AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Hapishanenin amaci nedir?

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
131.681
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

Hapishanenin amacı nedir?​

Cezaevi ya da hapishane, hüküm giymiş kişilerin cezalarını çekmesi için hapsedildikleri yerler. Türkçede zindan ve mahpushane sözcükleri de zaman zaman -özellikle eski metinlerde- aynı anlamda kullanılır. Tutukluların, hükümlülerden ayrı olarak tutulduğu yere ise tutukevi denir.

Kaç yaşından sonra hapse girilmez?​

Kaç yaşından sonra hapse girilmez?
15 yaşını bitirmiş, 18 yaşını bitirmemiş olanlarda ise dürtü kontrolünün yetersiz olması nedeniyle verilecek ceza, suç ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasını gerektirdiği takdirde on sekiz yıldan yirmidört yıla; müebbet hapis cezasını gerektirdiği takdirde on iki yıldan on beş yıla kadar hapis cezasıdır.

Çocuk kapalı infaz kurumlarının özellikleri nelerdir?​

Bu kurumlarda, çocuk kapalı ceza infaz kurumlarından farklı olarak firara karşı engel yoktur ve kurum güvenliği iç güvenlik görevlilerinin gözetim ve sorumluluğunda sağlanmaktadır. Adalet Bakanlığı verilerine göre (2017) Türkiye’de Ankara ve İzmir’de olmak üzere toplam 2 adet çocuk eğitim evi bulunmaktadır.

Turkiyede çocuk hapishanesi var mi?​

Turkiyede çocuk hapishanesi var mi?
Bugün itibarıyla Türkiye genelinde, 7 kapalı çocuk ve gençlik kapalı cezaevi, 4 çocuk eğitimevi bulunuyor. Ceza ve Tevkifevleri Genel Müdürlüğünün (CTE) verilerine göre 5 Ocak 2021 tarihi itibarıyla Türkiye hapishanelerinde 12-18 yaş aralığında 1170 tutuklu çocuk, 426 hükümlü çocuk var.
Cezaevi tipleri neye göre belirleniyor?​
Çocuk tutuklular hüküm aldıkları zaman yani suçları sabit görüldüğünde çocuk eğitim evlerine nakledilirler. Kapalı cezaevleri, kapasitelerine, tesislerine ve mimari yapılarına göre A tipi, B tipi, C tipi, E tipi, F tipi, L tipi, T tipi, S tipi R tipi ve Yüksek Güvenlikli olarak sınıflandırılmaktadır.

18 Yaş Altı hapse girer mi?​

18 Yaş Altı hapse girer mi?
18 yaşından küçük çocuklar hakkında hükmedilen adli para cezası ödenmediği için hapis cezasına çevrilemez (5275 sayılı Ceza İnfaz Kanunu md.106/4). Fakat, çocuklar hakkında hükmedilen adli para cezasının tahsili amacıyla diğer kamu alacaklarının tahsili için izlenen usul ile icra işlemleri yapılabilir.

18 yaş altı kişilere dava açılır mı?​

18 yaş altı çocuklardan da ne gördüklerine dair bilgi alınabilir fakat mahkemeye çıkarılmazlar. Çocukların psikolojisi açısından bu durum sakıncalıdır. Bu yüzden, mahkemede 18 yaş altı şahitliği geçersizdir. Bir suç işleme durumunda ise 18 yaş altındaki kişiler, duruma göre hâkim karşısına çıkarılabilir.

Çocuk kapalı infaz kurumları nelerdir?​

Çocuk kapalı infaz kurumları nelerdir?
(1) Çocuk tutukluların ya da çocuk eğitimevlerinden disiplin veya diğer nedenlerle kapalı ceza infaz kurumlarına nakillerine karar verilen çocukların barındırıldıkları ve firara karşı engelleri olan iç ve dış güvenlik görevlileri bulunan, eğitim ve öğretime dayalı kurumlardır.

Kapalı cezaevi ne demek?​

Kapalı cezaevi İçten ve dıştan koruma ile görevli personeli bulunan ve dışarıya temasa imkân vermeyen cezaevleridir. Türkiye’de müstakil tutukevi bulunmadığından kapalı cezaevleri aynı zamanda tutukevi olarak da kullanılmaktadır. Ancak, tutukluların hükümlülerden ayrı mekânlarda barındırılmaları gerekmektedir.

