Hastaların ve yolcuların oruç tutmalarının faziletleri İslam inancına göre oldukça önemlidir. İslam'da oruç, materyal dünyayı arka plana atarak ruhsal güç kazanmayı ve Allah'a daha yakın olmayı temsil eder. Bu nedenle, oruç tutmanın sadece fiziksel bir ibadet olduğunu düşünmek yanlış olur. Oruç, hem bedensel hem de ruhsal faydalar sağlar.
Hastaların oruç tutması durumunda, İslam hukukçuları çeşitli durumları ele almıştır. Öncelikle, hastaların durumuna bağlı olarak oruçlarını tutmaları veya tutmamaları mümkündür. Eğer hastalık orucu çok zorlaştırıyor veya iyileşmeyi geciktiriyorsa, hasta orucunu bozabilir ve daha sonra bu eksik günleri kaza etmek üzere telafi edebilir. Bu, hastalığın şiddet veya sürekliliği nedeniyle zarar gören kişilerin Ibni Abbas'tan gelen bir rivayete dayanır.
Bununla birlikte, bazı durumlarda hastaların oruç tutmaları gerekir. İslam'da oruç, sağlıklı bir vücut için de faydalıdır. Bir hasta, doktoru tarafından orucun sağlığına zarar vermeyeceği konusunda onay aldıysa, oruç tutarak bu faydaları elde edebilir. Bazı hastalıklar, hazmı kolaylaştırırken, kilo vermeyi sağlayabilen oruç gibi diyet değişikliklerine iyi yanıt verebilir.
Yolcular için ise oruç tutmak opsiyoneldir. Yolculuk esnasında oruç tutmanın sağlık sorunlarına veya yolculuk sırasında açlık ve susuzluğun yaşanmasına neden olabileceği göz önünde bulundurulmuştur. Dinimizde, seyahat edenlerin oruç tutmasının yanı sıra, yolculuk süresince rahat olmaları ve bedensel ihtiyaçlarını karşılamaları da önemlidir.
Bununla birlikte, İslam'da oruç tutmanın temel bir hedefi, insanların kendilerini Allah'a yakın hissetmeleridir. Oruç tutmak, güçten düşmek gibi komplikasyonlara yol açmaması durumunda, hastaların ve yolcuların oruç tutmaları teşvik edilir. Bu, kişinin manevi gücünü artırmasına, günahlarından arınmasına ve Allah'a daha yakın hissetmesine yardımcı olur. Ancak, her durumda sağlığı ve refahı gözetmek esastır ve her bir durumu, tıbbi tavsiyeler ve bireysel durumlar temel alınarak değerlendirmek önemlidir.