AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Hastanin iradesini beyan etmesinin mumkun olmadigi ve acil tibbi girisim yapilmasi gereken durumlarda onay icin ne yapilir?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
265.352
Çözümler
5
Tepkime puanı
1
Puan
38

Hastanın iradesini beyan etmesinin mümkün olmadığı ve acil tıbbi girişim yapılması gereken durumlarda onay için ne yapılır?​

Hastanın iradesini beyan etmesinin mümkün olmadığı ve acilen tıbbi girişim yapılması gereken durumlarda, daha önceden bu girişimi reddettiğini gösteren bir açıklaması yoksa hastanın onayı varsayılarak girişim yapılabilir.
Hasta rızası nedir?
Tıbbi müdahalenin her çeşidi bakımından bu müdahaleyi hukuka uygun hale getiren en temel sebep, hastanın onayı ya da rızasıdır. Rıza, kişinin tıbbi müdahaleyi serbest iradesiyle ve bilgilendirilmiş olarak kabul etmesini ifade eder.

Bilgilendirilmiş rıza ne demek?​

Aydınlatılmış onam, hastanın kendisine uygulanacak herhangi bir tıbbi işleme onay verebilmesi ya da reddedebilmesi için yeterince bilgilendirilmesi, aldığı bilgi üzerine düşünmesi, özgür seçimine dayalı kararını vermesi sürecidir.
Malpraktis nedir ne demek?
Malpraktis; bir meslek mensubunun, mesleğini uyguladığı esnada ortaya çıkan hatalı hareketleri için kullanılır. Tıbbi Malpraktis, ‘Tabibin tedavi esnasında güncel standart uygulamaları yapmama durumu, beceri noksanlığı yahut hastanın tedavisini vermemesiyle gelişen zarar’ biçiminde tanımlanmaktadır.

Tıbbi Müdahalede hastanın Rızası nedir?​

“Tıbbi müdahalelerde hastanın rızası gerekir. Hasta küçük veya mahcur ise velisinden veya vasisinden izin alınır. Hastanın, velisinin veya vasisinin olmadığı veya hazır bulunamadığı veya hastanın ifade gücünün olmadığı hallerde, bu şart aranmaz.
Hastaların tedavilerinde rızalarının alınması konusunu düzenleyen sözleşme nedir?
Hekimin aydınlatma yükümüne, 1219 sayılı Tababet Ve Şuabatı San’atlarının Tarzı İcrasına Dair Kanunun 70. maddesinde yer verilmiştir: “Tabipler, diş tabipleri ve dişçiler yapacakları her nevi ameliye için hastanın, hasta küçük veya tahtı hacirde ise veli veya vasisinin evvelemirde muvafakatını alırlar.

Psikolojide bilgilendirilmiş onam nedir?​

Bilgilendirilmiş onay, psikolojik danışmanın hizmet verdiği danışanın özerkliğine saygı gösterilmesiyle ilgili olup, bilgilendirilmiş onay kişinin kendi ruh sağlığı hakkında bilgi sahibi olması anlamına gelmektedir.
Malpraktis örnekleri nelerdir?
Tedavi aşamasında; Yargıtay kararlarına göre, hastalık için gerekli tıbbi müdahalenin hiç yapılmaması, ameliyat sırasında hastanın vücudunda yabancı madde unutulması, yanlış tedavi yöntemi seçilmesi, yanlış ilaç verilmesi, yanlış yere veya hatalı iğne yapılması, hastanın veya müdahale edilecek uzvun karıştırılması.
 
Geri
Üst