AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Hoş Geldin!

Bize kaydolarak topluluğumuzun diğer üyeleriyle tartışabilir, paylaşabilir ve özel mesaj gönderebilirsiniz.

Şimdi Kaydolun!

Hastane enfeksiyonuna neden olan etkenler?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
265.242
Çözümler
4
Tepkime puanı
1
Puan
38

Hastane enfeksiyonuna neden olan etkenler?​

Ülkemizde, hastane enfeksiyon etkenleri içinde, Gram-negatif bakteriler ön sırada yer almaktadır. Bunların başlıcaları P.aeruginosa, A. baumannii, K. pneumoniae ve E. coli dir. Bunu S. aureus takip etmektedir (17-19).

Nozokomiyal hastalıklar hastane enfeksiyonları nedir?​

Nozokomiyal enfeksiyon aynı zamanda hastane enfeksiyonu olarak da bilinir. Bir hastanede bulunma üzerinden sebep ilişkisi ortaya çıkaran, hastanede bulunan diğer kişiler üzerinden ilişkili olarak meydana gelen enfeksiyondur.
Hastane enfeksiyonları ne demek?
Bu enfeksiyonlar, hastanın hastaneye yattıktan 48-72 saat sonra veya hasta taburcu olduktan sonra 10 gün içerisinde ortaya çıkan mikroplu hastalıklardır. Bu enfeksiyonlar bakterilere, mantarlara, parazitlere ve virüslere bağlı gelişebilir.

Hastane enfeksiyonları kimlerde daha sık görülür?​

Mutlaka hastane enfeksiyonu komitesinin başında enfeksiyon hastalıkları uzmanı bulunmalıdır. Hastane enfeksiyonuna en sık maruz kalanlar ağır ameliyat geçiren, bağışıklık sistemi zayıf, romatizma, kalp ve damar hastalığı, şeker hastalığı ya da kanser gibi önemli hastalıkları bulunan kişilerdir.

Hastane enfeksiyonlarının yarattığı olumsuz etkiler nelerdir?​

Hastane enfeksiyonları morbidite ve mortaliteyi artırır, hastanede yatış süresini uzatır, yaşam kalitesini bozar, masrafları artırır; iş gücü ve üretkenlik kaybına ve hukuki sorunlara neden olur. Gelişmiş ülkelerde hastane enfeksiyonları ile ilişkili ölümler ilk 10 ölüm nedeni içinde yer alır.
Hastane enfeksiyonlarına karşı alınması gereken tedbirler nelerdir?
Hastane enfeksiyonlarını önlemede, sağlık personelinin düzenli olarak el yıkaması, hastadan hastaya mikropları bulaştırmamak için maske ve eldiven gibi koruyucu bariyerler kullanılması ve hasta ziyaretlerinin kısıtlanması büyük önem taşıyor.
Nozokomiyal enfeksiyonlar (NE), hastaneye yatıştan 48-72 saat sonra hastanede ya da taburcu olduktan sonra 10 gün içinde gelişen enfeksiyonlardır1. Bu enfeksiyonlar hastanede kalış süresinin uzamasına, morbidite ve mortalitede artışa, iş gücü ve üretkenlik kaybına ve maliyet artışına neden olur.
Genel olarak hastaneye yatıştan 48 –72 saat sonra ortaya çıkan enfeksiyonlar, hastane enfeksiyonu olarak kabul edilir. Hastane enfeksiyonları ekzojen (çapraz) enfeksiyonlar ve endojen (self, oto) enfeksiyonlar olarak ikiye ayrılır.
Hastane enfeksiyonu nasıl bulaşır?
Hastane Enfeksiyonu, Mikrobu Nasıl Bulaşır? Mantar, bakteri ve virüs enfeksiyonları kişiden kişiye temas yolu ile yayılmaktadır. Bu yayılmanın sebepleri ellerin temiz olmaması, kullanılan kateterlerin, solunum makineleri ve diğer hastane malzemelerinin kirli olmasıdır.

Bakteriyemiye en sık neden olan mikroorganizma?​

Bakteriemiye en sık neden olan bakteriler: Staphylococcus, Streptococcus, Pseudomonas, Haemophilus ve Esherichia coli (E. coli) türleri.

Enfeksiyon hastalıkları risk faktörleri nelerdir?​

Hastane enfeksiyonları için, konak (prematürelik, ileri yaş, bağışıklık yetmezliği oluşturan ilaçlar/hastalıklar, invazif alet kullanımı, şişmanlık, yanık, travma), çevre (ameliyathane koşulları, hastanede onarım), tıp ve sağlık personeli (ameliyat ve invazif uygulamalar esnasında oluşan komplikasyonlar) ilişkili …
 
Geri
Üst