Türkiyede kaç çocuk cezaevi var?​

Türkiyede kaç çocuk cezaevi var?
8 çocuk kapalı ceza infaz kurumu olmak üzere toplam 384 ceza infaz kurumu bulunmakta olup, bu kurumların kapasitesi 275.843 Kişiliktir. Ceza infaz kurumu ve tutukevi sayısının, işletim maliyetlerinin düşürülmesi, hizmette kalite, çağdaş infaz anlayışı doğrultusunda hızla azaltılması gerekmektedir.
15 yaşındaki çocuk cezaevine girer mi?​
Tutuklama yasağı; suç vasfı veya şartlar ne olursa olsun suça sürüklenen çocuğun mahkeme tarafından hiçbir şekilde tutuklanamamasını ifade eder. 15 yaşını doldurmamış çocuklar hakkında üst sınırı beş yılı aşmayan hapis cezasını gerektiren fiillerinden dolayı tutuklama kararı verilemez (Çocuk Koruma Kanunu md.21).

Cezaevinde görüntülü konuşmak için ne gerekli?​

Cezaevinde görüntülü konuşmak için ne gerekli?
Görüntülü görüşme yapacak olan Yakını fotoğrafı, yakının isim soyismi, yakının tc numarası, yakınlık derecesi, hükümlü /tutuklu isim soyismi bildirilmesi gerekmektedir.)

Cezaevi görüntülü konuşma ücreti ne kadar?​

Adil Yaşam Derneği Başkanı Muhammed Haluk Çavuşoğlu, tutuklu ve hükümlülerin aileleri ile görüntülü görüşmelerine olanak tanındığını ancak bu hizmet için 200 TL ücret alındığını belirtti. Cezaevlerindeki tutuklu ve hükümlülerin aileleri ile görüntülü olarak görüşebilmeleri sağlandı.

E tipi F tipi ne demek?​

E tipi F tipi ne demek?
F-tipi cezaevleri yüksek güvenlikli cezaevleri olarak tasarlanmalarının yanında geleneksel olarak daha önce koğuş sistemi üzerine inşa edilmiş E-tipi ve Özel Tip cezaevlerinin karşıtını oluşturur.
 
Hapishanenin amacı, hüküm giymiş kişilerin cezalarını çekmeleri için hapsedildikleri bir yerdir. Cezaevleri, tutukluların ve hükümlülerin ayrıldığı yerlere göre farklı tanımlara sahiptir. Çocuk kapalı infaz kurumları, çocuk hükümlülerin barındığı ve güvenliğinin iç güvenlik görevlileri tarafından sağlandığı yerlerdir. Türkiye'de çocuk hapishaneleri bulunmaktadır ve şu anda 7 kapalı çocuk ve gençlik cezaevi ile 4 çocuk eğitim evi mevcuttur.

18 yaş altı çocuklar hapse girebilirler ancak 5275 sayılı Ceza İnfaz Kanunu'na göre hükmedilen adli para cezası ödenmediği için hapis cezasına çevrilemez. 18 yaşından küçük çocuklar hakkında tutuklama kararı da verilemez, ancak mahkeme kararı ile hâkim karşısına çıkarılabilirler.

Cezaevi tipleri, kapasiteleri, tesisleri ve mimari yapılarına göre belirlenir. A, B, C, E, F, L, T, S, R ve Yüksek Güvenlikli olarak sınıflandırılan cezaevi tipleri bulunmaktadır. F-tipi cezaevleri yüksek güvenlikli cezaevleri olarak adlandırılırken, E-tipi ve Özel Tip cezaevleri geleneksel koğuş sistemli cezaevlerin karşıtını oluşturur.

Cezaevinde görüntülü konuşma için hükümlü veya tutuklunun yakınının fotoğrafı, isim soyismi, TC numarası, yakınlık derecesi ve hükümlü/tutuklunun isim soyismi bildirilmesi gerekmektedir. Bu hizmet için belirli bir ücret alınmaktadır.

Genel olarak, cezaevleri hükümlülerin cezalarını çekmeleri, topluma sağlanacak güvenliği ve düzeni korumayı amaçlar. Bu kurumlar içinde çocuk kapalı infaz kurumları ise özellikle çocuk hükümlülerin eğitim ve rehabilite edilmelerini hedefler.
 
Geri
Üst