Hoş Geldin!

Bize kaydolarak topluluğumuzun diğer üyeleriyle tartışabilir, paylaşabilir ve özel mesaj gönderebilirsiniz.

Şimdi Kaydolun!

Hangisi yerlesim yeri secimine olumlu etki yapar?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
265.238
Çözümler
4
Tepkime puanı
1
Puan
38

Hangisi yerleşim yeri seçimine olumlu etki yapar?​

Fiziki faktörler genellikle yerleşme ünitelerinin yer seçiminde ve devamlılığında en önemli etkiyi yapar. Beşeri faktörler ise yerleşim biriminin özellikleri ve gelişimi üzerinde etkili olurlar.

Yerleşme yerinin seçiminde nelere dikkat edilir?​

Yerleşme yerinin seçiminde nelere dikkat edilir?
Verimli tarımsal arazi yapsına sahip olması. (dağların etekleri) 3. [İklim] 4. [Endüstri|Endüstirinin yaygın oluşu] 5. [Ulaşım] Tarihten günümüze kalabalık yerleşim yerleri genellikle denize kıyısı olan yerlerdir.

Istanbul yerleşim yeri olmasında hangi faktörler etkili olmuştur?​

Nüfus Artışındaki Faktörler;
- İklim Şartları Türkiye’de yerleşim birimlerini etkileyen faktörlerden biri iklim şartlarıdır.
- Yeryüzü Şekilleri.
- 3. Su Kaynakları
- Toprak Özellikleri.
- Bitki Örtüsü
- Tarımsal Faaliyetler.
- 2. Ulaşım, Sanayi ve Ticaret.
- 3. Madencilik.

İnsanlar yerleşmek için nereleri tercih ederler?​

İnsanlar yerleşmek için nereleri tercih ederler?
İnsanlar geçmiş dönemde geçimlerini sağlayabilmek için tarıma elverişli verimli toprakların ve su kaynaklarının bulunduğu, hayvancılığın yapılabileceği güzel meraları yerleşim yeri olarak tercih etmişlerdir.

Ilk insanlar hangi özellikteki yerleri yerleşmek için seçmişlerdir?​

Cevap : Yaşadığımız yer ulaşım, eğitim, güvenlik, sağlık ihtiyaçlarının doğrudan giderildiği bir yer olarak merkezi konumu nedeniyle yerleşim yeri kabul edilerek tercih edilmiştir.

Yerleşmeyi etkileyen beşeri unsurlar nelerdir?​

Yerleşmeyi etkileyen beşeri unsurlar nelerdir?
Nüfus ve Yerleşmeyi Etkileyen Faktörler
- İklim. Sıcaklık ve yağış nüfusun dağılışını etkileyen en önemli iklim elemanlarıdır.
- Yerşekilleri.
- Su Kaynakları
- Toprak Özellikleri.
- Bitki Örtüsü
- Tarihi Nedenler.
- Sanayi, Ticaret ve Yeraltı Kaynakları
- Ulaşım.

Tarım nüfus dağılışını nasıl etkiler?​

Hem ekonomik güç bakımından hem de insan yaşamı açısından önemli bir yere sahip olan tarım arazilerinin fazla olduğu yerlerde insan nüfusu da fazladır. Çukurova, Gediz, Bafra ve Çarşamba ovaları gibi yerlerde nüfusun fazla olmasının nedeni de budur.

Kayseri ilinin yerleşim yeri olmasında hangi faktörler etkili olmuştur?​

Kayseri ilinin yerleşim yeri olmasında hangi faktörler etkili olmuştur?
Kayseri ilinin gelişmesinde başlıca faktörlerden birisi, ticaret ve zanaatta ilin geçmişten günümüze önemli bir kültürel birikime sahip olmasıdır. Kayseri’de halkın yarısından çoğu ilçe merkezi kent ve kasabalarda yaşar.

Yeryüzü şekilleri nüfus dağılışını nasıl etkiler?​

Yer şekilleri de ülkemizde nüfus dağılımında büyük bir faktör olarak görülmektedir. Doğu Anadolu bölgesinde, Taşeli platosu, Menteşe yöresi gibi yerlerde engebeli araziler hâkim olduğu için buralarda tarım ve ulaşım güçlüğü yaşanır. Bu da nüfusun az olmasında önemli oranda rol oynar.
 
Yerleşim yeri seçiminde birçok faktör rol oynar. Fiziki faktörler genellikle yerleşme birimlerinin yer seçiminde ve devamlılığında en önemli etkiyi yapar. Bu faktörler arasında iklim, yeryüzü şekilleri, su kaynakları, toprak özellikleri, bitki örtüsü, tarımsal faaliyetler ve ulaşım gibi unsurlar yer almaktadır.

Özellikle verimli tarımsal arazi yapısına sahip olması, iklim koşullarının uygunluğu, endüstrinin yaygın oluşu, ulaşım imkanlarının kolaylığı gibi faktörler yerleşim yeri seçiminde etkili olan fiziki faktörler arasındadır. Ayrıca tarihten günümüze kalabalık yerleşim yerlerinin genellikle denize kıyısı olan bölgelerde olduğu da bilinmektedir.

İnsanlar yerleşim yeri seçerken genellikle geçim kaynaklarını sağlayabilecekleri tarıma elverişli verimli topraklar, su kaynakları, hayvancılık için uygun meralar gibi fiziki unsurları tercih etmişlerdir.

Yerleşmeyi etkileyen beşeri unsurlar arasında ise nüfusun dağılımını etkileyen faktörler öne çıkar. Bu faktörler arasında iklim, yer şekilleri, su kaynakları, bitki örtüsü, tarihi nedenler, sanayi, ticaret, ulaşım gibi unsurlar yer almaktadır.

Tarımın nüfus dağılışını etkilediği de bilinmektedir. Tarım arazilerinin fazla olduğu yerlerde genellikle insan nüfusu da yoğun olmaktadır.

Son olarak, yer yüzü şekillerinin de nüfus dağılışını etkilediği bilinmektedir. Engebeli arazilerde tarım ve ulaşım güçlüğü yaşanması, bu bölgelerde nüfusun az olmasına sebep olmaktadır.

Kayseri ilinin yerleşim yeri olmasında ise ticaret ve zanaat alanında önemli bir kültürel birikime sahip olması gibi faktörler etkili olmuştur. Aynı şekilde, insanların yerleşim yerlerini seçerken ekonomik, kültürel ve coğrafi faktörlerin etkili olduğunu söylemek mümkündür.
 
Geri
Üst