- Katılım
- 17 Ocak 2024
- Mesajlar
- 264.936
- Çözümler
- 3
- Tepkime puanı
- 1
- Puan
- 38
Hastalanan gazetecinin iş sözleşmesi ne kadar süre ile fesh edilemez?
m.16/II’de belirtildiği üzere üç ay içinde hizmet akdi işveren tarafından feshedilemez. Ancak bu süre geçtikten sonra işverenin hizmet akdini feshetme hakkı bulunmaktadır.Ahlak ve iyi niyet kurallarına aykırı hallere ilişkin haklı nedenle fesih fesih sebebi öğrenildiği andan itibaren ne kadar sürede kullanılmalıdır?
Ahlak ve iyiniyet kurallarına uymayan hallere dayanarak işçi veya işveren ihbar tazminatı ödemeksizin öğrenme gününden başlayarak altı iş günü ve ola- yın vukuu bulduğu tarihten itibaren bir yıl içinde fesih yetkisini kullanmalıdır.Zorlayıcı sebepler nelerdir?
İşyerinde yangın çıkması, işyerinin idari makamlarca kapatılması, su baskını, deprem, ithalat yasağı gibi işyerini doğrudan ilgilendiren durumlar geçici olarak ifa imkânsızlığı doğuran olaylar zorlayıcı sebep olarak kabul edilir.
Haklı sebep nedir?
Borçlar Yasasının 344.maddesinin birinci fıkrasında haklı sebep kavramını aydınlatıcı, esasını gösterici bir hüküm yer almıştır. Buna göre: “… ahlaka müteallik nedenlerden dolayı yahut hüsnüniyet kaideleri noktasından iki taraftan birini artık icra etmemekte haklı gösteren her hal muhik bir sebep teşkil eder”.Basın İş Kanunu uyarınca işveren Hastalanan gazetecinin iş sözleşmesini ne kadar süreyle fesh edemez?
Önel süresinin tespitinde gazetecinin akdi fesheden işveren gözeti- minde hizmet süresi dikkate alınacaktır. Gazetecinin hizmeti 5 yıl ve daha fazla ise, Basın İş Kanunu’nun 6. maddesinin 4. fık- rasında ihbar öneli 3 ay olarak belirlenmiş- tir.Gazetecinin iş akdinin feshi hangi tarihten itibaren geçerli olur?
-İş sözleşmesi aralıksız olarak en az 5 yıl sürmüş gazetecinin işine son verilmesi yapılacak yazılı ihbardan itibaren 3 ay sonra geçerli olur. -5 seneden az hizmeti olanlar için bu ihbar süresi 1 aydır. -Gazeteci veya işçi en az 1 ay önce yazılı ihbarda bulunmak suretiyle iş sözleşmesini her zaman feshedebilir.
48 ay sürmüş belirsiz süreli bir iş sözleşmesinin feshinden önce durumun diğer tarafa en az ne kadar süre önce bildirilmesi gerekir?
İş Kanunu, hastalık, gebelik, kaza ve doğum gibi hallerde işverenin fesih hakkının işçinin çalışma süresine göre 17. madde- deki bildirim sürelerini altı hafta aşmasından sonra doğacağını hükme bağlamıştır (İK, 45 Mollamahmutoğlu/Astarlı/Baysal, s.1041.29 kodu ne anlama gelir?
Kod 29, işten çıkarma sebebi olarak “İşçinin ahlak ve iyi niyet kurallarına uymayan davranışları nedeniyle iş sözleşmesinin işveren tarafından haklı nedenle feshi’ne olanak sağlamaktaydı.Haklı nedenle fesih kıdem tazminatı ödenir mi?
İşçinin haklı nedenle fesih yapması durumunda, en az 1 yıllık kıdemi olması şartıyla kıdem tazminatı hakkı oluşur. Sözleşmeyi fesheden işçi olsa da, gerekçesi İş Kanunu 24. Maddede belirtilmiş haklı nedenlerden birine dayandığı için kıdem tazminatı hakkını elde eder.
