Hoş Geldin!

Bize kaydolarak topluluğumuzun diğer üyeleriyle tartışabilir, paylaşabilir ve özel mesaj gönderebilirsiniz.

Şimdi Kaydolun!

Hasta guvenligi ihlallerine neden olabilecek faktorler?

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
51.803
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

Hasta güvenliği ihlallerine neden olabilecek faktörler?​

Anestezi ve Ameliyat komplikasyonları, Enfeksiyona bağlı olaylar, Çevresel ya da cihaz bağlantılı olaylar, Hasta transferi sırasında görülen olaylar, İlaç hataları..

Hasta Güvenliği Uygulamaları Nelerdir?​

Hastalara infeksiyonları önlemek ve kontrolü ile ilgili eğitim verilir. Gerekli durumlarda, standartlarla belirlenmiş izolasyon önlemleri alınır. Hasta odalarında kullanılan tekstillerin standartlara uygun olarak değişimi ve temizliği ağlanır. Tüm çalışanlara infeksiyonları önleme ve kontrolü ile ilgili eğitim verilir.

Hasta güvenliği hedefleri nelerdir?​

Hasta güvenliği hedefleri nelerdir?
Hasta güvenliği, süreçlerdeki basit hataların hasta ve sağlık çalışanlarına zarar verecek şekilde ortaya çıkmasını engelleyecek tasarımlar yapmak ve hataların hasta ve sağlık çalışanlarına ulaşmadan belirlenmesini, raporlanmasını, düzeltilmesini sağlayacak önlemleri almak anlamına da gelmektedir.

JCI hasta güvenliği hedefleri nelerdir?​

JCI hasta güvenliği hedefleri nelerdir?
JCI’nın Akreditasyon Amaçları: Bakım alanlar ve bakım verenler için riski azaltan güvenli bir ortam temin edilmesi. Kalite ve hasta güvenliği için ölçülebilir kıyaslama kriterlerinin sunulması Güvenilir bir süreç kullanılarak sürdürülebilir iyileştirmenin ortaya konulması

Aşağıdakilerden hangisi hasta güvenliği ile ilgili istenmeyen olaylardandır?​

➢ Hasta güvenliği ile ilgili istenmeyen olaylar; kısıtlamalara bağlı istenmeyen yaralanmalar, tedavilerin gecikmesi / ertelenmesi, intiharlar, ilaç güvenliği, cerrahi güvenlik, transfüzyon güvenliği, tesis güvenliği, düşmeler, radyasyon güvenliği, bilgi güvenliği gibi konularda gelişebilir.

Hasta güvenliği nelerdir?​

Hasta güvenliği, hastaya gereksiz zarar verme veya hastanın olası zarar görme durumundan uzak olması anlamına gelmekte ve sağlık hizmetlerinin kişilere vereceği zararı önlemek amacıyla sağlık kuruluşları ve bu kuruluşlarda çalışanlar tarafından alınan önlemleri kapsamaktadır.

Hasta güvenliği nasıl sağlanır?​

Hasta güvenliği nasıl sağlanır?
Hasta güvenliğini sağlamak amacıyla 7 güvenlik önlemi alınmaktadır.
- Hastaların doğru tanılanması
- İlaç güvenliğinin sağlanması
- Etkin iletişimin sağlanması
- Yanlış alan, yanlış hasta ve yanlış işlemin önlenmesi.
- Tedavi ve bakım hizmetinin güvenliğinin sağlanması
- Kullanılan cihazların güvenliğinin sağlanması

Ameliyathanelerde yapılan tıbbi hatalar nelerdir?​

Ameliyathanelerde yapılan tıbbi hatalar nelerdir?
– En çok hata yapılan alanlar klinik cerrahi ve ameliyathaneler. – İlaç konusunda en çok hatalı doz istemi yapıldığı ortaya çıktı. – Ayrıca yanlış ilaç istemi yapıldığı da görüldü. – Okunaksız el yazısı, ilaç adlarının kısaltılması, elektronik ortamda yanlış ilaç seçimi de en çok yapılan hatalar arasında.

JCI standartları nelerdir?​

JCI Akreditasyon standartları hastaneyi bir bütün olarak ele alarak, hasta bakım kurallarını bu temel düşünce üzerine inşa eder. Bu nedenle JCI standartları, hasta bakım kalitesi ve hasta güvenliği ile ilgili süreçlere odaklanır. Tüm Hastane ve polikliniklerde aynı kalitede ve ortak bir hizmet sağlanır.

