Hanım Sahabe Hazret-i Fatima'nin Faziletleri

zeberus

Yeni Üye
Hazreti Fatima'nin Faziletleri
Hazreti Fatima'nin Faziletleri Hakkında
Hanım Sahabelerimizden Hz Fatimanın Faziletleri

Her varlığın iki yönü vardır Bir zahiri yönü; yani herkesçe görülebilen gözlemlenebilen yönü bir de gözlerden gizli kalan yönü Peygamberler masum imamlar ve diğer ilahi insanların hakiki makamları onların herkesçe görünen tanıdık yönlerinde değil ’la olan ilişkilerinde tecelli eden kişiliklerindedir İlahi şahsiyetleri sırf insanlarla olan ilişkilerinde müşahede edilen yönleriyle ölçmek okyanusun derinliklerini araştırmadan onu kıyıdan görünen dalgalarıyla tanımaya aynı; oysa bu kolay bir tanımadan öte bir şey değildir
İlahi şahsiyetlerin varlık okyanuslarını tanıyabilmek için ilahi yardıma gereklilik vardır İlahi takviye baştan sona insan ilahi nurları görebilecek bir göze manevi makamları anlayabilecek bir kalbe sahip olur Bu ilk aşamadır İkinci aşamada ise insan ilahi elçiler tarafından gelen bilgiye muhtaçtır
Hz Fatıma ’nın (sa) geceleri ibadetle geçirdiğini tarihte okumak mümkündür Ama bu amelin katındaki gerçek değerini Peygamberden (saa) öğrenmek gerekir Resulullah (saa) şöyle buyurmuştur: “Kızım Fatıma (sa) geçmiş gelecek bütün kadınlardan üstündür O vücudumun bir parçasıdır gözümün nuru ve kalbimin meyvesidir O benim ruhumdur O insanlardan olan bir huridir Rabbinin huzurunda ibadete durduğunda yıldızların yer ehli için parladığı gibi onun nuru da gökteki melekler için parlar ve Teala meleklerine şöyle hitap eder “Ey melekler bakın benim cariyem (kulum) Fatıma ’ya; o benim huzurumda durmuştur korkudan titriyor; kalbiyle benim ibadetime yönelmiştir Sizleri tanık kılıyorum ancak ben onun takipçilerini ateşten koruyacağım
Hz Fatıma ’nın (sa) hitabe ve davranışlarında Peygambere (saa) en fazla benzeyen kişi olduğunu tarihten öğrenmek mümkündür; fakat onun tüm açlık ve arzularında düşünce ve hareketlerinde rızası ’ın rızası gazabı ’ın gazabı olacak bir makama eriştiğini yani masum olduğunu Peygamberden (saa) öğrenmek gerekir
Muhakkak Hz Fatıma ’nın (sa) masum oluşunda değişkenlik yoktur Şüphecilerin imamı olarak belli Fahri Razi bile “Hz Fatıma ’nın (sa) günahsız oluşunda değişkenlik yoktur demiştir Evet Hz Fatıma ’nın (sa) birtakım faziletlerini öğrenmek mümkündür ama; onun katındaki makamını anlamak zordur Bu eserde Hz Fatıma ’yla (sa) ilgili hadisler dağıtılmış bölümlere tasnif edilerek tercümeleriyle sunulmuştur Umudumuz şu ki bilhassa Ehli Sünnet kaynaklarından toplanan bu hadisleri okumakla mümin kardeşler Ehli Beyt ’i daha iyi tanımaya muvaffak olurlar
Tevfik ’tandır

Hz Fatıma'nın (birli) Nutfesinin Cennet Meyvelerinden Oluştuğu Ve Hazretin Hayız Ve Nifasadan Uzakta İnsan Şeklinde Bir Huri Olduğuna Dair

