AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Hasta veya yarali da kollar ve bacaklarin degerlendirilmesi sirasinda dikkat edilmesi gereken hususlar nelerdir?

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
126.525
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

Hasta veya yaralı da kollar ve bacakların değerlendirilmesi sırasında dikkat edilmesi gereken hususlar nelerdir?​

Kol ve bacaklar: Kuvvet, his kaybı varlığı, ağrı, şişlik, şekil bozukluğu, işlev kaybı ve kırık olup olmadığı, nabız noktalarından nabız alınıp alınmadığı değerlendirilmelidir.

Bilinci kapalı solunumu olmayan hastaya hangi pozisyon verilir?​

Bilinci kapalı bütün hasta/yaralılarda solunum yolu kontrol edilmelidir. Çünkü dil geriye kayabilir yada herhangi bir yabancı madde solunum yolunu tıkayabilir. Ağız içi kontrol edilerek temizlendikten sonra hastaya baş-çene pozisyonu verilir.

Bak-dinle-hisset kaç saniye sürer?​

Bak-dinle-hisset kaç saniye sürer?
10- Hasta/yaralının solunum yapıp yapmadığı bak-dinle-hisset yöntemiyle 10 saniye süre ile kontrol edilir: Göğüs kafesinin solunum hareketlerine bakılır, Eğilip, kulağını hastanın ağzına yaklaştırarak solunum dinlenirken diğer el göğüs üzerine hafifçe yerleştirilerek hissedilir.

Hasta yaralının ikincil Değerlendirilmesi Nasıl Olmalıdır?​

Hasta yaralının ikincil Değerlendirilmesi Nasıl Olmalıdır?
Hasta/Yaralının İkinci Değerlendirmesi Nasıl Olmalıdır?
- Kendini tanıtır,
- Hasta/yaralının ismini öğrenir ve adıyla hitap eder,
- Hoşgörülü ve nazik davranarak güven sağlar,
- Hasta/yaralının endişelerini gidererek rahatlatır,

Bilinci kapalı ve solunumu olmayan hastaya ne yapılır?​

Hastanın bilinci kapanırsa, sert zemin üzerine yatırılır, Şah damarından nabız ve solunum değerlendirilir, Tıbbi yardım istenir (112), Temel yaşam desteği uygulanır.

Bilinci kapalı solunumu olmayan hastaya ne yapılır?​

- Hasta/yaralının hava yolu açıldıktan sonra, solunum Bak-Dinle-Hisset yöntemi ile değerlendirilir,
- Normal solunum yoksa( solunum yoksa veya yetersiz ve düzensiz ise) hemen yapay solunuma başlanır.

Ilk yardımda bak-dinle-hisset ne anlama gelir?​

Ilk yardımda bak-dinle-hisset ne anlama gelir?
İlkyardımcı, başını hasta/yaralının göğsüne bakacak şekilde yan çevirerek yüzünü hasta/yaralının ağzına yaklaştırır, Bak-Dinle-Hisset yöntemi ile solunum yapıp yapmadığını 10 saniye süre ile değerlendirir.

Bak-dinle-hisset yöntemi neden yapılır?​

Bak-dinle-hisset yöntemi neden yapılır?
Hayat kurtarmak amacı ile havayolu açıklığı sağlandıktan sonra, solunumu ve/veya kalbi durmuş kişiye yapay solunum ile akciğerlerine oksijen gitmesini, kalp masajı ile de kalpten kan pompalanmasını sağlamak üzere yapılan ilaçsız müdahelelerdir.

Olay yerinde ilk kime müdahale edilir?​

İlk yardımda öncelikli olarak yapılması gereken 3 aşama vardır. Bunlar; hastayı/kazazedeyi güvenceli yere almak, (kaza yerinde gerekli emniyet tedbirleri almak.), teşhis koymak/ilkyardım yapmak ve ambulans çağırmaktır.
 
Kollar ve bacakların değerlendirilmesi sırasında dikkat edilmesi gereken hususlar oldukça önemlidir ve doğru bir şekilde yapılmalıdır. Özellikle aşağıda belirtilen noktalara dikkat edilmesi yaşam kurtarıcı olabilir.

1. **Kuvvet**: Hasta veya yaralının kollarını ve bacaklarını hareket ettirebilme yeteneği değerlendirilmelidir. Güçsüzlük veya hareket kısıtlılığı durum görmezden gelinmemelidir.

2. **His kaybı varlığı**: Hasta veya yaralının kolları ve bacaklarıyla ilgili his kaybı olup olmadığı kontrol edilmelidir. Duyu kaybı, ciddi bir durumun belirtisi olabilir.

3. **Ağrı**: Eğer hasta veya yaralı kollarında veya bacaklarında ağrıdan şikayetçi ise, bu durum ayrıca değerlendirilmelidir. Ağrı varlığı ciddi bir yaralanmanın işareti olabilir.

4. **Şişlik**: Kollar veya bacaklarda anormal şişlikler varsa, bu durum incelenmeli ve değerlendirilmelidir. Özellikle kırık, çıkık gibi durumlar için önemli bir belirti olabilir.

5. **Şekil bozukluğu**: Kollar ya da bacaklarda belirgin bir şekil bozukluğu varsa, muhtemelen ciddi bir kırık veya çıkık olabilir. Bu durumda ilgili eklem veya kemikler kontrol edilmelidir.

6. **İşlev kaybı ve kırık olup olmadığı**: Hasta veya yaralının kolları veya bacakları normal fonksiyonlarını yerine getirebiliyor mu, kırık olup olmadığı kontrol edilmelidir.

7. **Nabız noktalarından nabız alınıp alınmadığı**: Kollar ve bacaklardaki nabız noktalarından nabız alınarak dolaşımın değerlendirilmesi gerekir. Nabız alamama durumu acil bir durumun habercisi olabilir.

Bu hususlara dikkat edilerek hasta veya yaralıların kolları ve bacakları daha etkin bir şekilde değerlendirilebilir ve gerekli tedbirler alınabilir. Ayrıca, bilinci kapalı ve solunumu olmayan hastalarda yapılan müdahaleler de son derece önemli ve hayati öneme sahiptir. Bu tür durumlarda en hızlı ve doğru şekilde müdahale edilerek hastanın hayatı kurtarılmaya çalışılmalıdır.
 
Geri
Üst