JCI hangi hastanelerde var?​

Türkiye’de JCI Akreditasyonu Bulunan Bazı Sağlık Kurumları;
- Acıbadem Adana Hastanesi.
- Acıbadem Maslak Hastanesi.
- Acıbadem Mehmet Ali Aydınlar Üniversitesi Atakent Hastanesi.
- Amerikan Hastanesi.
- Anadolu Sağlık Merkezi (Anadolu Sağlık Merkezi)
- Anıt Ataşehir Hastanesi.
- Ankara Güven Hastanesi.

Istenmeyen olaylar nelerdir?​

Istenmeyen olaylar nelerdir?
TANIMLAR: İstenmeyen Olay: Hasta, hasta yakını, çalışanlar ve / veya sağlık hizmeti verilen kuruluşta bulunan diğer kişilerin güvenliğini olumsuz etkileyen veya etkileyebilecek olaylardır.
 
Hasta güvenliği ihlallerine neden olabilecek faktörler arasında anestezi ve ameliyat komplikasyonları, enfeksiyona bağlı olaylar, çevresel veya cihaz bağlantılı olaylar, hasta transferi sırasında yaşanan olaylar ve ilaç hataları önemli bir yer tutmaktadır. Bu faktörler, hastaların sağlık hizmetleri sırasında maruz kaldıkları riskleri artırabilir ve istenmeyen sonuçlara yol açabilir.

Hasta güvenliği uygulamaları, hastalara enfeksiyonları önlemek ve kontrol etmek için eğitim verilmesi, gerekli durumlarda izolasyon önlemlerinin alınması, hastane odalarında kullanılan tekstillerin standartlara uygun olarak değiştirilmesi ve temizlenmesi gibi önlemleri kapsamaktadır. Ayrıca tüm çalışanlara enfeksiyonları önleme ve kontrolü konusunda eğitim verilmesi de bu uygulamaların önemli bir parçasıdır.

Hasta güvenliği hedefleri, hataların hasta ve sağlık çalışanlarına zarar vermeden önce belirlenmesini, raporlanmasını ve düzeltilmesini sağlayacak tasarımların yapılmasını içerir. Aynı zamanda, süreçlerdeki hataların engellenmesine yönelik tedbirler almak da bu hedeflerin önemli bir parçasını oluşturur.

JCI'nın hasta güvenliği hedefleri, bakım alanlarında ve bakım verenler için riski azaltarak güvenli bir ortam sağlamak, kalite ve hasta güvenliği için ölçülebilir kıyaslama kriterleri sunmak ve sürdürülebilir iyileştirmeleri desteklemektir. JCI akreditasyonu, hastanelere bu hedeflere ulaşmaları konusunda rehberlik etmektedir.

Hasta güvenliği, hastanın gereksiz zarar görmesini önlemeyi ve sağlık hizmetlerinin kişilere verebileceği zararları en aza indirmeyi amaçlar. Bu kapsamda, sağlık kuruluşları ve çalışanları tarafından alınan önlemler, hastaların güvenliğini sağlamaya yöneliktir.

Hasta güvenliğini sağlamak için alınan önlemler arasında hastaların doğru tanınması, ilaç güvenliğinin sağlanması, etkin iletişimin sağlanması, yanlış yerde veya yanlış işlem yapılmaması, tedavi ve bakım hizmetinin güvenliğinin sağlanması, kullanılan cihazların güvenliğinin sağlanması gibi adımlar bulunmaktadır.

Ameliyathanelerde yapılan tıbbi hatalar arasında en sık rastlananlar klinik cerrahi ve ameliyathanelerde meydana gelmektedir. Özellikle ilaç dozlarıyla ilgili hatalar, yanlış ilaç istemleri ve okunaksız el yazıları gibi faktörler tıbbi hatalara yol açabilmektedir.

JCI akreditasyon standartları, hastane bakımının kalitesini artırmak ve hasta güvenliğini sağlamak amacıyla oluşturulmuştur. Bu standartlar hastane ve polikliniklerde aynı kalitede ve ortak hizmet sunulmasını hedefler.

İstenmeyen olaylar, hastaların, hasta yakınlarının, çalışanların ve sağlık hizmeti verilen kuruluşlarda bulunan diğer kişilerin güvenliğini olumsuz etkileyebilecek olayları ifade eder. Bu olaylar, hastane ve sağlık çalışanları tarafından önlenmeye çalışılmalı ve gerektiğinde raporlanmalıdır.
 
Geri
Üst