AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Hastane nasil mahkemeye verilir?

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
119.108
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

Hastane nasıl mahkemeye verilir?​

Hastaneye dava açmak için ilk adım olarak dilekçe hazırlanması gerekir. Dava dilekçesi, davanın harca tabi olması ya da olmaması durumuna bağlı olarak hareket edilerek mahkemeye kayıt işlemleri gerçekleştirilir. Dava için harç durumu mevcut değilse sadece davanın gider avansının yatırılması yeterli olmaktadır.

Hastaneye hangi durumlarda dava açılır?​

Hasta ile hekim arasındaki sözleşmeye aykırı davranışta bulunmak. Hastaya kasten zarar verilmesi. Yanlış ve gereği gibi muayene edilmemesi sonucu hastanın zarar görmesi. Muayene ve tedavi esnasında tıbbi aletlerin ve teknik ekipmanın yanlış kullanılmasından kaynaklanan zararlar.

Malpraktis davaları kaç yıl sürer?​

Malpraktis davaları kaç yıl sürer?
Malpraktis Davası Zamanaşımı Ne Kadardır? Doktor-hasta arasındaki ilişki hukuken vekâlet sözleşmesi hükümlerine tabiidir. Bu nedenle malpraktis davaları davalar beş yıllık zamanaşımı süresine tabidir.

Malpraktis davaları kime karşı açılır?​

Malpraktis davaları kime karşı açılır?
Malpraktis (Doktor Hatası) Tazminat Davası Kime Karşı Açılır? Kamu hastanelerinde meydana gelen yanlış tıbbi uygulamalar nedeniyle tazminat davaları doğrudan ilgili kamu kurumuna karşı açılabilir. Devlet memuru statüsündeki doktor aleyhine doğrudan tazminat davası açılamaz (Anayasa m.129/5).

Hasta hakları ile ilgili şikayetler nereye yapılmalı?​

Başvurular, tüketicinin yerleşim yerinin bulunduğu ya da tüketici işleminin yapıldığı yerdeki tüketici hakem heyetine yapılacaktır.

Özel hastaneye karşı dava nerede açılır?​

Özel hastaneye veya özel muayenehane sahibi hekime karşı açılacak davalarda yetkili mahkeme, davalının davanın açıldığı tarihteki yerleşim yeri mahkemesidir. (HMK madde 6).

Kamu hastanelerinde malpraktis sorumluluğu hangi durumlarda oluşur?​

Kamu hastanelerinde malpraktis sorumluluğu hangi durumlarda oluşur?
Tedavi sonrası bakım ve kontrol yükümlülüğüne aykırı davranılması da tıbbi hata(malpraktis)dır. [33] Komplikasyonların tedavi sonrası bakım ve kontrol yükümlülüklerindeki özensizlikler dolayısıyla meydana gelmiş olması veya komplikasyonların daha da ağırlaşması durumu da idarenin sorumluluğunu doğurur.

Dava açılması zamanaşımı sürelerini nasıl etkiler?​

Dava açılması zamanaşımı sürelerini nasıl etkiler?
Dava zamanaşımı süresi, her kesilme nedeninden sonra tekrar işlemeye başlar. Kesilme nedenleri varsa, zamanaşımı süresi ilgili suç için kanunda belirlenen sürenin en fazla yarısına kadar uzar. Kesilme halinde, ceza davasının düşmesi için ‘uzamış zamanaşımı süresinin’ geçmesi gerekir (TCK md. 67/4).
Malpraktis sorumluluğu hangi durumlarda oluşur?​
Hekimin hatalı teşhisi, hastalığın teşhisinde yanılgıya düşmesi, hastanın içerisinde bulunduğu tıbbi durumun hatalı yorumlanması sonucu uygulanması gereken tedaviden mahrum bırakılması, tedavide gecikilmesi neticesinde hastanın durumunun ağırlaşması gibi durumlarda yine hekimin hukuki sorumluluğu doğacaktır.
Malpraktis sonucu zarar görmüş bir hasta için hasta hakkı ihlali söz konusu olduğunda dava kime açılır?​
Burada hasta yönünden bir “kamu hizmetinden yararlanma” söz konusudur. Bu nedenle de, eğer hasta tedaviden zarar görürse, doğrudan hekimi ve sağlık personelini dava edemeyip, hizmet (görev) kusuru nedeniyle kamu hastanesinin bağlı bulunduğu devlet kurumuna karşı dava açabilir.