1 Suyutî edDürrül Mensuradlı tefsirinde Subhanellezi esra biabdihi leylen minel mescidil haram…ayetinin tefsir bölümünün sonunda Tabaranî'den naklen Aişe'nin şöyle dediğini yazıyor: Resulullah (saa) şöyle buyurdu: Miraca götürüldüğümde beni cennete dahil ettiler ve ben cennet ağaçlarından bir ağacın yanına durdum; pek bir ağaçtı ancak cennette onun gibi hoş yaprakları beyaz ve meyvesi hoş olan bir ağaç görmemiştim; onun meyvesinden alıp yedim; bu benim sulbümde nutfeye dönüştü; yeryüzüne döndüğümde Hatice'yle bir araya geldim ve o Fatıma'ya hamile kaldı O zamandan beri ne süre cennet kokusunu arzuluyorsam Fatıma'yı kokluyorum
2 Müstedreküs Sahihayn'ın sahibi kendi senediyle Sa'd İbni Malik'ten Resulullah'ın (saa) şöyle buyurduğunu rivayet ediyor: Miraca götürüldüğüm gece Cebrail (birli) bir cennet ayvasını bana getirdi; ben onu yedim ve Hatice Fatıma'ya hamile oldu Bu yüzden ben cennet kokusuna iştiyak duyduğumda Fatıma'nın boynunu kokluyorum
3 Zehairül Ukbâ kitabında İbni Abbas'tan şöyle nakledilmiştir: Resulullah (saa) Fatıma'yı fazla öperdi Aişe Peygambere: “Neden Fatıma'yı böyle fazla öpüyorsun? dedi Resulullah (cevabında) şöyle buyurdu: “Miraca götürüldüğüm gece Cebrail beni cennete götürdü ve tüm meyvelerinden bana ikram etti Bu meyveler benim sulbümde nutfeye dönüştü ve Hatice Fatıma'ya gebe oldu Ben o meyveleri özlem ettiğimde Fatıma'yı öpüyorum onun kokusu bana cennette yediğim meyveleri hatırlatıyor
4 Zehairül Ukbâ kitabında Siretül Molla'dan naklen Peygamberin (saa) şöyle buyurduğu kaydedilmiştir: Cebrail cennetten bir elma getirdi ben onu yedim ve Hatice ile bir araya geldim O Fatıma'ya hamile oldu Bir müddet sonradan Hatice bana: “Benim hamlim fazla hafiftir ve sen yanımdan ayrıldığında karnımdaki bebek benimle konuşuyor… dedi
5 Hatibi Bağdadî Tarihi Bağdadadlı eserinde Aişe'den şöyle naklediyor: Ben Resulullah'a (saa): “Neden Fatıma geldiğinde onu öpüyorsun? dedim Resulullah: “Ey Aişe ben miraca götürüldüğüm gece Cebrail beni cennete götürdü ve orada bana bir elma verdi; ben onu yedim; o benim sulbümde nutfeye dönüştü Yeryüzüne indiğimde Hatice'yle bir araya geldim İşte Fatıma o nutfeden dünyaya geldi O insan biçiminde olan bir huridir Cenneti arzu ettiğim vakit onu öpüyorum buyurdu6 Yeniden Tarihi Bağdad'da Hatib kendi senediyle İbni Abbas'tan Resulullah'ın (saa) şöyle buyurduğunu naklediyor: Kızım Fatıma Hz Adem soyundan bir hurîdir; ne hayız olur ve ne de nifas Onun Fatıma (indirimli ayrılmış) diye adlandırılması 'ın onu ve dostlarını ateşten (cehennemden) kestiği ayırdığı içindir
7 Zehairül Ukbâ kitabının sahibi İmam Hasan'ın (as) doğumu hususunda Hz Fatıma'ya hizmet eden Esma adlı kadından şöyle naklediyor: Ben Resulullah'a (saa): Bu doğumda Fatıma'dan nifas ve hayız kanı geldiğini görmedimdedim Resulullah (saa) şöyle buyurdu: “Sen kızım Fatıma'nın tertemiz olduğunu ve (katiyen) hayız ve doğum kanı görmediğini bilmiyor musun?

Hz Fatıma'nın Anne Rahmindeyken Annesiyle Konuştuğu Doğumunun Hz Havva Asiya Gülsüm Ve Meryem'in Yardımıyla Gerçekleştiği Ve Dünyaya Gelirken Secde Ettiğine Dair

Zehairül Ukbâ kitabının müellifi Siretül Molla'dan naklen Resulullah'ın (saa) şöyle buyurduğunu yazıyor: Cebrail bana cennetten bir elma getirdi; ben onu yedim ve Hatice'yle bir araya geldim O Fatıma'ya hamile kaldı Hatice: “Benim kolay bir hamlim var Sen benim yanımdan ayrıldığında karnımdaki çocuk benimle konuşuyor diyordu Hatice doğum vakti geldiğinde Kureyş hanımlarına haber gönderdi Ama onlar kabul etmeyerek: “Muhammed'in hanımı olduğun için senin yanında gelmeyiz dediler Bu esnada bir anda alımlılık ve nurları vasfedilemeyecek dört bayan Hatice'nin huzuruna geldi; onlardan biri: “Ben senin annen Havva'yım diğeri: “Ben Mezahim kızı Asiye'yim öbürü: “Ben Musa'nın bacısı Gülsüm'üm dördüncüsü: Ben İmran'ın kızı ve İsa'nın annesi Meryem'im dedi ve sözlerine şunu eklediler: “Kadınların yapması gereken işi üstlenmek ve sana yardımcı olmak için geldik

Hatice diyor oysa: Bu Nedenle Fatıma (sa) dünyaya geldi ve secde halinde yere düştü; lakin parmağını göğe içten kaldırmıştı*

Geri