Hasta AF ye girdi ne demek?

• Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu

Hasta AF ye girdi ne demek?​

Atriyal Fibrilasyon (AF) en sık gözlenen kalp ritim bozukluğudur. (1) Genelde yaşlılarda görülmesine rağmen, hiç bir kalp hastalığı olmayan gençlerde de meydana çıkabilir. AF’ da kalbin belli düzende çalışmasını sağlayan uyarılarda bir düzensizleşme mevcuttur.
AF ritmi nasıl anlaşılır?
Sağlıklı bir kalpte, düzenli elektrik sinyalleri sayesinde kalp atış hızı dakikada 60 ila 100 atış arasındadır. Dolayısıyla, kalbin sabit bir ritimde attığı söylenebilir. Bu düzenli ritme sinüs ritmi adı verilir. Atriyal fibrilasyonda ise bu elektrik sinyalleri normalden daha hızlı ve düzensizdir.

Hızlı ventrikül yanıtlı AF nedir?​

AF sıklıkla, ventriküler hız > 100 vuru/dak. olduğunda “hızlı ventriküler yanıt”lı olarak tanımlanmaktadır. “Yavaş” AF, sıklıkla < 60 vuru/dak. hızları tanımlamak için kullanılmaktadır. Yavaş AF nedenleri arasında hipotermi, digoksin toksisitesi, ilaçlar ve sinüs düğümü disfonksiyonu bulunmaktadır.
Atriyal Fibrilasyonda nabız kaç olur?
Atriyal fibrilasyonda nabız kaç olur? Genelde yetişkin ve sağlıklı kişilerde ortalama nabız sayısı 60 ile 100 arasında olmaktadır. Atriyal fibrilasyonda ise atriumlarda dakikada 350-600 arasında uyarı olur, karıncığa geçen iletim durumuna göre kalp atımı ise 60-200 arası olabilmektedir.
Atriyal fibrilasyon en sık görülen kalıcı ritim bozuklukları arasında yer alıyor. Tek başına öldürmese de özellikle eşlik eden kalp hastalıkları varsa daha fazla ölüm ya da ileri evre hastalıklara neden olabilir. Hastalık kalp içerisinde pıhtılaşmaya neden oluyor.
Kalbin pır pır atması neden olur?
Kalp çarpıntısı genellikle stres, egzersiz, soğuk algınlığı, panik atak ya da bazı ilaçların yan etkileri gibi durumlarda, kalbin normalden daha hızlı atmasıdır. Genelde birkaç saniye süren bu tür çarpıntıların nedeni önemsizdir.

Çarpıntı varsa ne yapmalı?​

Kalp çarpıntısı olduğunda derin nefes alıp sakin bir yerde oturup dinlenin. Çarpıntı hissi devam ediyorsa su içip sakinleşmeye çalışın. Kalp çarpıntısı şikayetiniz devam ederken nefes darlığı, baş dönmesi, göz kararması ve fenalık hissi başladıysa mutlaka bir uzman doktora başvurun.
Kalpte ritim bozukluğu olursa ne olur?
Kalp ritim bozukluğu nelere yol açar? En sık görülen şikayetler hayat kalitesini bozan ve hastada yoğun endişeye yol açan çarpıntı ve bayılmadır. Bazen bu yakınmalar ani ölümler veya kalp yetmezliği ile sonuçlanabilir. Bazı özel ritim bozukluklarında (atriyal fibrilasyon gibi) beyne pıhtı atması sonucu felç olabilir.

AF de hangi ilaçlar kullanılır?​

İlaç tedavisi Antiaritmik ilaçlar AF’yi normal ritme çevirmek için veya hastayı normal ritimde tutmak için verilir. Bunlar; Beloc, Lopressor, Tambocor (flekainid), Rythmonorm (propafenon), Darob (sotalol), Cordarone (amiodaron) gibi ilaçlardır.
Lone AF nedir?
AF’li hastaların en az %10’unda altta yatan bir kalp hastalığı saptanamaz. Bu hastalarda AF, alkol veya aşırı kafein kullanımı, stres, bazı ilaçlar, metabolik bozukluklar veya ağır enfeksiyonlar ile ilişkili olabilir. Bazı hastalarda ise hiçbir neden bulunamaz bunlar da “lone atrial fibrillation” diye tanımlandır.
Psikolojik çarpıntı, kişinin hayatında yaşadığı duygu yoğunluğu, sıkıntı, stres, üzüntü gibi nedenlerden dolayı meydana gelir. Psikolojik çarpıntı, göğüs ağrısı, taşikardi, terleme, ani ölüm korkusu ve panik bozukluk ile birlikte meydana gelir.
Atriyal fibrilasyon ne iyi gelir?
Atriyal fibrilasyon tedavisinde kullanılan en etkili yöntem ise ablasyondur. Atriyal fibrilasyon ablasyonu, özellikle ilaç kullanamayan, ilaç kullansa da ritmi kontrol edilemeyen ya da aritmiye daha kalıcı çözüm arayan hastalar için ideal bir tedavi alternatifidir.

Atriyal fibrilasyon kendiliğinden geçer mi?​

Atriyal fibrilasyon kişide ilk başladığı yıllarda ataklar halinde gelir. Ataklar birkaç dakika ya da saat sürdükten sonra kendiliğinden düzelir. Hastalık ilerledikçe ataklar kalıcı olmaya başlar ve müdahale yapılmadan düzelmez.
Kalp titremesi nasıl olur?
Kalbin bu hızlanması durumu kalp titremesi ve çarpıntılara neden olmaktadır. 3. Psikolojik Sorunlar: Kalp titremesinin en sık görülen sebebi psikolojik birtakım sorunların yaşanmasıdır. Kişilerde stres, endişe, anksiyete, yoğun geçen depresyon gibi nedenlerden ötürü kalp titremesi yaşadıkları bilinmektedir.

Kalp teklemesi ne anlama gelir?​

Kalbin normal elektriksel aktivitesi sinüs nodu denen bölgenin elektriksel aktivitesi sonucu olmaktadır. Kalp atımlarını düzenleyen elektriksel uyarıların düzgün çalışmaması sonucunda kalbinizin çok hızlı, çok yavaş ya da düzensiz atmasına neden olur. Bu duruma aritmi denir.

Geri