Hoş Geldin!

Bize kaydolarak topluluğumuzun diğer üyeleriyle tartışabilir, paylaşabilir ve özel mesaj gönderebilirsiniz.

Şimdi Kaydolun!

Hariciligin belli basli ozellikleri nelerdir?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
265.137
Çözümler
4
Tepkime puanı
1
Puan
38

Hariciliğin belli başlı özellikleri nelerdir?​

Muhalif liderden Haricilerin 24 özelliği

Hangi savaş sonucunda Haricilik adı verilen bir mezhep ortaya çıkmıştır?​

İlk dönem İslam toplumunda ortaya çıkan akımlardan biri ve bel- ki de en önemlisi, Hariciler’dir. Haricller, siyasal bir grup olarak ilk kez, Sıffin Savaşı’nın sonucunda gerçekleşen Hakem Olayı’ndan sonra müslü- man toplumun gündemine yeni bir takım sorular getirerek, tarih sahne- sine çıkınışlardır.
Hariciler ne zaman olmuştur?
Hâricîlik, Hâriciyye ya da Havâric (Arapça: الخرج; çoğ. الخوارج) İslam dininde bir siyasi mezhep olarak Hicri ilk yüzyılda ortaya çıkmış ve asırlardır kendini değişik şekillerde sergileyen bir hareket. İslâm dünyası içerisinde %2’lik bir kısmı oluşturmaktadır.

Hariciler kimleri öldürdü?​

Hariciler, hem Ali’nin hem de Muaviye’nin iktidar iddialarına karşıydılar. Sadece halife adaylarına değil, fikirlerini paylaşmayan tüm Müslümanlara karşıydılar ve Müslüman toplumu içerisinde terör yaratmaya başladılar. 658 yılının Temmuz’unda gerçekleşen savaşta Halife Ali, İbn Vahab ve taraftarlarının çoğunu öldürdü.

Haricilik hangi savaşta oluştu?​

Hz. Ali döneminde Müslümanlar arasında cereyan eden Sıffın Savaşı sonrasında hariciler türemiştir.
Sıffin savaşı kim kazandı?
SIFFİN SAVAŞI’NIN SONUÇLARI Bu durumda Kur’an’ Kerim’e karşı savaşamayacağını söyleyen Hz Ali Galip gelecekken mağlup duruma düşmüştür. Savaş devam ederken hakem olayı yaşanmış Hz Ali’nin halifeliğini kabul etmeyen Muaviye ve taraftarları hakemin yanlış karar vermesi sağlayarak Hz Ali’yi halifelikten indirmiştir.

Günümüzdeki hariciler kimlerdir?​

Günümüzde İbâzîler’e daha çok Kuzey Afrika, Madagaskar, Zengibar ve Uman sultanlığında rastlanır. Kur’an’ın sadece zâhirine dayanmaları sebebiyle Ehl-i sünnet’e göre bazı farklı fıkhî görüşleri de vardır.
 
Geri
Üst