AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Hashing ve Encryption nedir?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
265.352
Çözümler
5
Tepkime puanı
1
Puan
38

Hashing ve Encryption nedir?​

Kısaca şunu söylemekte yarar var: Hashing tek taraflı bir şifreleme yöntemi. Encrption ise çift taraflı. Tek taraflı olunca, şifrelediğiniz bir veriyi geriye getiremiyorsunuz.
Encryption ile hashing arasındaki fark nedir?
Herbirinin formülü farklı ama işleyişi temelde aynıdır. Tüm hashing algoritmaları aldıkları veriyi bir takım matematiksel işlemlerden geçirerek geri hesaplanması ve döndürülmesi imkansız çıktılar üretirler. Yani encryption işlemindekinin tam aksine hashing işleminde orjinal veri geri elde edilemez!
Hashing ve Salting nedir?
Salting, Türkçe adıyla ‘tuzlama’ tipik olarak şifre hashing’ini gösteren bir kavramdır. Bunu yapmak için de şifrenin sonuna farklı bir hash değeri eklenir. Bu sayede hashing işleminde güvenlik katmanı oluşturulurken, özellikle de brute force saldırılarının önüne geçilir.

Bilgisayarda hash ne demek?​

Hash herhangi bir metnin şifrelenerek okunamaz veya önceden tahmin edilemez hale getirilmesi algoritması ve işlemidir. Hash sistemi daima bir algoritmaya bağlı olarak çalışır ve günümüzde Hash’i kullanmak için MD2, MD5, SHA ve SHA-1 benzeri algoritmalardan faydalanılır.
Bcrypt salt nedir?
Bcrypt, Niels Provos ve David Mazières tarafından Blowfish şifreleme yöntemi esas alınarak geliştirilmiş ve ilk kez USENIX’te, 1999 yılında sunulmuş bir parola özet fonksiyonudur. Rainbow table saldırılarına karşı salt kullanmasının yanı sıra adaptif bir fonksiyon olma özelliğine sahiptir.
Encrypt etmek ne demek?
Encrypt, verilerin insanlar ve diğer bilgisayarlar tarafından okunmasını engellemek ve içeriğin aslına ulaşılmasının önüne geçmek amacıyla yapılan şifreleme işlemleridir. Her Encrypt işlemi belli bir algoritmaya göre yapılır ve şifrelenen veriler basit bir çözücü yardımıyla okunabilir hale getirilebilir.

Bcrypt nasıl çalışır?​

Bcrypt work factor (çalışma faktörü) denen bir kavram kullanır. Work factor sayesinde siz donanımlar ne kadar hızlanırsa hızlansın, karıştırma algoritmasının hızını düşürebilirsiniz. Örneğin, Bcrypt Work factor değerini 12 olarak ayarlarsanız, “baaa” gibi bir değeri karıştırması 0.3 saniye sürecektir.
 
Geri
Üst