AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Hoş Geldin!

Bize kaydolarak topluluğumuzun diğer üyeleriyle tartışabilir, paylaşabilir ve özel mesaj gönderebilirsiniz.

Şimdi Kaydolun!

Hastane mimarisi nasil olmalidir?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
265.242
Çözümler
4
Tepkime puanı
1
Puan
38

Hastane mimarisi nasıl olmalıdır?​

Hastane yapısı modern, teknolojik ve çağdaş görünümlü bir yapı olarak tasarlanmıştır. Hasta yakınları ile doğrudan ilişkili olan idari alanlar ve muhasebe birimleri zemin katta, bekleme ve danışma alanları ile doğrudan bağlantılı olacak şekilde düzenlenmiştir. Tüm klinik alanlar zemin katta kurgulanmıştır.
Hastane yapı tipleri nelerdir?
Hizmet türlerine göre 3’a ayrılan hastane tipleri kendi içlerinde de alt dallara ayrılmaktadırlar.

Hastaneler yapısal olarak neden karmaşıktır?​

Bu karmaşıklığı artıran sebeplerden biri hastanelerin mülkiyet haklarının kamu ya da özele ait olması ve hepsinin yönetim ve kontrol mekanizmalarının farklı olmasıdır. Hastanelerde farklı uzmanlık alanları gerektiren görev ve pozisyonlar olduğundan karmaşık bir yapı vardır.
Hastane kaç metrekare olmalı?
Erişkin her hasta alanı (ayrı oda, bölmeler veya çoklu yatak aralığı olsun olmasın) tuvalet, klozet, etajer, askılık, kitaplık hariç net kullanım alanı 14-20 m2, yenidoğanlar için 9 m2 olmalı, yatak başı ile duvar aralığı en az 1 m olmalıdır. Yataklar arası en az 2.5 m olmalıdır.
Hastanelerin temel fonksiyonları; tıbbi fonksiyon, eğitim fonksiyonu ve araştırma geliştirme fonksiyonudur. Üç temel fonksiyon dışında sosyal hizmet fonksiyonu, otelcilik fonksiyonu, yönetim fonksiyonu, mali fonksiyon, teknik fonksiyon gibi diğer fonksiyonları da bulunmaktadır.
Işlevlerine göre hastane türleri nelerdir?
SAĞLIK KURUMLARI.

H tipi hastane ne demek?​

b) H Tipi Evde Sağlık Hizmet Birimleri: Türkiye Kamu Hastaneleri Kurumuna bağlı hastaneler bünyesinde kurulan birimlerdir. Öncelikli olarak uzman hekim konsültasyonu, fizyoterapi gibi T tipi birimler tarafından verilmesi mümkün olmayan hizmetlerin sunumuyla mükelleftir.
Hastanelerde pavyon sistemi nedir?
19. yüzyılın ikinci yarısında doktorlar, ‘pavyon’ planını ve bu plan tipine ait tasarım ilkelerini ortaya koymuşlardır. Bu plan tipinde hastane binası, dış koridorlarla bağlanan, birçok bağımsız bölüme ayrılan çoklu ünitelere dönüşmüştür.

Teşhis üniteleri nelerdir?​

Tetkik Teşhis Birimleri
Bir hastane kaç metrekare?
Buna göre şehir hastaneleri hasta yatağı başına 220 metrekare asgari birim alanına sahip olacak. Yani 2500 yatak kapasiteli bir şehir hastanesinin 550 bin metrekare asgari birim alanı olacak.
M. Turhan KAYASÜ Mimarlık-Danışmanlık, 100 Yataklı Agra Hastanesi. Proje, 77,400 m2’lik bir arsada Resepsiyon Binası (124m2), 100 Yataklı Genel Hastane (13,467 m2), Personel Lojmanı (2,400 m2) ve teknik servis alanlarından oluşmaktadır. Hastane Yapısı 3 kat ve bir bodrum katından oluşmaktadır.
 
Geri
Üst