Hava kirliligi nasil tanimlanir?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
249.767
Çözümler
3
Tepkime puanı
1
Puan
38
Web sitesi
forumsitesi.com.tr

Hava kirliliği nasıl tanımlanır?​

Bir başka deyişle hava kirliliği; havada katı, sıvı ve gaz şeklindeki yabancı maddelerin insan sağlığına, canlı hayatına ve ekolojik dengeye zarar verecek miktar, yoğunluk ve uzun sürede atmosferde bulunmasıdır.

Hava kirliliği nedir makale?​

Hava kirliliği, hava bileşimini değiştiren katı sıvı ve gaz halde bulunabilen kirleticilerin, insan sağlığına, canlı hayatına ve ekolojik dengeye zarar verecek ya da yaşamdan maddi nesnelerden yararlanılmasını engelleyecek miktar veya sürede atmosferde bulunmasıdır.
Hava kirliliği kaça ayrılır?
Hava kirletici kaynaklar, doğal kaynaklar ve insan faaliyetleri sonucunda meydana gelen (antropojenik) kaynaklar olmak üzere iki sınıfta ele alınmaktadır. Hava kirleticilerinin doğal kaynakları; volkanik patlamalar, orman yangınları, toz fırtınaları, okyanuslar ve denizler ve bitkiler olarak gösterilebilir.

Hava kirliliği nedir e ödev?​

Hava kirliliği; havada katı, sıvı ya da gaz halindeki yabancı maddelerin insan sağlığına, canlı hayatına ve dahası tüm ekolojik dengeye zarar verecek yoğunlukta olması ile oluşur.

Hava kirliliği nedir ve nasıl önlenir?​

HAVA KİRLİLİĞİNİ ÖNLEMEK İÇİN ALINACAK ÖNLEMLER
- Toplum olarak hem ısınmak hem de havayı kirletmemek zorundayız.
- * Yakıt tüketimi azaltılmalı,
- * Temiz enerji kaynakları ve kaliteli yakıtlar kullanılmalı,
- * Yakıtlar soba ve kaloriferlerde tekniğine uygun yakılmalı,
- * Binalarda ve evlerde ısı yalıtımına gidilmeli,
Hava kirliliği nedir Dergipark?
Havaya karışan herhangi bir kirleticinin, atmosferde meydana gelen, taşıma, fizik, kimyasal ve biyolojik parçalama mekanizmaları ile temizlenmesine havanın otopürifikasyonu denir. Havaya karışan kirleticilerin miktarı ve hızı, havanın otopürifikasyon hız ve kapasitesini aştığında hava kirliliği ortaya çıkar (8).

Azot dioksit hava kirliliğine sebep olur mu?​

Egzoz gazları içinde bulunan karbondioksit (CO2), su buharı (H2O), hidrojen (H2) ve azot (N2) gazları kirletici olarak kabul edilmemektedir. Egzoz gazı içerisindeki karbonmonoksit (CO), partikül madde (is, toz, tanecik v.s.) ve hidrokarbonlar genel kirleticiler olarak kabul edilmektedir.

NO2 nedir zararları?​

Bu kırmızı kahverengi renkte, alev almayan ve ayırt edici kokuya sahip bir gazdır. Önemli konsantrasyonlarda oldukça zehirli olup sonucunda ciddi gecikmeli etkisi görülen akciğer hasarları ortaya çıkmaktadır. Azot gazına mazur kalmanın diğer sağlık etkileri, nefessiz kalma ve göğüs ağrılarıdır.
Hava kirliliği nedir örnek veriniz?
Kullanmış olduğumuz otomobillerin egzoz dumanları, sanayi kuruluşlarının bacalarından çevreye yayılan dumanlar, kırsal kesimlerde yakıt olarak kullanılan fosil yakıtlar sebebi ile hava kirlilikleri oluşur. Hava kirliliğinin fazla olduğu alanlarda insanlar ve hayvanlar olumsuz olarak etkilenir.

Hava kirliliğine neden olan gazlar nelerdir?​

Birincil kirleticiler azot monoksit (NO), kükürt dioksit (SO2), azot dioksit (NO2), hidrojen sülfür (H2S), karbon monoksit (CO), karbon dioksit (CO2), hidrokarbonlar ve çeşitli partikül maddelerdir. İkincil kirleticiler ise kükürt trioksit (SO3), sülfürik asit (H2SO4), nitrik asit (HNO3) vb. maddelerdir.

Hava kirliliğine neden olan şeyler?​

Hava kirliliğinin pek çok sebebi vardır. Nüfusun hızlı bir şekilde artması, çarpık kentleşme, tarım ilaçları, kimyasal kullanımının artması hava kirliliklerine sebep olmaktadır. Bunun yanında otomobillerden çıkan egzoz gazları ile fabrika bacalarından çıkan dumanlar da hava kirliliğine neden olur.
 
Geri
Üst