Hoş Geldin!

Bize kaydolarak topluluğumuzun diğer üyeleriyle tartışabilir, paylaşabilir ve özel mesaj gönderebilirsiniz.

Şimdi Kaydolun!

Hasta tedaviyi reddedebilir mi?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
265.232
Çözümler
4
Tepkime puanı
1
Puan
38

Hasta tedaviyi reddedebilir mi?​

Hastanın önerilen tedaviyi reddetme hakkı vardır. Hastanın tedaviyi reddi halinde başına gelebilecekler hekim tarafından anlatılır ve anlaşıldığına dair yazılı bir belge alınır. Hastanın tedaviyi belgeli olarak reddetmesi halinde kurumumuz ile ilişiği kesilir.

Tedaviyi kabul etmeyen hastaya ne yapılır?​

Tedaviyi kabul etmeyen olgularda ne yapılmalıdır? Geri Dön
- Hasta yakınlarına durum ve yapılması planlanan tedavi tüm ayrıntılarıyla anlatılmalı ve hastanın tedavi olmazsa görebileceği zararlar açıklanmalıdır.
- Hasta yakınlarının endişeli tutumları karşısında anlayışlı ve sabırlı olmaya gayret edilmelidir.
Kişi kendisi için tedaviyi reddedebilir, ama çocuğu veya yakınları için reddedemez. Dolayısıyla bu durumda tıbbi bir takdir yapılmalıdır. Tıbben gerekli bir müdahaleyi yakınlarının ret hakkı bulunmamaktadır.

Madde 25- Kanunen zorunlu olan haller dışında ve doğabilecek olumsuz sonuçların sorumluluğu hastaya ait olmak üzere; hasta kendisine uygulanması planlanan veya uygulanmakta olan tedaviyi reddetmek veya durdurulmasını istemek hakkına sahiptir.
Doktor hasta seçer mi?
Hastanın maddi ve manevi bütünlüğünü korumak yasaların öncelikli amacıdır. Ancak hastanın doktorunu seçme hakkı olduğu gibi doktorun da hasta seçme hakkı vardır. Tıbbi deontoloji Nizamnamesi Madde 18 gereğince doktor şahsi veya mesleki sebepler ile hasta bakmayı reddedebilir.
Hekimin tedaviyi reddetme hakkının olması için asıl olarak hangi koşulların oluşması gerekir?
Reddetmenin koşulları var. Hastanın hayati tehlikesi söz konusu ise ya da hastalık daha kötü bir duruma girecekse o tür durumda reddedemez. Ancak, hastanın hekime güveni sarsılmışsa, aynı müdahaleyi yapacak başka bir merkez veya aynı işi yapacak başka bir hekim varsa burada reddedebilir.

Çekilme hakkı nedir?​

Hastanın hekim seçme hakkına nazaran oldukça dar kapsamlı olmakla birlikte, hekimin hizmetten çekil- me hakkının bulunduğu kabul edilmektedir. Hizmetten çekilme hakkının içeriğinde, hekimin hem hastayı reddetme hakkı hem de başlanmış olan tedaviyi sonlandırma hakkı yer almaktadır.

Randevusuz hasta bakmamak yasal mı?​

Pandemi nedeniyle Merkezi Hastane Randevu Sistemi’nde (MHRS) randevu almayan hastaların muayene edilmemesi kararı Sağlık Bakanlığı tarafından kaldırıldı. Pandemiden önce olduğu gibi MHRS dışında hastaneye aynı gün gelip poliklinik sırası almak kaydı ile hastalar muayene edilebilecek.
Hasta hakları yönetmeliği madde 25: ” Kanunen zorunlu olan haller dışında ve doğabilecek olumsuz sonuçların sorumluluğu hastaya ait olmak üzere; hasta kendisine uygulanması planlanan veya uygulanmakta olan tedaviyi reddetmek veya durdurulmasını istemek hakkına sahiptir.
Sağlık kurumlarında hastanın da doktorun da görev ve sorumlulukları ile beraber hakları da bellidir. Hastanın tedaviyi reddetmesi durumunda ise sorumluluk hastaya ait olmaktadır. Çünkü hasta tıbben mümkün olan ve uygulanması gereken iyileştirici ilk müdahaleyi ya da kabul etmemektedir.
Hekim seçme hakkı hangi yıl?
n Hekim seçebilmek bir hak mıdır? 1981 yılında Dünya Hekimler Birliğinin Lisbon’da düzenlediği toplantıda hasta hakları konusunda kararlar almış ve bunları Lisbon Bildirisi adı altında yayınlanmıştır. Bildiri “Hastanın hekimini özgürce seçme hakkı vardır” demektedir.
Tıbbi Deontoloji Tüzüğü nedir?
6023 sayılı türk tabipleri birliği kanununun 7 nci maddesi gereğince tabip odalarına kayıtlı bulunan tabip ve diştabiplerinin, hükümlerine tabi oldukları nizamnamedir. resmi gazete’de 19.2.1960 tarihinde yayınlanmıştır.