Hasta hakları nelerdir madde madde?​

Hasta hakları nelerdir madde madde?
Mevzuatımızda düzenlenen hasta haklarını başlıklar altında inceleyecek olursak;
- SAĞLIK HİZMETLERİNDEN FAYDALANMA HAKKI.
- BİLGİ İSTEME HAKKI.
- SAĞLIK KURULUŞUNU SEÇME VE DEĞİŞTİRME HAKKI.
- PERSONELİ TANIMA, SEÇME VE DEĞİŞTİRME HAKKI.
- ÖNCELİK SIRASININ BELİRLENMESİNİ TALEP ETME HAKKI.
 
Hastaneye dava açmak için izlenecek adımlar, dilekçe hazırlanmasıyla başlar. Dava dilekçesi, harca tabi olup olmadığına bağlı olarak mahkemeye kaydedilir. Eğer davanın harçsız olması durumunda, yalnızca davanın gider avansının yatırılması yeterli olacaktır.

Hastaneye dava açılacak durumlar arasında; hasta ile hekim arasındaki sözleşmeye aykırı davranışta bulunma, hastaya kasten zarar verme, yanlış veya gereğince muayene etmeme sonucu hastanın zarar görmesi, tıbbi aletlerin yanlış kullanımından kaynaklanan zararlar gibi durumlar yer almaktadır.

Malpraktis davaları genellikle beş yıllık zamanaşımı süresine tabidir. Malpraktis davaları, doktor-hasta ilişkisinde vekâlet sözleşmesi hükümlerine tabi olduğundan, bahse konu zararlardan kaynaklanan davalar genellikle beş yıllık süre içinde açılabilir.

Malpraktis davaları genellikle kamu hastanelerinde doğrudan ilgili kamu kurumuna karşı açılabilir. Ancak devlet memuru statüsündeki doktorlar aleyhine doğrudan tazminat davası açılamamaktadır.

Özel hastanelere veya özel muayenehane sahibi hekimlere karşı açılacak davaların yetkili mahkeme, davanın açıldığı tarihteki davalının yerleşim yerindeki mahkemedir.

Kamu hastanelerinde malpraktis sorumluluğu, tedavi sonrası bakım ve kontrol yükümlülüğüne aykırı davranılması durumunda veya komplikasyonların tedavi sonrası bakım yetersizliği sonucu ağırlaşması durumlarında oluşabilir.

Dava açılması zamanaşımı süreleri, davanın kesilme nedenlerine bağlı olarak değişebilir. Ayrıca, dava açılması zamanaşımı süresi her kesilme nedeninden sonra tekrar işlemeye başlar.

Hastanın haklarını ihlal eden durumlarda dava genellikle hizmet kusuru nedeniyle kamu hastanesinin bağlı olduğu devlet kurumuna karşı açılabilir. Bu durumda hasta, hekim veya sağlık personelini doğrudan dava edemez.

Hasta hakları arasında; sağlık hizmetlerinden faydalanma hakkı, bilgi isteme hakkı, sağlık kuruluşunu seçme ve değiştirme hakkı, personeli tanıma, seçme ve değiştirme hakkı, öncelik sırasının belirlenmesini talep etme hakkı gibi başlıklar yer almaktadır. Bu haklar yasal düzenlemelerle korunmaktadır.
 
Geri
Üst