AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Hatay hangi ulke ile sorun oldu?

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
119.108
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

Hatay hangi ülke ile sorun oldu?​

Avrupa konjonktüründeki hızlı değişmelere paralel olarak da Türkiye’nin şartlarını kabul eden Fransa ile 23 Haziran 1939 tarihinde Hatay’ın Türkiye’ye bırakılmasına ilişkin anlaşma imzalanmış, aynı gün Hatay Meclisi Türkiye’ye ilhak kararı almıştır.

Hatay Sorunu hangi yıllar?​

HATAY SORUNU VE TÜRK -FRANSIZ SİYASAL İLİŞKİLERİ* (1936-1939) Hatay Sorunu 1936 yılında ortaya çıkmış ve 1939’da, 2. Dünya Savaşı’ndan birkaç ay önce, Hatay Türkiye’ye bağlanmak suretiyle, kesin bir çözüme kavuşturulmuştur. Sorunun üç yıllık süreci bir diplomasi savaşımı içinde geçmiştir.
Hatay nasıl kazanıldı?​
23 Haziran 1939: Hatay’ın Türkiye’ye katılmasına dair anlaşma Ankara’da imzalandı Bugün Hatay adı verilen bölge, 20 Ekim 1921 tarihli Ankara Anlaşması ile Fransızlara bırakılmıştı. Bu anlaşmayla “İskenderun Sancağı” içişlerinde kısmen bağımsız, dışişlerinde ise Fransa mandası altında bulunan Suriye’ye bağlı olacaktı.

Hatay’ın anavatana kesin olarak ilhakı hangi tarihte gerçekleşmiştir?​

Hatay’ın anavatana kesin olarak ilhakı hangi tarihte gerçekleşmiştir?
Türkiye ise, 7 Temmuz 1939 günü çıkarılan bir yasa ile “Hatay” ilini kurarak katılma işlemini sonuçlandırdı.

Hatay sorunu neden başladı?​

Hatay sorunu neden başladı?
Atatürk’ün Hatay’ı silah zoruyla alabileceğini düşünen Fransızlar askerî bir anlaşma yapmayı istediler; bu anlaşma yapıldı. Anlaşma ile Hatay’da tarafsız bir seçim kabul edilerek, bunun için de bir kısım asker gücünün Hatay’a girmesine karar verildi.

Suriye sınırı sorunu ne zaman çözüldü?​

Nihayet, İngilizlerle Ankara’da bu konu üzerinde yapılan görüşmeler bir anlaşma ile sona erdi. Sonuç olarak 5 Haziran 1926 tarihinde Ankara’da antlaşma imzalandı. 7 Haziran 1926 tarihinde TBMM’de onaylanarak kabul edildi.

Hatay Fransızlarda ne zamana kadar kalmıştır?​

Dünya Savaşı sonunda Fransızlar bölgeyi işgal etmesi ile elden çıkmıştır. 20 Ekim 1921 tarihinde Türkiye ve Fransa arasında imzalanan Ankara Anlaşması’yla Hatay, Fransa yönetiminde olan Suriye sınırları içinde kaldı. Ancak, 1935 yılında Fransa, Hatay üzerindeki haklarını Suriye yönetimine devretti.
Hatay meselesi hangi yıl sona erdi?​
Seçimlerin güvenliğinin sağlanması konusunda Türkiye ile Fransa arasında çıkan uyuşmazlık 3 Temmuz 1938’de askeri bir antlaşma ile sona erdi. Antlaşma uyarıca görevlendirilen 6.000 kişilik güvenlik kuvvetinden 1000’i Hatay’dan, geriye kalanı da eşit güçle Türk ve Fransız kuvvetlerinden sağlanacaktı.
 
Hatay sorunu, 1936 yılında ortaya çıkmış ve 1939 yılında Türkiye-Fransa ilişkileri çerçevesinde çözüme kavuşturulmuştur. Bu sorun, Hatay'ın Türkiye'ye bağlanmasıyla sonuçlanmıştır. Hatay'ın Türkiye'ye kesin olarak ilhak edilmesi ise 7 Temmuz 1939 tarihinde gerçekleşmiştir.

Hatay sorunu, Ankara Anlaşması ile 1921 yılında Fransa'ya bırakılmış olan bölgenin Türkiye'ye katılması sürecini kapsamaktadır. Fransa'nın bölgeyi işgal etmesi ile başlayan süreç, Türkiye ve Fransa arasındaki siyasi ilişkilerin yansıması olarak 1939 yılında son bulmuştur. Bu süreçte diplomatik mücadeleler yaşanmış ve nihayet Hatay'ın Türkiye'ye katılmasına karar verilmiştir.

Suriye sınırı sorunu ise Ankara'da yapılan görüşmeler sonucunda 5 Haziran 1926 tarihinde imzalanan antlaşma ile çözüme kavuşturulmuştur. Bu antlaşma daha sonra 7 Haziran 1926 tarihinde Türkiye Büyük Millet Meclisi tarafından onaylanmıştır.

Hatay sorununun sona ermesi ise 3 Temmuz 1938 tarihinde Türkiye ile Fransa arasında askeri bir antlaşma ile gerçekleşmiştir. Bu antlaşma sayesinde seçimlerin güvenliği hususundaki anlaşmazlık çözülmüş ve Hatay'ın Türkiye'ye ilhakı süreci tamamlanmıştır.
 
Geri
Üst