Harita projeksiyonlari ne icin kullanilir?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
175.615
Çözümler
15
Tepkime puanı
1
Puan
38
Web sitesi
forumsitesi.com.tr

Harita projeksiyonları ne için kullanılır?​

Genellikle dünya haritalarında ve denizcilik amaçlı haritalarda kullanılır. Bu yöntemle yapılan haritalarda meridyen ve paraleller birbirini dik keser. Konform bir projeksiyon olup şekil bozulmaları minimumdur. Ancak ekvatordan uzaklaştıkça hızla artan alan bozulmaları söz konusudur.
Merkatör haritası üzerinde neler bulunur?
Merkatör projeksiyonu, Ekvator etrafında bir siferoide teğet olan ve bir silindir üzerine matematik olarak teşkil edilen bir silindirik harita projeksiyonu. Bu projeksiyona göre enlemler arasındaki açıklıklar, herhangi bir yerdeki küçük bir sahada ölçek, bütün istikametlerde aynı kalacak şekilde tayin edilir.
Türkiye’de büyük ölçekli haritalar için hangi tür harita projeksiyonu tercih ediliyor?
Hem büyük hem de orta ölçekli harita çalışmalarında konform transversal silindirik bir peojeksiyon olan Gauss-Krüger Projeksiyonu farklı standartlarda kullanılmaktadır.

Projeksiyon yöntemleri nerelerde kullanılır?​

Orta Kuşak ülkelerinin haritalarının çiziminde kullanılır. Dünyanın yarısı gösterilse de, tümü de gösterilebilir. Alan korunur, ancak şekil bozulmaları fazladır. Ülke haritaları ile teknik ayrıntı isteyen haritalar bu projeksiyonla çizilmektedir.
Dünya Haritaları gerçeği yansıtıyor mu?
Ve işin doğrusunu söylemek gerekirse, dünyanın doğru kabul edilen en büyük ve yaygın yalanıdır. Merkatör Projeksiyonu, son derece yanlış hesaplamalarla çizilen haritalar ortaya koyar. Sadece ekvator çizgisi hizasında doğru sonuçlar verebilen harita, kuzey ve güney uçlarda gerçeği yansıtmayan ölçümler ortaya koyar.
Fiziki harita renkleri nelerdir?
Deniz seviyesinden yükseğe gidildikçe renkler;

Türkiye hangi projeksiyon kullanılır?​

Türkiye için tercih edilen projeksiyon sistemi UTM (Universal Transver Merkator)’ dur. Bu projeksiyon sisteminde dünya, 180 derece meridyeninden başlamak üzere 6 derece aralıklarla 60 dilime (bölge/zone) ayrılır ve Türkiye bu dilimlerden 35/36/37/38 dilimler içerisinde yer almaktadır.
Türkiye için kullanilan projeksiyon ve Datumlar nelerdir?
Türkiye ülke ölçmelerinde, 1924 yılında uluslararası elipsoid olarak kabul edilmiş olan Hayford Elipsoidi’ni (International 1924) kullanmaktadır.
Projeksiyon teknikleri nelerdir?
Projeksiyon Yöntemleri
 
Geri
Üst