AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Hasar goren beyin kendini yeniler mi?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Editör
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
133.766
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

Hasar gören beyin kendini yeniler mi?​

Eskiden beyin hücrelerinin (nöronlar) kendini yenileyemediği düşünülürdü. Ancak yapılan çalışmalar yenilenme hızı karaciğer kadar olmasa da beyin hücrelerinin de kendini yenileyebildiğini gösterdi. Nörogenesis adı verilen yeni beyin hücreleri oluşturabilme özelliğimiz 80’li yaşlarımızda bile devam ediyor.

Beyin kontüzyonu ne demek?​

Konküzyon denilen beyin yaralanması ile ifade edilen travma sonrasında normal beyin fonksiyonlarının geçici olarak kaybolması ifade edilmektedir. Genellikle kafayı çarpma ile olmaktadır. Kafada yada yüzde morarma yada kesikler olabilir fakat genellikle travmanın izi yoktur.
Kafada iç kanama nasıl anlaşılır?​
Beyin Kanamasının Belirtileri Nelerdir?
- Hafif bilinç bulanıklığı, sersemlik halinden koma haline değişen bilinç bozukluğu hali.
- Şiddetli baş ağrısı
- Bulantı
- Kusma.
- Baş dönmesi.
- Epilepsi nöbeti atağı
- Kanamanın etkilediği beyin bölgesine bağlı olarak beyin fonksiyonlarında bozukluklar.

Kafa travması ne kadar sürede belli olur?​

Kafa travması ne kadar sürede belli olur?
Her zaman ilk 24 ve 48 saat önemlidir ve başlangıçta çocuk tamamen normal olsa da sonradan yeni bulgular ortaya çıkabilir. Bu nedenle travma sonrası 24-48 saat çocuğun ya ailesi tarafından ya da gereğinde hastanede hekim tarafından takibini ve bu süre sonunda tekrar kontrolünü öneririz.

Beyin hasarı ne kadar sürede iyileşir?​

Beyin hasarı ne kadar sürede iyileşir?
Beyin hasarı sonrası iyileşme 2 yıla kadar hızlı bir şekilde devam eder. Bu süreçte kapsamlı bir nöro – rehabilitasyon merkezinde yoğun fizik tedavi ve rehabilitasyon uygulanması iyileşmeyi maksimuma çıkaracaktır.

Kontüzyon ve Konküzyon nedir?​

Bazen kafa travmalarında, kafatası kemiklerinde kırılma ya da çatlama ve damarlarda kanama olmadan da beyin dokusunda sarsıntı (konküzyon) meydana gelebilir. Hasar daha şiddetli olursa beyin dokusunda ezilme meydana gelebilir (kontüzyon).

Kontüzyon nedir ne demek?​

Kontüzyon (çürük), genellikle tekme, düşme veya darbe gibi künt bir kuvvet tarafından üretilen yumuşak doku yaralanmasıdır. Çürük durumunda, dokuda oluşan kanama nedeniyle bölgede ağrı, şişme ve renk değişikliği olacaktır. Kontüzyon tedavisi dinlenme, buz, kompresyon ve yüksekte tutma tedavilerini içerir.
Kafa içi kanamalar kaç tiptir?​
Kafa içi kanamalar; – Epidural kanama (kafatası ile beyin zarı arası olan) – Subdural kanama (beyinin kalın zarı ile beyin dokusu üzerindeki örümcek zar arası) – Subaraknoid kanama (beyin boşlukları arası) – İntraserebral kanama (beyin dokusu içine) olarak sınıflandırılır.

Beyin kanamasında ilk kaç saat önemli?​

Beyin kanamasında ilk kaç saat önemli?
Beyin içinde gelişen herhangi bir kanama ilk anda belirti vermeyebilir. Ancak kişinin ilk 24 saat müşahede altında tutulması gerekir. Kazadan sonraki saatlerde kanama ilerleyerek beyine baskı yapar.

Kafa travması geçiren hastada ilk kaç dakika beyin hasarı başlar?​

Kafa travması geçiren hastada ilk kaç dakika beyin hasarı başlar?
ORTA ŞİDDETTE TRAVMATİK BEYİN HASARI Genellikle kısa süreli bilinç kaybı, oryantasyon bozukluğu ve kusma. Hafif kafa travmalarında travmadan 30 dk ve sonrasında bakılan GKS skoru 13-15 arasıdır, orta şiddette kafa travmalarında genellikle GKS 9-12 arasındadır ve ciddi hasarlarda GKS 8 ve altındadır [4].

Kafa darbeleri ne zaman tehlikeli?​

Kafa Travması geçirmiş bir hastada; Bilinç kaybı ya da bilinç bulanıklığı, bulanık görme, vücutta kasılmalarının olması, denge kaybı, baş dönmesi ve/veya baş ağrısı, kulak ya da burundan saydam bir sıvının gelmesi ya da kulak kanaması gibi belirtilerin olması durumunda mutlaka ileri değerlendirme gereklidir.

Beyin hasarı iyileşir mı?​

Araştırmalar beyin hasarı sonrası nörolojik düzelmenin ilk 6 ay içinde en fazla olduğunu göstermiştir. Bununla birlikte beyin hasarı sonrası iyileşme 2 yıla kadar hızlı bir şekilde devam eder. Bu süreçte kapsamlı bir fizik tedavi ve rehabilitasyon programı hastanın kazanımlarını maksimuma çıkartacaktır.
Beynin oksijensiz kalma süresi ne kadar?​
Beyin hücreleri kansız kalmaya hiç tahammül edemez. Kan akımı durunca veya çok azalınca beyin hücreleri en çok 5 dakika dayanabilir. Daha sonra geri dönüşümsüz hasar ve hücre ölümü başlar. Kalp durması oluştuktan sonraki birkaç dakika içinde kalp masajı ve elektroşok uygulanabilirse kişi ölümden kurtulabilir.

Kontüzyon ne iyi gelir?​

Kontüzyon ne iyi gelir?
 
Kontüzyon (çürük), genellikle tekme, düşme veya darbe gibi künt bir kuvvet tarafından oluşturulan yumuşak doku yaralanmasıdır. Kontüzyon durumunda, oluşan kanama nedeniyle bölgede ağrı, şişme ve renk değişikliği olabilir. Kontüzyon tedavisinde genellikle şu yöntemler önerilir:
- Dinlenme: Yaralı bölgenin dinlenmesi, kendini iyileştirmesine yardımcı olabilir.
- Buz uygulaması: Yaralı bölgeye buz uygulanması, şişliği ve ağrıyı azaltabilir.
- Kompresyon: Yaralı bölgeye hafifçe baskı uygulanması, kanamanın kontrol altına alınmasına yardımcı olabilir.
- Yüksekte tutma: Yaralı bölgenin kalp seviyesinden yukarıda tutulması, şişliğin azalmasına yardımcı olabilir.

Ancak, şiddetli bir kontüzyon durumunda mutlaka bir sağlık uzmanına danışılması ve uygun tedavi yöntemlerinin belirlenmesi önemlidir. Eğer kontüzyon belirtilerinizde veya şikayetlerinizde belirgin bir iyileşme olmazsa veya durumunuz kötüleşirse, vakit kaybetmeden sağlık kuruluşuna başvurmanız gerekebilir.
 
Geri
Üst