AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Hastaneye hangi durumlarda dava acilir?

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
119.108
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

Hastaneye hangi durumlarda dava açılır?​

Bilgisizlik, deneyimsizlik ya da ilgisizlik nedeni ile bir hastanın zarar görmesi. Hastaya bilerek isteyerek zarar vermesi. Tedavi sözleşmesine aykırı davranışta bulunması Yasaların kendisine yüklediği yükümlülüklere aykırı hareket etmesi.

Doktora tazminat davası nasıl açılır?​

Bu şartlar şu şekildedir:
- Öncelikle hekimin ( veya başkaca bir sağlık personelinin) hukuka aykırı bir davranışı olmalıdır.
- Uygulanan tıbbi müdahale sonucunda ortaya çıkan bir zarar bulunmalıdır.
- Meydana gelen zarar sebebiyle doktora veya sağlık personeline atfedilebilecek bir kusur bulunmalıdır.

Özel hastaneye karşı dava nerede açılır?​

Özel hastaneye karşı dava nerede açılır?
Özel hastaneye veya özel muayenehane sahibi hekime karşı açılacak davalarda yetkili mahkeme, davalının davanın açıldığı tarihteki yerleşim yeri mahkemesidir. (HMK madde 6).

Doktor yanlış ameliyat yaparsa ne olur?​

Doktor yanlış ameliyat yaparsa ne olur?
Kamu kurumlarında verilen sağlık hizmeti sırasında, devlet personelinin hatalı uygulaması gereği bedensel veya manevi zararlar doğabilir. Bu zararların tazmin edilmesi için ilgili sağlık personeline değil, doğrudan ilgili idareye dava açılması gerekir. Açılacak dava idare mahkemelerinde görülen tam yargı davasıdır.

Devlet Hastanesine dava açılır mı?​

Görevli ve Yetkili Mahkeme Devlet hastanesi doktoruna karşı açılacak olan davada idare mahkemeleri görevli mahkemelerdir. Üniversite hastanelerine karşı (özel üniversite hastaneleri dahil) da idare mahkemesinde dava açılır.

Doktora dava açma süresi ne kadardır?​

İdare, istek hakkında 30 gün içinde cevap vermediği takdirde bu sürenin bittiği tarihte istek reddedilmiş sayılır. İsteğin reddedilmiş sayılmasından itibaren, 60 günlük dava açma süresi içinde doktor hatası nedeniyle tam yargı davası açılabilir (İdari Yargılama Usulü Kanunu m.11).

Doktor hatası hangi suç?​

Doktor hatası hangi suç?
Doktor uygulama hatası, mağdura karşı taksirli veya kasıtlı bir hareketle işlendiğinde suç teşkil etmektedir. Tazminat sorumlusu doktorun suç teşkil eden fiili neticesinde yaralanma meydan gelmişse taksirle yaralama suçu, ölüm meydana gelmişse taksirle ölüme neden olma suçu işlenmiş olur.

Doktora dava hangi mahkemede açılır?​

Doktora dava hangi mahkemede açılır?
Tıbbi malpraktis nedeniyle eser veya vekalet sözleşmesine dayanılan hallerde görevli mahkeme “tüketici mahkemesi” olarak düzenlenmiştir (6502 sayılı Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun m.3/1-L): Bağımsız çalışan doktorlar aleyhine açılacak maddi ve manevi tazminat davaları tüketici mahkemesinde görülür.

Malpraktis davasını kim açabilir?​

Malpraktis davasını hasta elbette ki hasta açar. Hasta eğer küçük veya kısıtlı ise onun adına yasal temsilcisi (veli – vasi) bu davayı açabilir. Eğer hasta ölmüş ise bu davayı mirasçıları açacaktır. Bu davanın vekil (avukat) tarafından hasta adına açılması da mümkündür.

Yanlış tedavi uygulayan doktor nereye şikayet edilir?​

Doktor ile hasta arasında kurulduğu kabul edilen vekalet ilişkisinin bir sonucu olarak bu davalarda tüketici mahkemelerinin görevli olduğu kabul edilmektedir. Özel hastanede uygulanan yanlış tedavi nedeniyle hastane ve hekime karşı tazminat davasının tüketici mahkemelerinde açılması gerekmektedir.

Doktor hata yapar mı?​

Doktor hata yapar mı?
Doktorlar da her insan gibi hata yapabilir, onlar da insan. Ancak bilinmelidir ki, doktor hatalarının önemli bir bölümü sistemden kaynaklanıyor, uzun çalışma saatleri, ağır iş yükü, yetersiz ekip ve kötü hastane koşullarının oluşturduğu zeminde istenmeden yapılan hataları artıryor.

Malpraktis davaları kime karşı açılır?​

Malpraktis davaları kime karşı açılır?
Malpraktis davası kime karşı açılır? Malpraktis davalarında davacı, yanlış müdahale nedeniyle zarar gören kişidir.

Alişan hangi doktora dava açtı?​

Vücudunda “kalıcı hasar” meydana gelen ve mesleğini icra etmekte zorlanan Alişan için şimdilik 10 bin TL maddi tazminat, yaşadığı psikolojik yıkım nedeniyle de 2 milyon TL manevi olmak üzere doktor Ufuk A.’dan toplam 12 milyon TL tazminat istendi.

Doktor hatası nereye şikayet edilir?​

Sağlık Bakanlığı’nın sağlıkta dönüşüm adı altında başlattığı uygulamayla vatandaşlar ALO 184 hattını arayarak, memnun kalmadıkları sağlık çalışanlarını şikayet edebiliyor.
 
Hastaneye hangi durumlarda dava açılır konusunda detaylı bilgiler vermişsiniz. Hasta haklarının korunması ve tazminat davalarının açılması konusundaki süreçleri açıklamışsınız.

Doktora tazminat davası nasıl açılır konusunda da önemli hususlara değinmişsiniz. Hekimin hukuka aykırı davranışının olması, ortaya çıkan zararın bulunması ve kusurun belirlenmesi gibi unsurlar davanın açılması için gereken koşullardır.

Özel hastaneye karşı dava nerede açılır sorusuna da açıklık getirmişsiniz. Özel hastaneye veya muayenehane sahibi hekime karşı davalarda yetkili mahkemenin, davanın açıldığı tarihteki yerleşim yeri mahkemesi olduğunu belirtmişsiniz.

Doktor yanlış ameliyat yaparsa ne olur konusunu da açıklıkla ele almışsınız. Kamu kurumlarında verilen sağlık hizmeti sırasında doktor hataları durumunda ilgili idareye dava açılması gerektiğini ve bu davanın idare mahkemelerinde görülen tam yargı davası olduğunu vurgulamışsınız.

Devlet hastanesine dava açılıp açılmayacağı, doktora dava açma süresi, doktor hatalarının suç statüsü gibi konulara da detaylı cevaplar vermişsiniz. Böylece hastane ve doktor hatalarına karşı alınacak hukuki adımlar konusunda geniş bir perspektif sunmuşsunuz.

Verdiğiniz bilgilerle potansiyel dava süreçleri ve tazminat taleplerine ilişkin önemli bilgiler paylaşmış oldunuz. Bu detaylı açıklamalar, forumdaki diğer kullanıcıların konuya ilişkin daha iyi anlamalarını sağlayacaktır. Teşekkürler!
 

Similar threads

Geri
Üst