Hoş Geldin!

Bize kaydolarak topluluğumuzun diğer üyeleriyle tartışabilir, paylaşabilir ve özel mesaj gönderebilirsiniz.

Şimdi Kaydolun!

Hasta kayitlarinin amaci nedir?

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
50.896
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

Hasta kayıtlarının amacı nedir?​

Tıbbi kayıt tutma yükümlülüğünün amacı, hastanın tedavisinin güvenli şekilde yapılması, ileride doğabilecek ihtilaflar bakımından delillerin güvence altına alınması ve sorumlu tutulabilmedir. Hastanın tedavi sürecine ilişkin bilgilerin garanti altına alınması öncelikli amaçtır.

Hasta dosyasının önemi nedir?​

Hasta dosyasının önemi nedir?
Çeşitli nedenlerle sağlık kurumuna başvurmuş yapılan müdahaleden memnun kalmamış, ya da yanlış müdahale edildiğini düşünen hastaların şikayeti üzerine, adli makamların başvuracağı ve inceleyeceği yerler hasta dosyaları ve arşivleridir. Sağlık kurumlarının ve hekimlerin en önemli savunma aracı bu dosyalardır.

Hasta dosyaları arşivi ne demek?​

Hasta dosyaları arşivi ne demek?
Tıbbi Arşiv Birimi klinik servislere yatışı yapılan hastalar için oluşturulan dosyaların toplandığı, muhafaza edildiği ve hizmete sunulduğu birimdir. Sağlık hizmetinin kalitesi açısından tek dosya sistemi kullanılmakta, Hastaneye yatışı gerçekleşen her hastaya arşiv numarası olarak bir dosya tanımlanmaktadır.

Hasta dosyalarının saklanma süresi ne kadardır?​

1- Arşiv yerinin seçimi: Hasta dosyalarının saklanma süre 20 yıldır. Seçilen alanın büyüklüğü dosya artış hızına bağlı olarak belirlenmelidir. Bunun için sağlık kurumunun uzun vadeli hedefleri göz önünde bulundurulmalıdır. Dosyaların bütün hastaneye kolayca ulaştırılabileceği bir yer seçilmelidir.

Hastanede arşivleme nasıl yapılır?​

Hastanede arşivleme nasıl yapılır?
Sağlık hizmetinin kalitesi açısından tek dosya sistemi kullanılmakta, Hastaneye yatışı gerçekleşen her hastaya arşiv numarası olarak bir dosya tanımlanmaktadır. Hastanın daha sonraki yatışlarında üretilen evraklar mevcut dosyasına eklenmek suretiyle tedavi evraklarında bütünlük sağlanmaktadır.

Hasta dosyaları arşiv bölümleri nelerdir?​

Hasta dosyaları arşiv bölümleri nelerdir?
Madde 7 – Merkezi tıbbî arşiv, şu bölümlerden oluşur: a) Hasta endeksi bölümü, b) Eksik dosyalar bölümü, c) Dosyalama bölümü, d) Tıbbî sekreterlik bölümü, e) Tıbbî istatistik ve kodlama bölümü.
 
Hasta kayıtlarının amaçları ve hasta dosyalarının önemiyle ilgili bilgiler verilmiştir. Tıbbi kayıt tutma yükümlülüğünün amacı, hastanın tedavisinin güvenli şekilde yapılması, ileride doğabilecek ihtilaflar bakımından delillerin güvence altına alınması ve sorumlu tutulabilmedir. Hasta dosyasının önemi ise sağlık kurumları ve hekimler için en önemli savunma aracı olmasıdır. Çeşitli nedenlerle sağlık kurumlarına başvuran hastaların memnuniyetsizlikleri veya olası hataların incelenmesi adına adli makamların başvuracağı kaynaklardan biri de hasta dosyalarıdır.

Hasta dosyaları arşivi, klinik servislere yatışı yapılan hastaların dosyalarının toplandığı, muhafaza edildiği ve hizmete sunulduğu birimdir. Hasta dosyalarının saklanma süresi genellikle 20 yıldır ve arşivleme sürecinde dosyaların bütünlüğü ve erişilebilirliği sağlanmalıdır. Tek dosya sistemi kullanılarak hastaların farklı yatışlarına ait evraklar bir arada tutulmaktadır.

Hasta dosyaları arşiv bölümleri ise genellikle şu şekilde olabilir: Hasta endeksi bölümü, eksik dosyalar bölümü, dosyalama bölümü, tıbbi sekreterlik bölümü, tıbbi istatistik ve kodlama bölümü gibi. Bu bölümler hastaların dosyalarının düzenli bir şekilde saklanmasını ve arşivlenmesini sağlayarak sağlık hizmetlerinin kalitesini artırmaya yöneliktir.
 
Geri
Üst