Işyerinde işin durması mı gerektirebilecek zorlayıcı nedenler nelerdir?
Sel, deprem gibi doğal olaylar nedeniyle veya yangın, kaza, makinelerin arızalanması gibi teknik nedenler dolayısıyla işyerinde işin durması zorlayıcı sebeplerdir. [1] Söz konusu zorlayıcı sebepler işyerinde işin bir haftadan daha fazla durmasına neden oluyorsa işçi iş sözleşmesini haklı nedenle feshedebilir.Haklı sebeple istifa nasıl yapılır?
İşçinin sözleşmesini haklı olarak sonlandırabileceği haller, İş Kanunu’muzun 24. maddesinde düzenlenmiştir. Buna göre işçi; sağlık sebepleri nedeniyle, ahlak ve iyi niyet kurallarına uyamayan hallerde ve son olarak zorlayıcı sebeplerin olması halinde iş sözleşmesini haklı nedenle feshedebilir.Haklı nedenle fesihte 6 iş günlük sürenin önemi nedir?
Ancak altı iş günlük süre işçi ya da işverenin haklı feshe neden olan olayı öğrendiği günden itibaren işlemeye başlar. Olayı öğrenme günü sayılmaz ve takip eden iş günleri sayılarak altıncı günün bitiminde haklı fesih yetkisi sona erer.
İşveren işçinin hırsızlığı nedeniyle derhal fesih hakkını öğrendiği günden itibaren ne kadar süre içinde kullanmak zorundadır?
İşveren kanunda belirtilen bu süre içerisinde işçiyi işten çıkarabilir. İş Kanunu’nun 26. maddesine göre işveren işçinin işyerinde hırsızlık yaptığını öğrenmesinden itibaren 6 iş günü içinde sözleşmeyi fesih yetkisini kullanmalıdır.Iş sözleşmesinin 6 iş günü içinde derhal fesih hakkı hangi hallerde kullanılır?
4857 sayılı İş Kanununda, işçinin maddî çıkar sağlamış olması halinde bir yıllık sürenin işlemeyeceği öngörülmüştür. O halde, haklı feshe neden olan olayda işçinin maddî bir menfaati olmuşsa, altı işgününe riayet etmek koşuluyla olayın üzerinden ne kadar süre geçerse geçsin işverenin haklı fesih imkânı vardır.Derhal fesih hakkını kullanma süresi ne kadardır?
Altı iş günlük süre işçi ya da işverenin haklı feshe neden olan olayı öğrendiği günden itibaren işlemeye başlar. Olayı öğrenme günü hesaba katılmaksızın, takip eden iş günleri sayılarak altıncı günün bitiminde haklı fesih yetkisi sona erer.
Derhal fesih hakkı nasıl kullanılır?
Örnek: İşçi A 01.01.2018 tarihinde işverenin kasasından para çalmıştır. Bu durumda işveren olayı öğrendiği günden itibaren altı iş günü içerisinde derhal fesih hakkını kullanabilir. İşçi olayda maddi çıkar sağladığı için bir yıllık süre uygulanmayacaktır.Gazetecilere İş Kanunu uygulanır mı?
Öncelikle belirtmemiz gerekiyor ki basın çalışanları için 4857 sayılı İş Kanunu hükümleri uygulanmaz. Gazeteciler 5953 sayılı ‘Basın Mesleğinde Çalışanlarla Çalıştırılanlar Arasındaki Münasebetlerin Tanzimi Hakkında Kanun’ düzenlemesine tabidir.Basın İş Kanunu uyarınca iş veren Hastalanan gazetecinin iş sözleşmesini ne kadar süreyle feshedemez?
Basın Kanununa tabi çalışanın uğradığı hastalık sebebiyle iş akdi işveren tarafından feshedilemez. Ancak işçi 6 aydan uzun süre hasta olursa ve iyileşmezse bu durum karşısında tazminat ödenerek iş akdi fesih edilir. İşçi 1 yıl içinde iyileşmesi halinde gazeteci müracaat ederse eski işine dönme hakkına sahiptir.