?
Cephe Yağışları Frontal yağışlar olarak da bilinirler; farklı karakterdeki iki hava kütlesinin karşılaşması sonucu, yeterli neme sahip havanın soğuyarak içerisindeki su buharının yoğuşması sonucu oluşur. Genellikle soğuk ve sıcak hava kütlelerinin karşılaşmasıyla oluşur.
Kararsız hava kütlesi nedir?
ºC/100 m) büyükse veya çevredeki hava kütlelerinin sıcaklık değişme oranından küçükse bu tür hava kütleleri KARARSIZ hava kütlesi olarak tanımlanır. Eğer bir hava kütlesi içindeki soğuma oranı 2,4 ºC/100 m olursa hiçbir dış etmen olmadan da hava harekete geçer ve yükselmeye başlar buna MEKANİK KARARSIZLIK denir.

Hava kütleleri nasıl oluşur?​

Hava kütlesi iki koşul bir araya geldiğinde oluşur: Homojen bir yeryüzü parçası (kara parçası veya okyanus yüzeyi). Bu yeryüzü bölümü üzerinde atmosfer parçasının uzun süre kalması. Hava kütlelerinin oluştuğu bölgelere kaynak bölgeler denir.
Havanın kütlesi nasıl bulunur?
Bir balonun içerisi hava doldurularak, içi hava dolu balonun kütlesi hassas terazide ölçülür. Daha sonra balonun havası boşaltılarak, boş olan balonun kütlesi ölçülür. İçi hava ile dolu kütle değerinden, boş iken ölçülen kütle değeri çıkarılır. Böylece havanın net kütlesi ölçülmüş olur.
Dünya üzerinde farklı adlarla anılan kaç hava kütlesi kaynağı bulunmaktadır?
A: Arktik hava kütlesi, P: Polar (kutupsal) hava kütlesi, T: Tropikal hava kütlesi, E: ekvatoral hava kütlesi.
 
Geri
Üst