AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Hasköy Köyü Nazilli Aydın

SoruCevap

Yeni Üye
hasköy köyü bilgileri - hasköy köyü tanıtım - hasköy köyü resimleri

Hasköy, Aydın ilinin Nazilli ilçesine bağlı bir köydür.

Tarihi

Hasköy, ilk defa şimdiki adı Eskiköy denilen yerde yürük aşiretileri tarafından KURT BASAN YURT adı ile kurulmuştur. Buraya göçebe olarak gelen yürük aşiretlerinin yerleşmesiyle hane sayısı 500'den daha fazla olduğu tahmin adilmektedir. Nazilli'den sonra bölgenin en büyük pazarı bu yerde kurulurmuş. Burada nalbant, semerci, demirci gibi işyerleri bulunduğu bazı kalıntılardan anlaşılmaktadır. Şu anda Eskiköy diye de tabir ettiğimiz bu yöredeki mezar sayısının fazla olması nüfusun kalabalık olduğunu kanıtlamaktadır. Fakat KURT BASAN YURT uzun süreli bir yerleşim yeri olmamıştır. Köylülerin büyük ölet dedikleri KOLERA ya da VEBA salgınının baş göstermesiyle çok sayıda ölümler yaşanmış olup bir keçi veya koyunun bir günde miras yoluyla dokuz sahip deiştirdiği söylentiler arasındadır. Sağ kalan köylüler hastalıktan korunmak için, bu yöreden ayrılmaya başlamışlar. Ayrılan köylüler, köyün şimdiki bulunduğu yere yerleşmeye başlamışlardır. O zamanlar bu yere DAMARASI denirdi. Göç edenlerin sayısı gün geçtikçe çoğalarak, etraflardaki küçük yerleşim birimlerinin de burada toplanmaları sonucunda bu köyün adı DAMARASI KÖYÜ olmuştur. Damarsı köyü sakinleri, yeni yerleştikleri bu köyün adını bu yeri belirtmek için HAS YER demişlerdir. Bu HAS YER sözü, zamanla HASKÖY adını almıştır.

Eğitim

Nüfusun % 91’i okuma yazma biliyor. Nüfusun % 1,2 yüksek öğrenim Nüfusun % 9’u ortaokul ve lise Nüfusun % 79,8’i ilkokul öğretimi almıştır.

Coğrafya

Aydın iline 51 km, Nazilli ilçesine 5 km uzaklıktadır.

İklim

Köyün iklimi, Akdeniz iklimi etki alanı içerisindedir.

Nüfus

Yıllara göre köy nüfus verileri
2007 1100
2000 1138
1997 1140

Ekonomi

Geçim Kaynakları; Zeytin, İncir, Üzüm, Kestane, Elma, Hayvancılık.

Zeytin 2.300.000kg./2 yıl, yaklaşık rekolte 1.200.000kg. Yağ yapılmaktadır. 1.100.000kg. Sofralık salamura yapılmaktadır. Zeytin ve zeytinyağı tamamen organiktir. Üretiminde ve sonraki aşamalarda hiçbir kimyasal gübre, ilaç ve üretim sonrasındaki işlemelerde de hiç bir kimyasal madde kullanılmamaktadır.

İncir 265.000 kg/yıl % 80’ni Organik ( Ekolojik ) kontrollü sertifikalı üretim yapılıyor. İhracat kalitesinde üretim yapıldığından, üretimin tamamı ihracatçı firmalara satılmaktadır.

Üzüm 30.000–40.000 kg/yıl rekolte %70 taze olarak, %30’da kuru üzüm olarak iç piyasalarda tüketiciye sunuluyor.

Kestane 100.000 ile 105.000 kg/yıl rekolte Bir kısmı iç piyasalarda, bir kısmı da ihracata satılıyor.

Elma 30.000 kg/yıl rekolte Kendi yöremizde genelde semt pazarlarında satılıyor.

Hayvancılık 1.600 adet büyük baş hayvan bulunmaktadır. Besi olarak beslenen hayvanlar genelde Nazilli pazarında satılıyor. İneklerden elde edilen sütlerden yapılan süzme yoğurt yine Nazilli’de semt pazarlarında tüketicimize sunuluyor.

Muhtarlık

Yerleşim yerinin köy tüzel kişiliği alması ile birlikte köyün tüzel kişiliğini temsil etmesi için köy muhtarlık seçimleri de yapılmaktadır.

Altyapı bilgileri

Köyde yeni inşaa edilmiş ilköğretim okulu vardır. Köyün içme suyu şebekesi vardır ancak kanalizasyon şebekesi yoktur. Ptt şubesi ve ptt acentesi yoktur. Sağlık evi vardır. Köye ayrıca ulaşımı sağlayan yol asfalt olup köyde elektrik ve sabit telefon vardır. köyde (maden ocakları) vardır.

kaynak / yerel net / vikipedi özgür ansiklopedi

köyünüze ait bilgi ve resimleri bu konu altında paylaşabilirsiniz

Geri