Hizmetten çekilme hakkı nedir?​

Hizmetten çekilme hakkının içeriğinde, hekimin hem hastayı reddetme hakkı hem de başlanmış olan tedaviyi sonlandırma hakkı yer almaktadır. Türk Hukukunda hekimin hizmetten çekilme hakkı, Tıbbi Deontoloji Tüzüğü ile Çalışan Güvenliği Genelgesi’nde düzenlenmiştir.

Aşağıdakilerden hangisi şiddet mağduru çalışanın hizmetten çekilme hakkını kullanması esnasında izlenecek yollar?​

Sağlık çalışanları, sağlık hizmeti sunumu esnasında şiddete uğraması halinde, acil verilmesi gereken hizmetler hariç olmak üzere hizmetten çekilme talebinde bulunabilir. a) Hizmetten çekilme talebi, kurum tarafından belirlenen yöneticiye sözlü veya yazılı olarak bildirilecektir.
Hekim, yasal zorunluluk olmadıkça, bu bilgileri başkasına veremez” (md. 31). Aile Hekimliği Uygulama Yönetmeliği’nin 31/3 maddesine göre, “Kişi, kendisi ile ilgili tutulan kayıtların bir nüshasını aile hekiminden talep edebilir.”
Tedaviyi reddeden hastaya ne yapılır?
Hastanın tedaviyi reddi halinde başına gelebilecekler hekim tarafından anlatılır ve anlaşıldığına dair yazılı bir belge alınır. Hastanın tedaviyi belgeli olarak reddetmesi halinde kurumumuz ile ilişiği kesilir.
Hastanın aydınlatılması gereken konular nelerdir?
Bir aydınlatma ve onam formu genel olarak,

Hasta dosyasında bulunması gereken temel dokümanlar nelerdir?​

Hasta Dosyası içerisinde bulunması gereken formlar:

Hasta mahremiyet hakları nelerdir?​

Mahremiyete saygı gösterilmesi ve bunu istemek hakkı; a) Hastanın, sağlık durumu ile ilgili tıbbî değerlendirmelerin gizlilik içerisinde yürütülmesini, b) Muayenenin, teşhisin, tedavinin ve hasta ile doğrudan teması gerektiren diğer işlemlerin makul bir gizlilik ortamında gerçekleştirilmesini, c) Tıbben sakınca olmayan …
Kişilerin travmalarını açmaları ve paylaşmaları konusunda ısrar etmemeleri gerektiği anlatılmalıdır. Hasta yakınları tepkisiz hastaya yaklaşım konusunda bilgilendirilmelidir. Hastalarının onları anlayabilme olasılığı olduğu anlatılmalı, hastayla konuşmaları ve dokunmaları için cesaretlendirilmelidir.
Hasta tedaviye nasıl ikna edilir?
LEAP tekniğinde hastayı ikna etmenin en önemli yolu öncelikle onu çok iyi dinlemekten geçer. İkincisi; kimi dinlersek dinleyelim sonunda ona hak vereceğimiz bir yön bulabiliriz. Bu insani bir özelliktir. Hastanın yerine kendimizi koyup onu haklı göreceğimiz bir noktanın oluşmasını sağlamak çok önemlidir.
 
Geri
Üst