AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Hoş Geldin!

Bize kaydolarak topluluğumuzun diğer üyeleriyle tartışabilir, paylaşabilir ve özel mesaj gönderebilirsiniz.

Şimdi Kaydolun!

Hava kutleleri hangi yapida?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
265.242
Çözümler
4
Tepkime puanı
1
Puan
38

Hava kütleleri hangi yapıda?​

Hava kütlesi iki koşul bir araya geldiğinde oluşur: Homojen bir yeryüzü parçası (kara parçası veya okyanus yüzeyi). Bu yeryüzü bölümü üzerinde atmosfer parçasının uzun süre kalması. Hava kütlelerinin oluştuğu bölgelere kaynak bölgeler denir.

Hava kütleleri hangi yapıda olursa dolu oluşur?​

Dolu bulutların altında oluşur. Yukarı doğru yükselen sıcak ve kuru hava, donma derecesinde hava akımına girer ve ani soğutma meydana gelir. Uzun süre bulutta doldurulmuş taneler oluşur. Aynı şekilde, bulutlardaki hava akışının etkisiyle sıvı yağmur damlaları yükselmeye başlar.
Hava kütlesi yükselirse ne olur?
Birbirine göre soğuk ve sıcak hava kütleleri karşılaştığı zaman daha sıcak olan hava kütlesi soğuk hava kütlesi üzerinde yükselir. Yükselen hava kütlesi, üzerindeki basınç azaldığı için genişler ve yükseldiği için soğur. Bu genleşme ve soğuma sırasında da stabilite azalır.
Hava kütleleri arasındaki sınıra ne isim verilir?
Cephe, farklı özelliklerdeki iki hava kütlesini birbirinden ayıran hat.

Hava kütleleri neye göre ayrılır?​

Bu nedenle hava kütleleri, kaynak bölgelerine göre adlandırılır. bölgesinden doğan bir hava kütlesi arasında sıcaklık yönünden büyük farklılıklar olacaktır. Bunun için hava kütleleri önce Tropikal Hava Kütlesi (T) ve Polar Hava Kütlesi (P) diye iki sınıfa ayrılır.

Hava cephesi nedir kisaca?​

Dolu yağması için hava kaç derece olmalı?
Kısaca özetlemek gerekirse sıvı yağmur damlaları, bulutların içindeki hava akımlarının etkisinde yükselmeye veya dönmeye başlar. 0 ile -40 derece arasında hava ile karşılaştıklarında donmaya başlarlar.
Yükselen bir hava kütlesi nelere sebep olur?
Yamaç yağışları olarak da bilinirler; bir hava kütlesinin bir yamaç boyunca yükselmesi, giderek soğumasına neden olur. Bu durum maksimum nemi düşürerek havanın neme doygun hale gelmesine neden olur. Yüksek alanlar çevrelerine göre bu yağış türüyle daha fazla yağış alırlar.
Isınan hava yükselir; çünkü ısınan havanın içindeki hava molekülleri seyrelir, genleşir ve hafifler. Yoğunluğu azalacağından zemindeki birim yüzeye uygulayacağı basınç azalır. Soğuyan hava ise alçalır; çünkü soğuyan havanın içindeki moleküller sıkışır, sıkışır ve ağırlaşır.
ºC/100 m) büyükse veya çevredeki hava kütlelerinin sıcaklık değişme oranından küçükse bu tür hava kütleleri KARARSIZ hava kütlesi olarak tanımlanır. Eğer bir hava kütlesi içindeki soğuma oranı 2,4 ºC/100 m olursa hiçbir dış etmen olmadan da hava harekete geçer ve yükselmeye başlar buna MEKANİK KARARSIZLIK denir.
Türkiye hangi hava kütlesinin kaynak sahası üzerinde bulunur?
cT hava kütlesinin ileri hareketine bağlı olarak Akdeniz üzerinde siklonik fırtınalar ve yağışlar oluşur ki bunlar özellikle kışın ve ilkbahar aylarında meydana gelir. Afrika’dan başka Anadolu, Önasya ve Güney Balkan’lar da kaynak sahasına dahil olur. Bu sahalar içerisinde cT hava kütlesi kuru, sıcak ve kararsızdır.
Duralar cephe ne demek?
Biri, diğerinin yerini alıncaya kadar sanki her şey duralamış gibi olur. İki farklı hava kütlesi arasında oluşan bu süresizlik, meteorolojide ‘duralar’ veya ‘yarı yarıya duralar (stasyoner) cephe’ olarak isimlendirilir. Sinoptik hava haritalarında, kırmızı mavi kesik çizgilerle şekildeki gibi gösterilir.

Hava kütlesi ve cephe nedir?​

Cephe, farklı özelliklerdeki iki hava kütlesini birbirinden ayıran hat. Sıcak cephe ve soğuk cephe olmak üzere başlıca iki cephe türü vardır.
 
Geri
Üst