AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Hatay usulu balkabagı tatlısı nasıl yapılır?

SoruCevap

Yeni Üye
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
350.999
Çözümler
1
Tepkime puanı
17
Puan
308
Yaş
36
Adana ve hatay usulu balkabaği tatlısı
kirecte cıtır kabaktahin soslu (hatay) (tahinli balkabağı tatlı

İki yıl once, diğer sitelerimde ve ADANA SOFRASI 1'nde de yayımlamış olduğum bu muhteşem yoresel lezzeti, mevsimi itibari ile tekrar ve bu sitemde de, ARŞİV'den yayımlıyourm Afiyet olsun

MALZEMELER:
Kirec kaymağı icin:
500 gr sonmemiş kirec
10 litre su

1 kg bal kabağı
200 ml su
1 kg şeker

Sosu:
200 ml tahin
1 su bardağı orta kıvamlı tatlı şerbeti

Servis icin:
150 gr ceviz ici (iri dovulmuş)
250 gr kaymak

YAPILIŞI:
Kirec kaymağının hazırlanışı:
Nalburdan 12 avuc dolusu (yarım kg) sonmemiş kirec alınır ve derin bir kaba konur Uzerine dikkatli bir şekilde 10 litre su eklenir ve karıştırılır (Kirece su eklerken dikkat etmek ve cıkan dumanda uzak durmak ve de teneffus etmemek gerekir) Kirec hafif patlama yaparak havaya doğru sıcrıyor fakat hemen sonuyor) Biraz bekletilir Su durulup kirecin tortusu dibe cokunce, dibindeki tortuyu bulandırmadan; uzerindeki duru su başka bir kaba aktarılır Daha sonra bu kirecli suya, soyulup dilimlenmiş balkabağı parcaları bu kirecli suya geceden yatırılır ve en az 812 saat ya da en iyisi ertesi sabaha kadar bu suda bekletilir (Bu şekilde bekletildikten sonra pişirilen balkabağı cıtır cıtır olacaktır)
Tatlının yapılışı:
Sabahleyin kirecli sudan cıkarılan balkabağı dilimleri birkac defa yıkanıp 12 saatliğine temiz suya yatırılır Tekrar iyice yıkanıp kirecten arındırılan balkabakları iki şekilde pişirilebilir

1TARİF:
KIZARTARAK ŞURUBA YATIRMA USULU
(Daha gevrek ve cıtır cıtır bir tatlı icin idealdir)
Kirecte bekletilip yıkanmış balkabakları kızgın yağda kızartılır Daha sonra orta kıvamlı şuruba atılır Şerbeti ceken balkabağın uzerine tahinli sos gezdirilir Cevizi ici serpilip servis edilir
imageshatayusulubalkabagitatlisinasilyapilir5ad405fcbef72
2TARİF:
KENDİ ŞURUBUNDA KAYNATARAK PİŞİRME USULU:
(Klasik usUl)
Kirecte bekletilen balkabakları, uzerini oretecek miktarda şeker ile 56 saat bekletilir Kabaklar sulanınca, gerekirse cok az da su ekleyerek, orta ateşte yaklaşık yarım saat pişirilir Balkabağı yumuşayınca ateşin ısısı arttırılır ve icindeki şerbet ağdalaşıp karamelleşene kadar pişirmeye devam edilir Kendi şurubuna kalan balkabağı suzulerek soğutulur Servis tabağına alınır Tahine biraz şerbetinden eklenerek sos hazırlanır Tatlının uzerine bu şekilde tahinli sos veya tahin gezdirilir İrice dovulmuş ceviz ici serpilerek lule kaymak eşliğinde servise sunulur (Sunumdaki tatlı, klasik usUle gore hazırlanmıştır)
 
Geri
Üst