- Katılım
- 17 Ocak 2024
- Mesajlar
- 218.841
- Çözümler
- 3
- Tepkime puanı
- 1
- Puan
- 38
- Web sitesi
- forumsitesi.com.tr
Hava kirliliği sonucunda ne olur?
Hava kirliliği öldürür; kişilerin amfizem, astım ve bronşit, kanser gibi hastalıklara yakalanmasını kolaylaştırır; akciğer kanserine yol açabilir. Akciğer ödemi ve hava keseciği iltihabına neden olur. Akciğer örselenmesi ve hastalıklarını önemli nedenleri arasındadır.Hava kirliliğinin insan sağlığına etkileri neye göre değişir?
Atmosferde oluşan toz, duman, gaz ve su buharı şeklindeki kirleticiler, insan sağlığını olumsuz yönde etkiliyor. Hava kirliliği; solunum yolu, kalp, cilt, göz ve sinir sistemi hastalıklarına neden olabiliyor.
Ağaçlar hava kirliliğini nasıl etkiler?
Kara ağaçlar zararlı gazları emip yapılarını bozabiliyor. Bazı ağaçlar ise hava sıcaklığını düşürüp, kirliliği meydana gelmesini önlüyor. Bazen Ağaçlar zararlı da olabiliyor. Örnek olarak Meşe ağacı, ozon gazını oluşturabilen bileşikler salgılıyor.Hava kirliliğinin olumsuz etkileri nelerdir?
Yapılan bilimsel çalışmalar kirliliğin solunum yolu, akciğer kanseri ve kalp damar hastalıklarını tetikleyerek ölümlere dahi sebebiyet verdiğini göstermektedir. Hava kirliliği genel anlamda canlıların hayatını olumsuz etkileyen, fiziksel zararlara yol açan ve ekonomik kayıplara neden olan önemli bir çevre sorunudur.”
Hava kirliliğine neden olan gazlar nelerdir?
Birincil kirleticiler azot monoksit (NO), kükürt dioksit (SO2), azot dioksit (NO2), hidrojen sülfür (H2S), karbon monoksit (CO), karbon dioksit (CO2), hidrokarbonlar ve çeşitli partikül maddelerdir. İkincil kirleticiler ise kükürt trioksit (SO3), sülfürik asit (H2SO4), nitrik asit (HNO3) vb. maddelerdir.Hava kirliliğinin insan sağlığına etkileri nelerdir?
Uzun süreli hava kirliliğine maruz kalanlarda kalp damar hastalıklarında artışa neden olmakla birlikte, pıhtı oluşumu, kalpte ritim bozukluklarına yol açar. Hava kirliliğinin akciğer kanseri gelişiminde de önemli bir yer tuttuğu bilinmektedir ve grup 1 kanserojen olarak tanımlanmaktadır.
Hava kirliliğinin insan sağlığına ve çevreye etkileri nelerdir?
Ağaçlar hava kirliliğini önler mi?Kirlilikle mücadelede etkisine en çok inanılan yöntemlerden biri ağaç dikmek. Ama araştırmalar, ağaçların kentlerdeki hava kalitesini ancak yüzde bir artırabildiğini gösteriyor. Bazı ağaç türleri ise salgıladıkları bileşiklerle hava kirliliğine katkıda bulunabiliyor.
Hava kirliliği nasıl yok edilir?
HAVA KİRLİLİĞİNİ ÖNLEMEK İÇİN ALINACAK ÖNLEMLER- Toplum olarak hem ısınmak hem de havayı kirletmemek zorundayız.
- * Yakıt tüketimi azaltılmalı,
- * Temiz enerji kaynakları ve kaliteli yakıtlar kullanılmalı,
- * Yakıtlar soba ve kaloriferlerde tekniğine uygun yakılmalı,
- * Binalarda ve evlerde ısı yalıtımına gidilmeli,