- Katılım
- 17 Ocak 2024
- Mesajlar
- 265.120
- Çözümler
- 3
- Tepkime puanı
- 1
- Puan
- 38
Hasta ile hastane arasında yapılan sözleşmeye ne ad verilir?
a.3. Tedavi sözleşmesinde hekim tarafından sonucun garanti edilmesi mümkün olmadığından hasta ile hekim arasındaki sözleşmenin eser sözleşmesi olarak kabul edilmesi mümkün değildir. Buna rağmen estetik amaçlı tıbbi müdahalelere ilişkin sözleşmeler, eser sözleşmesi olarak kabul edilmektedir.Hasta hekim arasındaki sözleşme nedir?
Hasta doğrudan hekime başvurduğunda ve hekim tarafından tedavi sözü verildiğinde veya tedaviye başlandığında aralarında bir “sözleşme” ilişkisi kurulmuş olur. Bu tedavi sözleşmesinin hukuki niteliğini açıklamak gereklidir. Her sözleşmede olduğu gibi, hasta ile hekim arasında da bir tür alacak-borç ilişkisi doğar.
Hasta sözleşmesi nedir?
Özel hastanenin tıbbi tedavi dışındaki edimleri üstlenip tıbbi tedavi için hasta ile hekimin ayrı bir vekalet sözleşmesi yaptığı hallerde ise “bölünmüş hastaneye kabul sözleşmesi” kurulmuş olur. Hastaneye kabul sözleşmesinin kuruluşuna ilişkin olarak özel hükümler bulunmayıp sözleşme, genel hükümlere tabidir.Özel sağlık kurum ve kuruluşları ile hasta arasındaki sözleşmeye doktrinde ne ad verilir?
Sui Generis (Kendine Özgü Sözleşme) Olduğu Görüşü Bu sözleşmelerde, kanunda düzenlenmiş nitelikleri izin verdiği ölçüde benzeyen sözleşmelere uygulanan kanun hükümleri uygulanır.
Hastanenin hasta hakları ne iş yapar?
Hasta hakları uluslararası ve ulusal mevzuat ile teminat altına alınan, tıbbi yardım talep eden ve bu amaçla bir sağlık kuruluşuna başvuran kişinin o sağlık kuruluşunda kendisine verilen tüm hizmet süreci içerisinde haklarının korunması adına yapılan uygulamaların tamamıdır.Hastaneye kabul sözleşmesi ne zaman yapılır?
Ancak hasta ile özel hastane arasındaki ilişkiyi oluşturan hastaneye kabul sözleşmesi, Borçlar Kanunu’nda düzenlenmiş tipik bir sözleşme değildir. Öncelikle belirtmek gerekir ki bu sözleşme hastanın yatarak tedavi hizmeti alması gereken durumlarda ortaya çıkmaktadır.