AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Hasta Sinus Sendromu neden olur?

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
127.455
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

Hasta Sinüs Sendromu neden olur?​

Kalbin doğal pili (pacemaker) olan sinüs düğümünün normal çalışmaması durumudur hasta sinüs sendromu. Çocuk ve gençlerde oldukça nadirdir ve daha çok sinüs düğümününde bulunduğu kalbin üst odacıklarını (atrium) içeren kalp ameliyatının bir komplikasyonudur.

Sinüs düğümü hastalığı nedir?​

Sinüs düğümü hastalığı nedir?
Hasta sinüs sendromu (sinüs düğümü hastalığı) Sinüs düğümü normalde dakikada 60-80 uyaran çıkarır. Aktivitesi arttığında 140-160/dak kadar uyarı çıkarabilmektedir. Sinüs düğümünün görevini yerine getiremediğinde düğümün hastalığından söz edilir. Sinüs duraklaması veya sinuzal arrest sinüs düğümü uyarı çıkaramamaktadır.

Sinüs Bradycardia ne demek?​

Sinüs düğümünden dakikada 60 dan az uyarı çıkması sinüzal bradikardi olarak isimlendirilmektedir. Sinüs hızının çok yavaş olduğu durumlarda ise baş dönmesi, halsizlik, yürürken çabuk yorulma gibi belirtiler ortaya çıkar. Bayılma atakları nadirdir.

Sinüs nod disfonksiyonu nedir?​

Sinüs nod disfonksiyonu nedir?
Sinüs düğümü disfonksiyonu (SND), genellikle kalbin birincil pili olan sinüs düğümünün arızalanmasından kaynaklanan bir grup anormal kalp ritmidir (aritmiler). Taşikardi-bradikardi sendromu, aritminin hızlı ve yavaş kalp hızları arasında değiştiği hasta sinüs sendromunun bir varyantıdır.
Sinüs düğümü dakikada kaç?​
Normalde sinüs düğümünden istirahatte dakikada 60-80 cıvarında uyarı çıkar. Bu da kalp hızını oluşturur.

Sick sinüs sendromu nedir?​

Sick sinüs sendromu nedir?
Hasta sinüs sendromu (HSS), sinüs nodu dejenerasyonuna bağlı sinüs bradikardisi, sinüs duraklaması, paroksismal, düzenli veya düzensiz atriyal taşikardi, taşikardi-bradikardi atakları veya yavaş ventrikül yanıtlı atriyal fıbrilasyon gibi çeşitli aritmilerle karekterize bir sendromdur.

Sinüs nod nedir?​

Sinoatriyal düğüm (SA düğümü veya sinüs düğümü), kalbin sağ kulakçığında yer alan vuru üretici (pacemaker) doku. Normal haldeki sinüs ritminin ortaya çıkışını sağlar. Sinoatriyal düğüm sağ kulakçık duvarında üst anatoplardamar girişine yakın bölgede yerleşik bir hücre grubudur.
 
Hasta Sinüs Sendromu, kalbin doğal pilini oluşturan sinüs düğümünün normal şekilde çalışmaması durumunda ortaya çıkar. Bu durum genellikle sinüs düğümünde bulunan kalbin üst odacıklarını içeren kalp ameliyatlarının bir komplikasyonu olarak ortaya çıkar. Çocuk ve gençlerde nadir görülen bir durumdur.

Sinüs düğümü hastalığı, sinüs düğümünden kaynaklanan anormal kalp ritimlerini ifade eder. Sinüs düğümü normalde dakikada 60-80 uyarı çıkarır ve gerektiğinde bu sayıyı artırarak kalp hızını düzenler. Ancak sinüs düğümü görevini yerine getiremediğinde hastalık meydana gelir. Sinüs düğümü uyarı çıkaramadığında sinüs duraklaması veya sinüs arrestı meydana gelir.

Sinüs Bradikardisi, sinüs düğümünden dakikada 60'dan az uyarı çıkması durumunu ifade eder. Bu durumda kalp hızı çok yavaş olduğundan baş dönmesi, halsizlik, çabuk yorulma gibi belirtiler görülebilir. Nadiren bayılma atakları da olabilir.

Sinüs nod disfonksiyonu (SND), genellikle sinüs düğümünün arızalanmasından kaynaklanan anormal kalp ritimlerini içeren bir durumdur. Bu durumun bir türü olan taşikardi-bradikardi sendromu ise hızlı ve yavaş kalp hızları arasında değişkenlik gösteren hasta sinüs sendromu varyantıdır.

Sinüs düğümü normalde dakikada 60-80 kez uyaran çıkarır ve bu şekilde kalp hızını belirler. Bu sayı istirahatteki normal değerler arasındadır.

Hasta sinüs sendromu (Sick sinus syndrome - HSS), sinüs nodu dejenerasyonu sonucu oluşan sinüs bradikardisi, sinüs duraklaması, atriyal taşikardi gibi çeşitli aritmileri içeren bir sendromdur.

Sinoatrial düğüm (SA düğümü veya sinüs düğümü), kalbin sağ kulakçığında bulunan vuru üreten doku olarak bilinir. Normalde sinüs ritminin ortaya çıkmasını sağlar ve sağ kulakçık duvarında üst anatoplardamar girişine yakın bir bölgede yer alır.
 
Geri
Üst